Kövezzenek

GSZT szakújság

GSZT szakújságmeg, akkor is kimondom: a Balaton-partot és a Balaton-parti szállodák nagy részét belengi a SZOT feeling.

/Csak úgy zárójelben: 30 évvel ezelőtt ki fogadott volna erre a szóösszetételre: SZOT feeling./

Úgy adódott, hogy 15 év után újra a Balatonnál nyaraltam.

{module 221}

Pont a legmelegebb napokban. Jó volt.

A vendégek 70%-a magyar. Azt nem mondom, hogy sorba álltunk, – mert nem kellett – palacsintáért, lángosért, halért. Volt főtt kukorica is, balatoni borok decinként kimérve.

Ami óriásit változott: a fagylalt pultok eleganciája – no és az ára. Eszembe jutott: ötven fillér egy gombóc. Ma már nincs fillér, van 180 Ft egy gombócért. Igaz, ÁFA-val.

Esténként a szállodában az animátorok táncoltak, énekeltek.

Szép szó, elit: animátor. Harminc éve: kultúros. A SZOT központi kultúrosztálya készítette fel őket. Volt felkészített barátom. Egy héten kétszer jött a vándorzongorista. Ma itt, holnap ott. Ma is.

A kisebb szállodákban volt A és B menü, mint 30 éve. Csak akkor előző este kellett választani. Most elég volt reggel. Svéd asztal szocialista módra. Igaz IKEA asztalon ettünk. A svéd asztal örök.

Vonattal mentem Lellére. Két óra harminc perc. Nem változott.

Megismertem azt az egy vágányt, amelyet 80 éve fektettek le.

A part. Legyünk igazságosak. Milliárdokért szépült Füred, Siófok, Keszthely, Tihany és még jó néhány település. És mégsem éreztem azt, amit egy nyugati tengerparti üdülőhelyen, különösen az esti le-fel-alá sétáknál. Pedig vannak szép üzletek, rendbe hozott régi házak.

Több évtizede hiányoljuk az egységes balatoni rendezést, a pénzek egységes hadrendbe állítását. Természetesen Földvárnak Füreddel, Siófoknak Tihannyal is versenyezni kell, de tudomásul kell venni, hogy a Balaton egészének az olasz, horvát, francia, spanyol, stb tengerpartokkal áll konkurencia harcban.

Nem tudom, biztosan bennem van a hiba, hogy morgok. Pedig minden nap volt valahol színház, koncert, remek kiállítások csalogattak.

Tudjuk, hogy évről-évre csökken a külföldiek között a Balaton vonzereje.

A nyaralás óta sokszor felteszem magamban a kérdést: miért?

Nem tudom megmagyarázni, jó lenne.

Nincs baj a tisztasággal, van autópálya a tóhoz – igaz, csak délen, reszket a hold a tó vizén.

Egy okot találtam: az ide igyekvő – vagy nem igyekvő külföldiek hajdanán nem voltak SZOT beutaltak.

Murányi Péter

{module 221}