Kerékpárral a kultúrák között Harkánytól Belišćéig

A projektben résztvevő két település Harkány és Belišće az elmúlt években számos turisztikai fejlesztést hajtott végre. Harkány, mint a gyógyvizéről híres és közel 200 éves, ötcsillagos minősítésű Gyógyfürdővel rendelkező város számos olyan vonzerővel rendelkezik, mellyel évente többszázezer turista és gyógyulni vágyó érdeklődését kelti fel.

Cycling Across Cultures from Harkány to Belišće

A határ-menti térség természeti vonzereje, az épített örökség, a borturizmus és a szakrális helyek a helyi gazdasági élet alapját adják, hiszen zarándokokat, turistákat jelentenek a térségben mind a magyar, mind a horvát oldalon.

A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Program finanszírozásával megvalósított projekt keretein belül az egyes turisztikai attrakciók kínálata tematikus kerékpár útvonalakkal került bővítésre, így a térség gazdag kultúráját egy újabb célcsoporttal van lehetőség megismertetni. A két partner összefogása ugyanakkor a jelenlegi vendégkörnek is szól, számukra a kerékpározás – mintegy aktív kikapcsolódási és időtöltési lehetőség – jelent egy plusz szolgáltatást. A projekt átfogó célja az volt, hogy újabb látogatókat generáljon a határtérség településein, illetve az ideérkező vendégeket hosszabb tartózkodásra bírja.

A Kerékpárral a kultúrák között Harkánytól Belišćéig című projekt során egyrészt a horvát-magyar határ felé vezető hiányzó útszakaszok megépítése történt meg, ez magyar oldalon 563,4 m, míg horvát oldalon 1.000 m kerékpárút megépítését jelenti.

A kerékpárút-hálózat mentén Harkányban a terehegyi településrészen piknikezési lehetőséggel rendelkező pihenőhely került kialakításra, közvetlen közelében pedig kerékpárkölcsönzés indult a beszerzett 20 db kerékpárral. Harkány központjában a Zsigmond-sétányon egy másik megálló került kialakításra, ahol egy korábbi nyilvános illemhely teljes felújítása után egy új, kulturált illemhely várja majd a kerékpárosokat.

Belišćen egy kilátó pont épült, amely új kínálatként jelenik meg. A megépített kerékpárút mellett a projekt keretén belül esőbeálló pavilon épült, mely a pihenni vágyó kerékpárosokat várja.

A projekt keretén belül kijelölésre került 3 tematikus útvonal: szakrális, bor és épített örökség témakörben, amelyek magyar oldalon kerékpárosoknak készített térképen, horvát oldalon pedig GPS applikáció segítségével jelenik meg. Az útvonalak és a hozzájuk kapcsolódó leírások a térség látványosságait mutatják be témakörök szerint.

A nyelvi korlátok csökkentése érdekében horvát illetve magyar nyelvi képzésekkel felkészítettük a térség szolgáltatóit a kerékpárosok fogadására. A kulturális határokat lebontandó 6 db tematikus rendezvény megszervezése nagyban hozzájárult a két település kapcsolatának erősítéséhez. 

A projekt így a horvát-magyar kultúrák közötti partnerség jegyében, a kerékpározás öröméért valósulhatott meg.

Projekt megvalósítási ideje: 2013. január 1 – 2014. augusztus 31.
Közösségi támogatás összege: 577 227,9 EUR