Vajnának bejött a Nobu

Nobu, BudapestFelülmúlta a várakozásokat a hat hete nyílt Nobu Budapest eddigi forgalma – mondta a Világgazdaságnak az étterem társtulajdonosa, Andy Vajna, aki elképzelhetőnek tartja, hogy hosszabb távon akár további Nobu éttermek nyitásában is közreműködjön Európa-szerte. A filmes üzletember hazai vállalkozásainak többségét eléggé megtépázta a válság, így az éttermen kívül ezek stabilizálását tartja most a legfőbb feladatának. Mindemellett filmet forgatna Liszt Ferenc életéről.

– Hat hete nyílt az első hazai étterme, a Nobu Budapest. Hogy fogadták a vendégek?

– Előzetesen azzal számoltam, hogy körülbelül hat-nyolc hónapba telik egy ilyen jellegű éttermet felfuttatni Budapesten, ehhez képest elmondhatom, néhány hét alatt elértük, hogy csúcson pörögjön az üzlet. Vasárnaptól keddig átlagosan 150-200, szerdától szombatig 200-250 vacsorát szolgálunk fel az összesen száz férőhelyes étteremben, azaz egy este másfél-kétszer meg tudjuk forgatni a vendégeket, ez nagyon jó aránynak mondható. A vendégek fele egyébként külföldi, az átlagos költés áfával és szervizdíjjal együtt körülbelül húszezer forint körül mozog, ez egy kicsit meg is haladja azt, amire számítottunk. A jelenlegi telítettséggel már gazdaságosan üzemel az étterem.
– Mennyi pénzt fektetett be a hely létrehozásába, és milyen megtérülési idővel számol?

– Konkrét összeget nem mondanék, de dollármilliókról van szó, és számításaim szerint három-négy év alatt térülhet meg a beruházás. Azt vallom egyébként, hogy az üzleti befektetésekkel hosszabb távon mindenképpen jobban lehet keresni, mint ha bankba tenném a pénzemet vagy tőzsdéznék, ennek megfelelően az elmúlt években folyamatosan kerestem a vállalkozási lehetőségeket.

– Ha már az üzleti lehetőségeknél tartunk, tervez-e további együttműködést a Nobuval?

– Először mindenképpen a hazai éttermet szeretném sikerre vinni, utána meglátjuk, hogy hova vezethet az utunk a Nobuval közösen. Lehetőség mindenképpen lenne a terjeszkedésre, hiszen Európában a budapestin kívül csak Milánóban, Londonban és Moszkvában működik Nobu, üzleti szempontból így érdemes lehet új egységek nyitásán elgondolkodni.

– A Nobu környékén lévő utcákban számos üzleti érdekeltsége található, többek közt a Byblos és a Cavalli luxusruházati üzlet. Hogyan cseppent a divatszakmába?

– A filmezés és a divat nem áll távol egymástól, a munkám közben így több divattervezővel is megismerkedtem. Úgy gondoltam, Budapest megérdemli, hogy itt is olyan kínálat legyen, mint bármely nyugat-európai nagyvárosban, emellett a fizetőképes kereslet is kialakult a luxusruházati cikkek iránt. Ennek fényében franchise-megállapodást kötöttem 2007-ben az olasz Swinger Internationallel, és megnyitottam a Byblos divatházat a Deák Ferenc utcai Fashion Streeten, az erre a célra létrehozott cég portfóliója 2008 novemberében a Roberto Cavalli üzlettel egészült ki.

– Mennyire mennek az üzletek?

– Az igazság az, hogy a gazdasági válság igencsak megnehezítette a luxusruházati boltok életét az elmúlt két évben, gyakorlatilag küzdeni kellett a túlélésükért. Az elmúlt hónapokban azonban már érezhetően javultak a pénzügyi mutatók, így szerintem a nehezén túl vagyunk.

– A belvárosban a luxusboltok mellett két kaszinója is üzemel. Feltételezem, a recesszió az ő forgalmuknak sem használt.

– Való igaz, a két kaszinó – a Tropicana Casinóban az állam partnere vagyok, a Las Vegas Casino teljes egészében a saját tulajdonom – forgalma szintén nagyon érzékenyen reagált a válságra, és jelentősen esett a bevételük. Esetükben most új promóciók indításán dolgozunk, hogy visszacsábítsuk a közönséget. Úgy vélem azonban, hosszú út vezet még addig, amíg a szerencsejáték-piacnak ez a szegmense ismét életre kel.

– A 2007-ben nyílt Korda Stúdió, amelyben szintén üzleti érdekeltsége van, viszont úgy fest, a kezdeti nehézségek után már kezd magára találni.

– Ez így igaz, azt azonban szeretném hozzátenni már az elején, hogy ebben a Demján Sándor által létrehozott projektben én főként a tervezésében segítettem, az anyagi érdekeltségem igen csekély. A kezdeti nehézségekben az is közrejátszott, hogy fél évig szünetelt az adó-visszatérítés rendszere, ez elég sok külföldi forgatást elriasztott, de úgy fest, mostanában felpörgött a filmes piac, és szerencsére mind több produkció jön hazánkba. Etyeken most is forog a Borgias sorozat Jeremy Ironsszal, és ha sikeres lesz, és több évad is készül belőle, az már önmagában elég munkát adhat a stúdiónak az elkövetkező négy évre.

– Vannak jelenleg filmes tervei?

– Igen, de csupán ötlet szintjén: szeretnék Liszt Ferenc életéről filmet forgatni itt, Magyarországon. Ez a terv azonban még olyan korai szakaszban van, hogy nem tudok róla többet mondani.

– A filmes, mozis iparághoz kapcsolódik az első hazai vállalkozása, a 21 éve alapított InterCom Zrt. is. Milyen most a piaci helyzete a cégbirodalom első tagjának?

– A cég a kezdetektől fogva film-, video- és DVD-forgalmazással foglalkozik – sok szempontból mindmáig a legnagyobb ilyen profilú hazai vállalkozás. A DVD-piac azonban komoly kihívásokkal küzd mostanában, öldöklő árháború jellemzi, valamint a kalózkodás is milliárdos károkat okoz, ezen kihívásokra próbálunk mi megoldást találni. A cég sikere egyébként nagyban azon múlik, hogy éppen milyen filmeket készít Hollywood, és azok mennyire mennek itthon. Tavaly sokat javított az eredményünkön az Avatar körüli hisztéria, amely még most is érezteti a hatását a DVD-eladásokban. Az előbb említett nehézségek miatt az elmúlt években folyamatosan csökkent a társaság nyereségessége. Van még egy filmezéshez kötődő vállalkozásom, a Digic Pictures, amely igen dinamikusan fejlődik, talán a leggyorsabban az összes cégem közül. Ez a társaság videojátékokhoz gyárt digitális animációkat és trailereket, a munkáik pedig sorra kapják a szakmai díjakat a különböző animációs fesztiválokon.

/NOL/