Idén is elindul a Budafoki Pincejárat Budapest Bornegyedébe

Európában egyedülálló pincerendszer várja a látogatókat 2018 márciusától minden hónap első szombatján, gazdag kulturális programkínálattal, gasztronómiai élményekkel, amely egyben tökéletes randihelyszín is minden korosztály számára.

„A 2017 májusában indult Budafoki Pincejárat program nagy népszerűségnek örvend mind a helyi lakosság, mind a turisták körében, ezért nem volt kérdés, hogy 2018-ban is folytatni fogjuk, megújult tartalommal, folyamatosan bővülő helyszín- és programkínálattal.” – mondta Karsay Ferenc polgármester a Seybold-Garab Pincében.

„És hogy miért is nevezhetjük Budafok-Tétényt Budapest Bornegyedének? Közel 100 km hosszú, Európában egyedülálló pincerendszerével az egykori Osztrák-Magyar Monarchia borkereskedelmi központja. Minden hazai bortermelő vidék borát palackozzák itt., A „Szőlő- és Bor Városa” nemzetközi cím tulajdonosa is kerületünk, ahol az ország első borászati szakközépiskolája is található.” – hangsúlyozta Karsay Ferenc.

Újdonság, hogy a Budafoki Pincejárat buszok idén már félóránként közlekednek. A Blaha Lujza téri parkolóból indulnak, így az egyes helyszínek Budapest belvárosából is könnyen megközelíthetőek.

„A pincészetek mellett immár négy étterem is csatlakozott a programhoz, valamint tavasztól a Barlanglakás Emlékmúzeum is látogatható lesz, így érdemes több alkalommal is eljönni Budafokra. Idén bemutatkozási lehetőséget kapnak a kerületben élő nemzetiségek (sváb, bolgár, görög, roma), és a Budafoki Dohnányi Zenekar zenészei is fel fognak lépni a pincékben. Úgy gondoljuk, hogy a Budafoki Pincevilág tökéletes ismerkedési és randihelyszín közel a belvároshoz, ezért arra számítunk, hogy mind a párkeresők, mind a párok felfedezik maguknak.” – emelte ki Deutsch Anita, a projekt művészeti vezetője.

A Budapest Bornegyede – Budafoki Pincejárat program egyben motorja is a kerületi fejlesztéseknek, mutatott rá beszédében Németh Zsolt országgyűlési képviselő:

„Már megkezdődött a vasútvonal felújítása. Korszerűbb, kényelmesebb, gyorsabb szerelvényekkel közlekedhetünk majd. Régóta tervezzük a hajókikötőt is Budafokon. Budafok-Tétényben még érintetlen Duna-part van, amelyet meg kell nyitni a pihenni, kikapcsolódni vágyó közönség előtt. A vasút korszerűsítésével és a romantikus hajózással Budafok közelebb kerül a belvároshoz, Budapest Bornegyede elérhetőbb lesz.

Olyan turisztikai attrakció készül Budafokon a Kárpát-medencei Borközponttal, ami az egész Kárpát-medence hagyományos borászatát mutathatja be. Budapest nem csak a romkocsmákkal meg a bulinegyeddel, hanem annál sokkal színvonalasabb borgasztronómiai élménnyel is felkerülhet a turisztikai térképre. Tekintettel arra, hogy a kormány is támogatta a II. Kárpát-medencei Borszerződés aláírását, ez új perspektívákat nyit meg, a kárpát-medencei borászok együttműködése előtt is.”

Márciustól decemberig minden hónap első szombatján, 13.30-tól este 20.30-ig félóránként indulnak a buszok a Blaha Lujza téri parkolóból a Budafoki Pincevilágba. A belvárosban a Ferenciek terén és a Szent Gellért térnél is fel lehet szállni.

A napijegy ára online 1000.- Ft, a buszon 1200.- Ft, ami korlátlan számú utazásra jogosít a belváros és a budafoki pincevilág között közlekedő körjáraton, és kedvezményes belépést biztosít az egyes helyszínekre. A kedvezményeket a kerületi lakcímkártyával érkezők idén is igénybe vehetik.

(Salamon Judit)