Tokaj végzett az élen az Országos Syngenta Borversenyen

Tokaj végzett az élen az Országos Syngenta Borversenyen

A Tokaji borvidék borászatai vitték a prímet az idei Országos Syngenta Borver-senyen. Mint a siófoki díjátadón kiderült: a legjobb tizenkét nedűből öt Tokaj térségéből került ki, a többi öt borvidékről érkezett.

Tokaj végzett az élen az Országos Syngenta Borversenyen

A zsűri döntésének értékelésekor elhangzott: az idei versenyen jól szerepeltek a 2015-ös évjárat borai is, különösen a rozé lett kiemelkedő. Vörösborok kategóriájában pedig Eger, Villány és a Szekszárd borászatai jeleskedtek.

Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója kifejtette: rendkívül örömteli, hogy az ország valamennyi borvidékéről ilyen jelentős számú, összesen 446 bort neveztek az idei országos borversenyre. A beérkezett nevezések több mint fele 2015-ös évjáratú. Tavaly mintegy 58 ezer hektárról szüretelték le a szőlőt, a termés mennyisége meghaladja a 413 ezer tonnát. Ebből a becslések szerint mintegy 2,9 millió hektoliter bor készül. A jégverés sújtotta területek kivételével a borvidékek többségében a tavalyi szezon érett, egészséges, rendkívül szép szőlőt eredményezett, ez a borban is megmutatkozik, hang-súlyozta Czigány Tibor.

Dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke elmondta: 273 fehér, 63 rozé, 106 vörös és két-két pezs-gő, illetve gyöngyözőbor került a szakértő zsűri elé.

– Nagyon színvonalas versenyen vagyunk túl, az elmúlt évek legerősebb mezőnye gyűlt össze – értékelt dr. Janky Ferenc. – Kiemelném a 2015-ös borokat, amely már most mindenféleképpen jó évjáratúnak tekinthetőek. A legjobb tizenkét borból négy 2015-ös évjáratú. Tavaly bebizonyosodott, hogy hatékony növényvédelemmel meg lehet óvni a szőlőt, s az időjárás is nagyrészt kedvező volt, így jó évet könyvelhettünk el.

Dr. Janky Ferenc összefoglalójában kiemelte: a Tokaji-borvidék visszaszerezte első he-lyét, a világszerte híres borkülönlegességek idén a legjobb tizenkét bor között öttel kép-viseltetik magukat. Vörösborok tekintetében kiemelkedően szerepeltek Eger, Villány és a Szekszárd borászatai.

– 2015-ös fehérborok között néhány fajta – chardonnay, sauvignon – maradt el kis-sé a várakozásainktól, az olaszrizling viszont igen jóra sikerült. Ha azt mondjuk, hogy a fehérek összességében jók, akkor a 2015-ös rozék kiválóak lettek. Ez a verseny is bizonyította, hogy a magyar borászok egyre jobbak rozéban. A nem-zetközi eredményeket ismerve az élvonalban vagyunk e tekintetben. Kiemelném ezeken kívül a korábbi évjáratok kitűnő vörösborait is, amelyek között igen-igen apró különbségek döntöttek egy-egy nedű javára.

Az idei borversenyen 16 oklevél, 72 bronzérem, 233 ezüstérem, 113 aranyérem, 9 nagy-arany és 3 Quadris elismerést kaptak a borászok. A legjobbakban járó Quadris-díjakat ebben az évben a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2011-es 5 puttonyos Béres tokaji aszúja, a Hilltop Neszmély Zrt. – 2015-ös Kamocsay Ákos Prémium Chardonnay-je, valamint Balga István 2012-es Béke Egri Superior Cuvée-je érdemelte ki.

Országos Syngenta Borverseny eredmények

Quadris-díj

 • Béres Szőlőbirtok és Pincészet – Béres Tokaji Aszú 2011 5 puttonyos – 2011 – Tokaji
 • Hilltop Neszmély Zrt. – Kamocsay Ákos Prémium Chardonnay – 2015 – Neszmélyi
 • Balga István – Béke Egri Cuvée Superior – 2012 – Egri

Nagyarany

 • Tolcsva-bor Kft. – Sajgó Pincé-szet – Tokaji 5 puttonyos aszú – 2008 – Tokaji
 • Tomolik Kertészeti és Pincészeti Kft. – Sauvignon Blanc – 2015 – Tolnai
 • Tokaj Oremus – Tokaji Aszú 5 puttonyos – 2007 – Tokaji
 • Sauska és Társa Kft. – Sauska Merlot Konkoly 2009 – 2009 – Villányi
 • Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Kékfrankos Rozé – 2015 – Kunsági
 • Szöllősi Pincészet Kft. -Zenit – 2015 – Neszmélyi
 • Koch Csaba – Villányi Cabernet Sauvignon Classicus – 2012 – Villányi
 • Sárga Borház – Tokaji kései szüret – 2013 – Tokaji
 • Royal Tokaji Borászati Zrt. – Royal Tokaji 5 puttonyos Aszú 2009 – 2009 – Tokaji

Fotó: Láng Péter