Zöldség- és gyümölcsnap 2023

Gyümölcsök - gszt gasztronómia

Az idén is megrendezi a zöldség- és gyümölcsnapot az Európai Friss Csapat

A hagyományoknak megfelelően a gyümölcsszezon kezdetéhez igazodva, pénteken rendezi meg az idei zöldség- és gyümölcsnapot az Európai Friss Csapat – közölték a program szervezői az MTI-vel csütörtökön. A fogyasztásösztönző kezdeményezéssel egy időben a friss zöldségekből és gyümölcsökből már bőséges a kínálat – indokolták az időzítést.

A zöldség- és gyümölcsnap elsősorban a szezonális belföldi termékeket népszerűsíti, hiszen ezeket a közlemény szerint akkor szedik le, amikor a legfinomabbak, a legjobb minőségűek. Kedvező élettani hatásaik mellett további előnyük, hogy nem messziről érkeznek, helyi termelőket támogat az, aki vásárol belőlük – tették hozzá.

Az idei zöldség- és gyümölcsnap a vitaminokban gazdag bogyós gyümölcsökre, többek között a ribizlire, a málnára, az áfonyára és a szederre összpontosít. A program része az áprilisban meghirdetett Magyarország Zöldség-Gyümölcs Hőse pályázat eredményhirdetése is, az elismerő címet azok kapják, akik a gyermekek körében népszerűsítik a zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Az idei nyertes Petrilla Csaba, a budapesti Gloriett Sportiskolai Általános Iskola tanára, aki az intézmény udvarán veteményest és gyümölcsöst alakított ki a tanítványaival. Jutalomként a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 100 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt ajánlott föl nekik.

Az Európai Friss Csapat nemzetközi kezdeményezés, Magyarország mellett Belgium és Franciaország közös, 2023 végéig tartó programja.

Belföldön a magyar partnerszervezet, a NAK edukációs kampányaként valósul meg 1,2 millió eurós EU-támogatással. Az Európai Friss csapat rendezvényei tavaly több mint 1 tonna zöldséget és gyümölcsöt juttattak el az érdeklődőkhöz, az országjárás következő hetekben és hónapokban is folytatódik. Az események elsődleges célcsoportja a 18 év alattiak mellett a 30 és 50 év közötti szülők – olvasható a NAK korábbi közleményében.

MTI
fotó: Bill Ebbesen

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .