Tizennyolc ország indul a Bocuse d’Or Europe kontinensdöntőn

Tizennyolc ország indul a Bocuse d'Or Europe kontinensdöntőn

Oroszország visszalépésével tizennyolc nemzet – köztük Magyarország – csapatai vesznek részt a világ legrangosabb szakácsversenyeként számon tartott Bocuse d’Or európai kontinensdöntőjén, amelyet március 23-24-én rendeznek meg a Hungexpón, a Sirha Budapest szakvásár keretein belül.

A kontinensdöntőkből 24 csapat, ezek közül 10 európai induló jut majd a Bocuse d’Or 2023-as világdöntőjébe – mondta el a verseny szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a szervező GL Event gasztronómiai rendezvények igazgatója. Florent Suplisson közölte, az orosz csapat a jelenlegi háborús helyzetben nem tud elindulni, az ukrán csapattal pedig jelenleg is kapcsolatban vannak, indulásukban továbbra is bízva. Két új nemzetet is köszönhetnek a versenyen, amelyen Lettország és Szlovákia először vesz részt – tette hozzá.

Joseph Viola, a Bocuse d’Or Europe 2022 Nemzetközi szervezőbizottságának alelnöke felidézte, hogy Budapest 2016-ban már megrendezhette a szakácsverseny kontinensdöntőjét. Akkor még egész más képet mutatott mind a magyar gasztronómia, mind a szállodaipar; hatalmas a fejlődés – jegyezte meg. Mint elmondta, a csapatoknak a szokott módon két ételt kell készíteniük a verseny során.

Az idei tányértéma alapja három kézműves módon termesztett burgonyafajta, a Coronada, az Anuschka és a Madison lesz, a hústál témája pedig a magyar konyha egy másik jellegzetes alapanyaga, az őzhús, konkrétan az őzgerinc és az őzcomb lesz. Ezt a fogást háromféle körettel kell tálalni, az egyiknek tartalmaznia kell tejfölt és túrót is.

Minden csapatnak 5 óra 35 perc áll rendelkezésére a versenyfogások elkészítésére, miközben ügyelniük kell a konyhai tisztaságra és a pazarlás elkerülésére is, hiszen mindezeket – a szabályok pontos betartásával együtt – külön, konyhai zsűri ellenőrzi. A magyar csapat a sorsolás szerint a második, március 24-i versenynapon indul, harmadikként.

Az idei magyar versenyző, Dalnoki Bence közölte, csapatának tagjaival, Nyikos Patrikkal (commis, azaz segéd), Széll Tamással, a 2016-os kontinensdöntő győztesével (coach) és Szulló Szabinával (elnök) már heti hat napot gyakorolnak, miközben próbálják minél jobban szimulálni a versenykörülményeket. Mint felidézte, a 2016-ban budapesti döntőn, pályakezdőként másod commis-ként segítette az olasz, valamint az osztrák csapat munkáját, ami meghatározó élményt jelentett számára.

A kontinensdöntő más változást is hozott az életébe, Széll Tamás és Szulló Szabina ugyanis meghívták a Michelin-csillagos Stand étterem csapatába, ahol jelenleg sous-chefként dolgozik – mondta el Dalnoki Bence.

Hamvas Zoltán, a magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke hangsúlyozta: a Bocuse d’Or Europe történetében először Budapest rendezhet másodszor is döntőt, ami hatalmas elismerés. Mint hozzátette, az előző finálé megrendezése „szárnyakat adott” a magyar gasztronómiának, és azóta külföldi szakmai partnerektől is számos visszajelzést kap arról, hogy 2016 óta milyen sokat fejlődött a magyar vendéglátás.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy 2016-ban háromezer külföldi vendég szurkolt a Bocuse d’Or Europe budapesti döntőjén.

A rövid távú hatás mellett azonban fontos az is, hogy Magyarország jelen legyen az újrainduló nemzetközi turisztikai piacon, de a Bocuse d’Or abban is segíthet, hogy több magyar fiatal válassza a turisztikát vagy a vendéglátást életpályaként – fűzte hozzá.

Ganzer Gábor, a Hungexpo Budapest vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy az előző versenyrendezés óta, egy 55 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően, a kongresszusi és kiállítási központ teljesen megújult.

A Bocuse d’Or kontinensdöntőjét ezúttal is a Sirha Budapest nemzetközi gasztronómiai szakkiállítás keretében rendezik meg, amelyre 18 országból 300 kiállítót várnak idén.

Ganzer Gábor elmondta, hogy a Sirha során más gasztronómiai rendezvényekre is sor kerül, többek között a Sirha Budapest Desszert Versenyre, a Közétkeztetési Szakácsversenyre, az Innovációs Termékversenyre, a Pataki János cukrászati emlékversenyre és a Sirha Coffee Challenge-re.

Idén először mutatkozik be hangsúlyosan a magyar bortermelés is a szakkiállításon – tette hozzá Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója. Az AMC ugyanis a Sirha Budapesten rendezi meg a Hungarian Wine Summitot, száz nemzetközi borszakember meghívásával.

A delegáció március 20-tól a magyar borrégiókat bemutató, kétnapos túrán vesz részt, majd a nemzetközi kapcsolatépítő rendezvényhez a tágabb szakmai közönség a Sirha Budapesten csatlakozhat.

A szakkiállításon nyolcvan-kilencven magyar borászat kap bemutatkozási lehetőséget sétálókóstoló keretében, emellett tokaji bor- és pezsgőbárral, valamint a fontosabb szőlőfajtákat és borstílusokat bemutató mesterkurzusokkal várják a látogatókat – számolt be Ondré Péter.

MTI

Sirha Budapest élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás

Hungaexpo, Budapest
2022 március 22-24.

A kiállítás honlapja
Sirha Budapest facebook oldal
A Bocuse d’Or magyarországi facebook oldala

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .