Szombat

Murányi Péter - GSZT szakújság

délelőtt volt, éppen vezettem, amikor csörgött a telefonom.

Murányi Péter - GSZT szakújság

„Szia Tibor! Ne haragudj, hogy zavarlak, rossz hírem van. Péter meghalt…”

Igazából nem fogtam fel, amit közös ismerősünk mondott.

Hétfő délutánra beszéltük meg, hogy találkozunk.

A következő számot kell összeállítanunk.

A következő számot, amit jó pár éve közösen szerkesztettünk.

A GSzT-t.

Most indítottunk volna egy új rovatot.

Már minden készen volt csak finomítások voltak hátra.

„Péter, akkor hétfőn a négy óra jó lesz neked…?”

Murányi Péter 72 éves volt. A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett, de egész életét a turizmusnak szentelte. Dolgozott az IBUSZ-nál, a Keszthelyi Helikon Szállóban, majd a Danubius Travel, a Danubius Szállodalánc utazási irodájának ügyvezetője volt megalapításától kezdve, mintegy két évtizeden keresztül.

25 évvel ezelőtt megalapította a Gasztronómia – Szálloda – Turisztika című szakújságot, amelynek hosszú éveken keresztül kiadója, de mindvégig főszerkesztője volt.

Olyan turisztikai újságíró volt, akinek saját tapasztalata volt a szakmában, és véleményét mindig jó szándékkal, de sokszor kritikus hangnemben fogalmazta meg. Mindig kész volt a változásra, a változtatásra, és nyitott volt minden újdonságra.

Szerepelt rádió és TV műsorban, itthon ő szervezte meg az első diszkó táncversenyt, de foglalkozott vendéglátói és turisztikai szaktanácsadással, szakácskönyvek kiadásával, tanított a Huba utcai iskolában, részt vett a Danubius tanulóversenyének zsűrijében. Az utóbbi években sikeres színdarabok szerzője is volt. „Ha én egyszer kinyitom a számat!” címmel Salamon Béla életéről is írt darabot, melyet Győrben, a Vígszínházban, a Spinóza-házban is bemutattak.

Péter szakmai tapasztalatával, egyéni stílusával, bátor, kritikus véleménynyilvánításával mindenképpen a hazai turisztikai újságírásnak egyik meghatározó alakja volt.

Hiányozni fog, mint kolléga, mint barát, mint vendég, és mint a családom régi ismerőse, rokona. Nyugodj békében!

Lukáts Tibor

Murányi Péter búcsúztatója március 17-én 14:00 órakor lesz az Új Köztemetőben.

Új Köztemető
1108 Budapest
Kozma u. 8-10