Rohamosan fejlődik a magyar koktélkultúra

A Diageo világhírű koktélnagykövete bemutatta 2015 legmenőbb koktéltrendjeit

Budapestre látogatott Tim Etherington-Judge a Diageo luxus portfoliójának italnagykövete, hogy a szakma legjobb hazai képviselőivel is megossza a legfrissebb nemzetközi koktéltrendeket és újdonságokat.

A Diageo világhírű koktélnagykövete bemutatta 2015 legmenőbb koktéltrendjeit

A neves bártender az esemény alkalmából elkészítette a Budapest Unique nevű, kifejezetten Budapest ihlette koktélját, melyet több budapesti bárban már idén nyáron megkóstolhatunk. 

A hazai koktélkultúra

A legfrissebb nemzetközi trendek egyre erősebben éreztetik hatásukat a magyar italpiacon is, amely az elmúlt évek nehézségei után stabilizálódni látszik. Ugyan a magyar koktélkultúra még mindig elmarad a nemzetközi trendektől, elsősorban a minőségi alapanyagok, az ital prezentációja és a pohárkészlet terén szorulunk fejlődésre.

Hazánkban a legnépszerűbbek az egzotikus és citrusos ízek a legkedveltebb koktélok pedig a Gin Tonic és a Mojito, ezzel szemben a nemzetközi toplistát a vodka martini és gin martini koktélok vezetik, a bárosok és a mixerek igen kreatívak és saját maguk készítenek egyedi koktélokat. A tehetséges bártenderek összefogásának köszönhetően már itthon is több bárban kóstolhatunk világszínvonalú, luxus alapanyagokból készített koktélokat, és várhatóan két év múlva hazánkban is elindulhat a Diageo World Class bajnokság, amely a bártenderek legnívósabb nemzetközi megmérettetése. A koktélnagykövet látogatásának célja, hogy a magyar tehetségeket is felkészítse a versenyre, és megismertesse velük a Diageo Reserve luxus kollekció termékeit, a Zacapa, Tanqueray, Grand Marnier, Ciroc, The Singleton, Talisker és Johnnie Walker Gold Label italokat, melyek már Magyarországon is egyre több bárban és szórakozóhelyen elérhetőek.

A hazai italkultúrát átalakító legfontosabb üzenet a minőség előtérbe helyezésére épül a mennyiséggel szemben. Regionális összehasonlításban is megfigyelhető a minőségi koktélkultúra térnyerése, Kelet-Közép-Európában Prága, Pozsony és Bukarest fejlődött a legtöbbet az utóbbi években, és ezek a városok szolgálhatnak példaként a budapesti koktélforradalomnak.

Változik az ízlésünk

Idén számos újdonsággal találkozhatunk, ha koktélt rendelünk kedvenc bárunkban. 2015-ben az édesebb koktéloktól elmozdulva egyre inkább a fanyar és kesernyés ízek dominálják majd a legmenőbb bárok italainak ízvilágát. A gyümölcsös és különleges ízek reneszánszukat élik és az olyan meghökkentő összetevők, mint a rebarbara, a cékla, a kamilla vagy a zeller a legújabb koktéloknak központi szereplőivé válhatnak. A nemrégiben indult extravagáns trend tovább építkezik 2015-ben is: a komplexebb ízek alapját a legújabb kulináris trendek és a molekuláris gasztronómiai formálják világszerte a legnevesebb bártenderek legújabb koktéljaiban.

Milyen a tökéletes bártender?

„A bártender feladata nem merül ki az italok elkészítésében: az igazán jó mixer hivatásának érzi, hogy a bárban lévők hangulatáról is gondoskodjon. A szakmához szükséges legfontosabb tulajdonságok a szenvedély, az elkötelezettség, az emberek és vendéglátás szeretet valamint a képesség, hogy intenzív nyomás alatt is tökéletesen végezzük a munkánkat egy 90 órás munkahét után is mosollyal az arcunkon térjünk haza. Alapvető követelmény, hogy a bártender tökéletesen ismerje az ízeket és a pszichológia terén is jártas legyen. Különösen fontosnak tartom továbbá, hogy naprakészek legyünk az aktualitások, és a sport terén is, emellett alázattal és empátiával közeledjünk a tőlünk italt rendelő vendégekhez” – mondta Tim Etherington-Judge, a Diageo luxus portfóliójának italnagykövete.

A Diageo World Class Bajnokságról

A Diageo 2009-ben indította útnak bártenderek számára meghirdetett nemzetközi megmérettetését, a Diageo World Class bajnokságot. Az eseményt minden évben a koktélkultúrában élen járó országokban rendezik meg a világ legjobb bártendereinek részvételével. A bajnoksághoz való csatlakozáshoz az országoknak szigorú követelményeknek kell megfelelnie, amelyek közül a legfontosabb kritériumok az italok alapanyagának minősége valamint a bártenderek képzettsége.

További információ a Diageo World Class versenyről: https://www.theworldclassclub.com/