Szándékosan késve fizet

A magyar vállalkozások egymás számláinak mintegy 80 százalékát szándékosan késve fizetik ki, a felszámolások pedig szinte sohasem vezetnek eredményre, állapítja meg az Atradius Collections Nemzetközi Követeléskezelési Kézikönyvének legújabb kiadása. A kézikönyv összesen 31 ország esetében ad részletes tájékoztatást a lehető legeredményesebb követeléskezelési módszerekről és eljárásokról.

{module 221}

Az Atradius Collections, a belföldi és nemzetközi követeléskezelés multinacionális szakértője ismét megjelenteti a Nemzetközi Követeléskezelési Kézikönyv frissített és kibővített változatát, amely ma már 31 országgal foglalkozik. „Mivel a nemzetközi kereskedelem jelenti világszerte az egyik legnagyobb bevételi forrást, valamint a gazdasági körülmények világszerte egyre bizonytalanabbá válnak és a fizetésképtelen vállalkozások aránya is növekedésnek indult, a cash-flow fenntartása és megóvása létfontosságú feladat. Éppen ezért a követeléskezelési eljárások ismerete alapvető fontosságú a külföldi kintlévőséggel rendelkező vállalatok számára, kiváltképp akkor, ha már a behajtásról kell dönteni” – jelentette ki Ralph van Dijk, az Atradius Collections nemzetközi kereskedelmi igazgatója.

A kézikönyv Magyarországgal kapcsolatban is hasznos információkat tartalmaz. Az adatok alapján az derül ki, hogy bár a magyar üzleti életben a 30-tól 90 napig terjedő fizetési határidő a szokásos, a magyar vállalkozások egymás számláinak négyötödét szándékosan késve fizetik. Ennek hátterében az áll, hogy bankhitelek helyett inkább ily módon finanszírozzák működésüket a magyar cégek.

Az Atradius tapasztalatai szerint a magyar vállalkozások nem részesítik előnyben a bírósági eljárások megindítását, beleértve a fizetési meghagyások benyújtását. Megfelelő megelőzéssel jobb eredményt lehet elérni, ha egy külsős követeléskezelő cég küldi ki már az első fizetési felszólítást is, elkerülhető lehet a költséges és hosszadalmas jogi út.  Amennyiben a továbbiakban mégis bírósághoz kell fordulni, a követelés tulajdonosa nem számíthat sok jóra: az átlagos eljárási idő két év, de Budapesten ez általában még hosszabb.

Az Atradius a magyar csődtörvénnyel kapcsolatban megjegyzi, hogy azt harminc alkalommal módosították az elmúlt évtizedben, azonban nem nyújt lehetőséget a reorganizáció finanszírozására, valamint nem biztosít kellő védelmet a szándékos visszaélések ellen sem. Ennek eredményeképpen a felszámolási eljárások 90 százalékában még az eljárások költségeit sem fedezi a vállalkozások fennmaradó vagyona, de általában még az esetek maradék 10 százalékában sincs fedezet a szállítói követelések kiegyenlítésére, mert a vagyon egyszerűen eltűnik rossz vezetői döntések és visszaélések miatt. A felszámolási eljárások átlagos időtartama 2-4 év, de Budapesten általában hosszabb.

/Világgazdaság Online/

{module 221}