VISZ tervek

Vendéglátó és Idegenforgalmi SzakszervezetA Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezet tájékoztatta SZIB/SZB titkárait és ÜT elnökeit a betegszabadságról és a táppénzről szóló jogszabályok változásairól, amelyben lényeges változás, hogy a napi táppénz összege 5200 forintra csökken. Ez 260 000 forint bruttó fizetés felett jelent csökkenést a táppénz összegében.

{module 221}

Közzétette a Kormány-rendeletet a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsájtásának és felhasználásának szabályairól (55/2011. (IV. 12.) Korm. Rendelet) valamint tájékoztatta kollégáit, hogy a  Turizmus-Vendéglátás ÁPB Koordinációs bizottsága április 7-én tartotta ülését, melyen a tagok megvitatták az ÁPB munkatervét ill. költségvetését.

Az ÁPB alapító szervezetei: Munkaadói: VIMOSZ (Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Szövetsége); Munkavállalói: VISZ (Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakszervezet)

A Turizmus-Vendéglátás  ÁPB a kormányzattal folytatott folyamatos háromoldalú érdekegyeztetésen kívül az alábbi témákkal fog foglalkozni 2011-ben:

 • A bizottság az eddigiekhez hasonlóan aktív résztvevője az Európai Uniós Társadalmi Párbeszédnek (EFFAT-HOTREC, EFFAT-FERCO), mind HORECA, mind a közétkeztetés területén.
 • A bizottság folytatja a „Válasz a Válságra” konferenciasorozatot. Az ÁPB az első rendezvényt júniusra tervezi, témája pedig: Fenntarthatóság (foglalkoztatási, környezettudatossági szempontból) és reakció az újdonságokra (Risk menedzsment, új tulajdonosok)
 • Az ÁPB szakértőt bíz meg az ágazati kollektív szerződés átvizsgálásával
 • Az ÁPB tanulmányt írat a szakképzés helyzetéről az ágazatban, valamint a közösségi étkeztetés problémáiról

Az ÁPB felmérést készít az atipikus foglalkoztatási formák adta lehetőségekről az ágazatban Az ÁPB két társelnöke április 19-én találkozott Dr. Horváth Endre helyettes államtitkárral. Dr. Várnai Zsuzsanna és Hülvely István az ÁPB 2010. októberi ülésén az államtitkár-helyettessel lefolytatott tartalmas konzultáció folytatását tervezik. A tavaly őszi plenáris ülés óta eltelt időszakban átalakult a turizmus – vendéglátás irányítása, átdolgozásra került a Turizmus Törvény, utolsó simításokat végzik a Széchenyi Pihenőkártya bevezetésének előkészítésén. Többek között a fenti témák indokolják az ágazati konzultáció folytatását. 

A megbeszélésen a Turizmus-Vendéglátás  Ágazati Párbeszéd Bizottság (ÁPB) tervezett ülését készítették elő, a plenáris ülésre 2011. május 20-án kerül sor

A plenáris ülés közösen javasolt témái:

 1. A Turizmus jogszabályi környezete, különösen az alakuló Turizmus Törvény
 2. Cafetériaelemek – kártyák bővítésének lehetőségei
 3. A turizmus és vendéglátás stratégiája
 4. Közösségi étkeztetés problémái, stratégiája, a közbeszerzési törvény módosításának lehetőségei
 5. Adózási problémák, mint a versenyképesség gátló tényezői (IFA, ÁFA, egyéb helyi adók, stb)
 6. A turizmus marketing fókuszálásának pontjai, a TDM-ek működési lehetőségei
 7. A turizmusban – vendéglátásban dolgozó munkavállalók helyzete, átlagkeresete a nemzetgazdasági átlaghoz viszonyítva.

Kérjük, amennyiben teheti, az SZJA 1%-át a Vendéglátás és Idegenforgalom Jövőjéért Alapítvány részére ajánlja fel. Adószám: 19650438-1-42

{module 221}