MATUR

A Magyar Turisztikai Egyesület április 16-án tartotta meg XIX. évi rendes Közgyűlését a Művészetek Palotájában. Az ülés kezdetén meghívott vendégként Dr. Horváth Endre, a Nemzetgazdasági Minisztérium, turizmusért felelős helyettes államtitkára üdvözölte a Közgyűlés résztvevőit, majd a MATUR által a különböző termékfejlesztési stratégiákra írt kritikus véleményekre reagált, hangsúlyozva a stratégiák aktualizálásának fontosságát, amiért is az egyeztetési folyamatot maga kezdeményezte.

{module 221}

Az előadásokat követő későbbi vita során a helyettes államtitkár válaszolt a közönség soraiból a turizmus különböző területeivel kapcsolatban feltett kérdésekre. A legnagyobb sikert arató válasz a vendéglátóhelyeken bevezetni tervezett teljes dohányzási tilalom veszélyének elhárítását (vagy legalábbis egyelőre az elodázását) jelezte. 

Dr. Lengyel Márton elnöki beszámolójában előbb a turizmus általános helyzetéről és kilátásairól beszélt, majd a MATUR tevékenységét és terveit ismertette. A világturizmusra a Turizmus Világszervezete (UNWTO) már erre az évre 4,2%-os növekedést jelez előre, ami még nem biztos, hogy nálunk is megvalósul. A MATUR a következő évben új választásra készül, erre való felkészülésként tervbe vette egy új működési stratégia kialakítását, a fiatalítást és egy új TDM tagozat működtetését. 

Az idei évben is sor került a MATUR-díjak átadására azon személyek számára, akik az elmúlt év során elért kimagasló eredményeik alapján arra érdemesnek bizonyultak. MATUR díjat kapott Tímár András, a Kondorosi Csárda felújítója és üzemeltetője, a legutóbbi két gasztronómiai olimpián arany, ezüst és bronz érmeket szerzett Békés megyei csapat vezetője. Gyürky Júlia a MATUR-hoz való lojalitása, valamint a szervezet működésében nélkülözhetetlen titkári munkája okán vehette át a másik díjat.  

A Közgyűlés záró  eseményeként bemutatkozott a Magyar Turisztikai Egyesület újonnan magalakult MATUR TDM Tagozata. A tagozatot a volt Heller Farkas Főiskola TDM szakirányos hallgatói hívták életre. Célja, hogy minden tudásával és a turizmus szakma iránt érzett mély elhivatottságának erejével járuljon hozzá Magyarország turizmusának további fejlődéséhez és ezen belül a magyarországi TDM szervezeti rendszer sikeres kialakításához és működtetéséhez.

{module 221}