Sérülő szabadságjogok, ellehetetlenített vendéglátóipar

Alapvető vállalkozói szabadságjogokat sértene a dohánytermékek árusításának állami monopóliummá tétele. Az államosításra irányuló javaslat esetleges elfogadása hosszabb távon vélhetően újabb elbocsátás-hullámhoz vezet majd az egyébként is nehéz helyzetben lévő vendéglátóiparban – állítja Háber Tamás, a MVI tiszteletbeli elnöke.

 

{module 221}

A fideszes képviselői javaslat szerint nemcsak a kisboltok, újságosok, de a kocsmák és valamennyi vendéglátóipari egység polcairól is lekerülnének a dohánytermékek. Az indítvány elfogadása a vendéglátóiparban is komoly zavarokat okozna, mind jogi, mind gazdasági szempontból – állítja Háber. “A szakma már így is tart a zárt helyi dohányzás januárban bevezetésre kerülő teljes tiltásának következményeitől, mellyel száműzik a dohányosokat a vendéglátóegységekből. Még egy bevételforrás elvesztése beláthatatlan következményekkel járhat, a vállalkozások gazdasági eredményeinek a csökkenésére való tekintettel nem tartja elfogadhatónak a javaslatot” – mondja Háber Tamás.

A MVI tiszteletbeli elnöke szerint a forgalomcsökkenésen túl erős csorbát szenvednének a vállalkozói szabadságjogok, így jogi szempontból is megkérdőjelezhető a kezdeményezés. A nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása kapcsán végzett – 2011 áprilisában az MVI által nyilvánosságra hozott – Századvég-kutatásból az derült ki, hogy a vendéglátóhely-tulajdonosok 63,5%-a szerint a szabály sérti a vendéglátósok és/vagy vendégeik jogait, és negatívan vélekednek a szabályozás vállalkozásokra gyakorolt hatása tekintetében is.

“Az új rendelet célja elvileg az lenne, hogy csökkenjen a fiatalkorúak dohánytermékekhez való jutásának esélye. Álláspontom szerint az egészség védelmének területén sokkal többet lehetne elérni edukációval, megfelelő tájékoztatással, mint az amúgy is nehéz helyzetben levő magyar kereskedők életének indokolatlan ellehetetlenítésével” – összegzett Háber Tamás.

{module 221}