Az egységes ételutalvány átszabja a szokásokat

Komoly károkat okozhat a magyar vendéglátó szektor kis – és középvállalkozásainak az egységes étkezési utalvány bevezetése, ezért a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) annak megbontását javasolja – közölte Háber Tamás a szervezet elnöke közleményében.

A legnagyobb vendéglátóipari érdekképviseleti szervezet azt kifogásolja, hogy a kormány által benyújtott, az adózásra vonatkozó törvényjavaslat azonos módon kezeli a hideg- és melegétkezési utalványt, ez egységes utalvány bevezetését jelenti, amely élelmiszervásárlásra és éttermi, munkahelyi étkezésre egyaránt felhasználható lesz és így annak nagy részét várhatóan a multinacionális bevásárló láncokban használják majd fel.

A szervezet azt javasolja, hogy a törvény válassza ketté a kedvezményes havi 18 ezer forintos juttatási keretet 12 ezer forintos meleg étkezési és emellett – ezzel egyidejűleg adható – 6 ezer forintos hideg étkezési juttatási keretekre. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez is eljutatott javaslathoz néhány nap alatt közel négyszáz étterem csatlakozott – hangsúlyozzák.

A béren kívüli juttatások rendszerét a Bajnai-kormány által hozott intézkedések erősen meggyengítették, bizonyos elemei a megszűnés határára kerültek – emelték ki. A Századvég Gazdaságkutató Intézet kutatása alapján a hideg étkezési utalvány, mely egyaránt népszerű volt a munkaadók és a munkavállalók körében, a közel 100 százalékos adóteher miatt jelentősen visszaesett, és bár a kedvezményes adókörbe került meleg étkezési utalvány forgalma nőtt, összességében elmondható, hogy az ételutalványok felhasználása 2010-ben csökkent.

A törvény hosszú évek óta preferáltan kezeli a meleg étkezési utalványt a hideggel szemben, melynek a hazai vendéglátásra gyakorolt pozitív hatása egyértelmű és markánsan érzékelhető – hívják fel a figyelmet. A hideg étkezési utalvány az elmúlt években pénzhelyettesítő, bérkiegészítő eszközként működött, míg a meleg étkezési utalvány a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az egészséges, polgári étkezési kultúra elősegítését szolgálta – áll a közleményben.

A vendéglátóiparban jelentős számú kis- és középvállalkozás működik, amelyek jelenleg is több tízezer munkavállalónak adnak megélhetést, az egységesített ételutalvány ezeknek a vállalkozásoknak az életét tenné nehezebbé, illetve lehetetlenítené el Háber Tamás szerint.