Megjelent a Mintel „European River Cruising” című kiadványa

Európai folyami hajózásról készített tanulmányA londoni székhelyű MINTEL 2010 augusztusában tette közzé az európai folyami hajózásról készített tanulmányát, melyben különböző hajózási társaságok, utazásszervezők, utazási irodák adataira és tanulmányaira támaszkodva ismertetik a folyami hajózás helyzetét Európában. A tanulmány átfogó képet ad a hajózási ipar fejlődéséről, ezen belül a folyami hajózás tulajdonságairól, a lehetséges „célfolyókról”, a vezető küldőpiacokról, a hajózási piacot befolyásoló gazdasági és demográfiai tényezőkről, valamint bemutatja az európai folyami hajóutazások szervezőit és a főbb hajózási társaságokat is. Az alábbiakban összegezzük a tanulmányban leírtakat:

Az európai folyami hajózás új korszakba lépett, s az utóbbi évtizedekben nagy átalakuláson ment keresztül: a kisebb, családi vállalkozások – a régi hajókat lecserélve – professzionálisan működő vállalkozásokká alakultak. Az utazóközönség bővítése érdekében azokat célozzák meg, akik a II. világháború utáni időszakban, 1946-1964 között születtek, és/vagy már nyugdíjba vonultakat.

Az 1960 és 1970 között megalakult folyami hajózási vállalatokra nézve az elmúlt évtizedekben alapított új cégek kihívást jelentenek, hiszen modern, négy- és ötcsillagos luxus „hajóhadakkal” kell felvenniük a versenyt. Ugyanakkor ezek az új, néhány esetben felújított hajók erőteljesen hozzájárulnak a folyami hajózás imázsának átalakulásához. Manapság a folyami hajózási piac egyre inkább azokat az embereket szólítja meg, akik az átlagkeresetnél magasabb fizetéssel rendelkeznek, és akik az európai vízi útvonalak beutazása során szeretnének elmélyülni a történelemben és a kultúrában is.

A legtöbb hajóút-csomagot az utazásszervezők és az utazási irodák egyre inkább úgy állítják össze, hogy a hajóutakat szárazföldi programokkal vagy egy adott téma köré szervezett tevékenységekkel kapcsolják össze, új célpiacokat nyerve ezáltal. Azokat az embereket szeretnék megszólítani, akiket önmagában nem feltétlenül érdekel a folyami hajózás, ugyanakkor szívesen részt vennének egy koncerten, vagy szívesen ellátogatnának egy borvidékre egy ilyen hajóút keretében.

A főbb küldőpiacokat (a Magyarország szempontjából kiemelt jelentőségű Németországot és az Egyesült Királyságot) is vizsgálja a tanulmány. Németország esetében elmondható, hogy a gazdasági válság miatt folyamatosan csökken a külföldre látogatók száma. Ugyanakkor a folyami hajózásokon részt vevő turisták esetében nem történt visszaesés, a 2008-as adatokhoz képest 0,1%-kal nőtt az érdeklődők száma, 2009-ben 390 ezer német vett részt folyami hajóutazáson.

Az Egyesült Királyság tekintetében a folyami hajóutakon részt vevők száma drasztikusan csökkent: 2007-ben 73,9 ezren, 2008-ban már csak 53,8 ezren vettek részt ilyen jellegű utazásokon. Ezzel egyidejűleg 1,53 millió egyesült királyságbeli választott óceánjáró körutazást 2009-ben, és 71%-uk volt visszatérő vendég. Így az utazásszervezőknek nehezebb lesz rávenni a vízi utazóközönséget arra, hogy az óceánjáró körutazásuk helyett az európai folyók által nyújtott lehetőségeket is kihasználják.

A folyami hajóutak kétszer-háromszor drágábbak, mint az óceánjáró körutazások, éppen ezért a megcélzott réteg inkább az idősebb és tehetősebb utazóközönség. Az európai és amerikai társadalmak az elkerülhetetlen elidősödés felé haladnak, így az elkövetkezendő években ezek az idősebb utazók biztosíthatják a hajózási piac potenciális célcsoportjait. Ugyanakkor kihívást jelent más célcsoportok megszólítása is. Léteznek olyan hajózási társaságok, amelyek a fiatalabb rétegeket célozzák meg családbarát ajánlatokat kínálva, valamint rövidebb távú, 2-3 napos hajóutakat állítanak össze azok számára, akik még nem vettek részt ilyen jellegű utazáson, vagy egy esetleges hosszabb utazás alkalmával szívesen részt vennének 2-3 napos folyami hajóutazáson is, Európában.

A tanulmány beszámol arról is, hogy a 2009-es recesszió a turizmusra is kedvezőtlen hatással volt, így a hajózási társaságok kedvezményekkel próbálták az egyébként gyenge forgalmat felélénkíteni, ezáltal az idei évi mutatók pozitív eredményt tükröznek.