III. Kisvasutak Napja: idén a Mátravasúttal ünneplünk

III. Kisvasutak Napja: idén a Mátravasúttal ünneplünk

2014. szeptember 6-án ismét észak-magyarországi helyszínen, Mátrafüreden várja a családokat, kisvasútbarátokat a III. Kisvasutak Napja rendezvény az Egererdő Zrt. és a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében.

III. Kisvasutak Napja: idén a Mátravasúttal ünneplünk

Ahogy az elmúlt évek során – Királyréten és Lillafüreden –, idén is egy újabb csodálatos vonalvezetésű kisvasúttal, az erdészet izgalmas feladatköreivel ismerkedhetnek meg a látogatók. A színpadon koncertek, előadások lesznek, elültetik az Év Fáját, főműsorszámként fellép a Kaláka zenekar, sőt Gyöngyivel, a gőzössel is találkozhatnak a látogatók.

Gyöngyösön, a gyönyörűen felújított Orczy-kastély, azaz a mai Mátra Múzeum elől indul a Mátravasút fővonala. Az eredeti, 18. században épült U alakú barokk kastélyépület rekonstrukciója 2009-ben nyerte el a rangos Europa Nostra-díjat, s az itt helyet foglaló természettudományi gyűjtemény is izgalmas programnak ígérkezik.

A Kisvasutak Napján a kastélyparkot megkerülő vasútvonal ketté válik: így a hagyományos és kedvelt Gyöngyös-Mátrafüred, valamint a kevésbé ismert Gyöngyös-Szalajkaház közötti útvonalat is teljes egészében végigvonatozhatjuk.

De vajon mit rejt az utasok számára ez a két vasútvonal?

A Mátrafüredre tartó északi vonal borszőlőkkel gazdagon ültetett kertek mellett, Farkasmály borfalun vezet keresztül, majd a Sárhegyet, a Mátra bérceit, végül pedig a Kékes tetejét csodálhatjuk a vasúti kocsik ablakából. A mátrafüredi végállomásra érkezve a nagyszínpadon 11 órától kezdődnek el az érdekes közönségprogramok kicsiknek és nagyoknak.

Örökbe fogadhatjuk Gyöngyi gőzöst, majd a Vidróczki Táncegyüttes előadása következik, bebarangoljuk a Meseországot az Ámulat Társulattal, elültetjük az „Év Fáját” és a Kaláka együttes koncertjével sem érnek véget még a programok.

A színpadi műsorok mellett bemutatkoznak hazánk kisvasútjai, működés közben láthatunk erdészeti munkagépeket, és természetesen furmányos kvízjátékok, állatsimogató, erdei ízek kóstolója és modellvasút is várja a kisvasúti napok mindig lelkes közönségét.

Ha kedveljük a csendesebb, mégis gazdag élményt adó természetjárást, sétálhatunk a Bene-patak mentén, felfedezhetjük a Rákóczi-forrást vagy a Benevár-romokat. Az útvonalon kellemes pihenőházak, szalonnasütők invitálják pihenésre a kirándulókat.

Ha a másik irányt választjuk, Lajosháza felé kanyarodva Gyöngyössolymoson, az egykori királyi solymászok falván kacskaringózva halad át a vonat, s a patak felett érdekes, ferde hídon ível át az útja. A virágos rétet, majd az erdőt szemlélhetjük a csendesen zakatoló kisvonatból. A Cserkő-tó után a patak szegélyezi utunkat egészen a végállomásig. Innen egyórás, könnyű, vezetett erdei túrákat tehetünk a Kisvasutak Napján. Ha önállóan indulnánk neki a természetnek, a kisvasút végállomásától olyan különleges helyszíneket érhetünk el, mint az öt patak táplálta Csórréti víztározó, mely egészen Galyatetőig húzódik, s innen Mátraszentimrére is eljuthatunk.

A kisvonatok a Mátravasút teljes hálózatán hétvégi menetrend szerint közlekednek szeptember 6-án, szükség szerint sűrítőjáratokkal.

Gyöngyösről Mátrafüredre az első vonat 9:45-kor, míg az utolsó Mátrafüredről Gyöngyösre 18:35-kor indul. Gyöngyösről Szalajkaházra az első vonat 9:40-kor, míg az utolsó Szalajkaházról Gyöngyösre 17:30-kor indul.

Programok Mátrafüreden, a nagyszínpadon

  • 11:00 Megnyitó
  • 12:10 A Mátravasút Gyöngyi gőzösének örökbefogadási ceremóniája
  • 12:20 A Vidróczki Néptáncegyüttes előadása
  • 13:00 Barangolás Meseországban – a kismarosi Ámulat Társulat előadása
  • 13:40 Az Év Fájának elültetése a mátrafüredi parkban
  • 14:00 Kaláka koncert