Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny 2024

pálinka, tulipános pohár

Kihirdették Magyarország legjobb pálinkáját és legeredményesebb pálinkafőzdéjét

A 11. Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjátadó ünnepségén Budapesten kihirdették az idei év legkiválóbb pálinkáit és a legeredményesebb pálinkafőzdét. Az esemény jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint az agrárminiszter, Nagy István is jelen volt és méltatta a verseny szerepét a magyar pálinkakultúra építésében – tájékoztatott az MTI.

Nagy István hangsúlyozta, hogy az ilyen versenyek elismerést adnak azoknak, akik a nemes italt készítik, és akik pohárba varázsolják a gyümölcsök hamisítatlan esszenciáját. „A pálinka több mint egy szeszes ital a magyarok számára, az egyes számú hungarikumunk, amit nemzeti kincsként tartunk számon” – fogalmazott a tárcavezető. Hozzátette, hogy az elmúlt 30 évben a pálinka visszanyerte méltó rangját a gasztronómiában, a vendéglátásban és az idegenforgalomban, köszönhetően az elkötelezett főzdéknek, kereskedőknek és vendéglátóipari szakembereknek.

Az agrárminiszter felidézte, hogy a 2008-as pálinkatörvény bevezetése, a 2004-ben megszerzett európai uniós védjegy és a 2011-ben elért eredetvédettség mind hozzájárultak a pálinka minőségének és hírnevének növeléséhez. „Köszönet illeti a gazdákat és a termelőket, akik kiváló minőségű magyar gyümölcsöt biztosítanak a jó pálinkához” – emlékeztetett Nagy István.

Az idei versenyre 341 nevezés érkezett, amelyek közül 286 részesült elismerésben. A bírálók 29 arany, 146 ezüst és 91 bronz minősítést osztottak ki, ami jól mutatja a magyar pálinkák magas színvonalát. A legnagyobb elismerést, Magyarország legjobb pálinkája 2024 díjat, a Brill Pálinkaház Vilmoskörte pálinkája érdemelte ki, amely immár húsz éve készít kiemelkedő minőségű pálinkákat.

A verseny célja idén is az volt, hogy erősítse a pálinka hitelét és ismertségét egy magas színvonalú országos rendezvény révén, valamint elősegítse a pálinka bel- és külpiaci marketingjét. A verseny szervezéséért a Pálinka Nemzeti Tanács felelt, és az esemény elnökségében olyan neves szakemberek vettek részt, mint Mihályi László, Béli Géza, Barátossy Gábor, Pásztor Sándor és Szokolics Ákos.

A versenyen részt vehettek azok a pálinkák, amelyek megfeleltek a 2008. évi LXXIII. törvény előírásainak. Az alkategóriák legjobb mintái külön elismerésben részesültek, és a champion díjakat is kiosztották, amelyek a legmagasabb aranyminősítést elért pálinkákat jutalmazták.

Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny továbbra is meghatározó szerepet játszik a magyar pálinkakultúra fejlődésében. Az ilyen rendezvények nemcsak a pálinkafőzdék számára biztosítanak elismerést, hanem a fogyasztók számára is iránymutatást nyújtanak a legkiválóbb magyar pálinkák kiválasztásában. A versenyen elért eredmények pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar pálinka továbbra is megőrizze és erősítse helyét a nemzetközi piacon.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .