Ujhelyi István az Európai Parlament turisztikai szaktestületének vezetője

Europai Unió

Ujhelyi Istvánt, az MSZP európai képviselőjét választották az Európai Parlament turisztikai szaktestületének vezetőjévé. Az ágazat ügyeivel foglalkozó csoportban, hivatalos nevén „Tourism Task Force”, az EP Közlekedési és Turizmus Bizottságán belüli szakmai testület, hét parlamenti frakció tizenkilenc képviselője kapott helyet.

Europai Unió

A magyar politikus a testület programalkotó tanácskozásán többek között arra tett javaslatot, hogy a szakpolitikusok közösen értékeljék ki a 2011-es, utolsó turisztikai jelentés óta az ágazatot érintő eseményeket, egyúttal felügyeljék aktívabban és szorosabban a többi parlamenti szakbizottság turizmust is érintő munkáját.

A turisztikai szektort a következő időszakban érintő kérdésekről a magyar politikus azt mondta: alapvető fontosságú, hogy az európai közösség kiemelten kezelje a turizmust, amely szinte az egyetlen olyan ágazat, amely a gazdasági válság ellenére is bővülni tudott. Ráadásul egyes mérések alapján a világ GDP-jének kilenc, az európai közösség GDP-jének pedig öt százalékát ez a szektor termeli, amely emellett csaknem húszmillió európai munkahelyet biztosít. Ujhelyi szorgalmazta egy egységes európai turisztikai brand kiépítését, a fogyasztóvédelem megerősítését, a vízum- és biztonságpolitika összehangolását, valamint a harmadik országból – ezen belül is Ázsiából – érkező turisztikai igények jobb megismerését. Az MSZP politikusa saját kezdeményezéssel is élt: a „Tourism On The S.P.O.T.” (Special Partnership On Tourism) program keretében szorosabb együttműködést kíván létrehozni az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a turisztikai szektor között. Ez utóbbi a képviselő szerint az ágazat lehetőségeit kihasználva megoldást biztosíthat például az ifjúsági munkanélküliség feszítő problémájára is.

Ujhelyi István a turizmus magyarországi helyzetével kapcsolatban kiemelte: sajnálatos, hogy az Orbán-kabinet az idei költségvetésben a korábbi összeg töredékét különítette csak el turisztikai célokra és az uniós forrásokat sem használják fel kellő mértékben a szükséges marketingre. „Európa a turizmus felé fordul a következő években, bízom abban, hogy a magyar kormány partner lesz a közös munkában; én a segítő kezemet nyújtom ehhez. De, arra kérem, hogy az Orbán-kabinetet, hogy vegye komolyan a turisztikai szektort és annak képviselőit, az ágazatot érintő kérdésekkel és beruházásokkal kapcsolatban pedig a jövőben kérje ki végre az érintettek véleményét is” – fogalmazott Ujhelyi István.