Megnyílt az Art Market Budapest 2023

Art Market Budapest Nemzetközi Kortárs Művészeti Vásár

Kortárs művészeti vásár négy kontinens száz kiállítójával

Az Art Market Budapest (AMB) nem csupán egy művészeti vásár, hanem egy inspiráló és sokszínű kulturális esemény, amely évről évre motivációként szolgál külföldi és hazai alkotók, valamint feltörekvő képzőművészek számára. Az idei 13. Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásár a Bálna Budapest épületében kerül megrendezésre, és négy kontinens harminc országából érkező mintegy száz művészeti galéria, intézmény és kiállító mutatkozik be csütörtöktől vasárnapig. Az AMB nem csupán egy vásár, hanem egy kulturális és szemléletformáló platform is, amely fontos társadalmi és kulturális témákat is felvet.

Az AMB alapító igazgatója, Ledényi Attila kiemelte, hogy a rendezvény több, mint egy egyszerű művészeti vásár. Az esemény célja, hogy olyan fontos témákat fókuszba állítson, mint a kortárs roma művészet, a design és a képzőművészet kapcsolata, a kultúra fenntarthatósága és a vizuális kultúra a digitális korban. Az AMB így nem csupán a kortárs művészeteket mutatja be, hanem társadalmi és kulturális párbeszédet is ösztönöz.

Az Art Market Budapest nemcsak a művészeknek jelent egyedülálló lehetőséget bemutatkozásra, hanem a városnak és az országnak is. Az esemény vonzza a nemzetközi utazóközönséget, hozzájárulva Budapest turisztikai vonzerejéhez. A rendezvényen erős távol-keleti jelenlét is megfigyelhető, hiszen galériák érkeztek Dél-Koreából, Kínából és Japánból, emellett olyan fontos művészeti piacokat képviselő kiállítók is részt vesznek, mint Dél-Amerika, Dél-Afrika és az Egyesült Államok.

A magyar művészeti színtér is erősen képviselteti magát az eseményen. A kiállítók közel fele magyar, és több mint 300 magyar művész kap bemutatkozási lehetőséget nemzetközi színtéren. Az AMB fotóművészeti szekciójaként az Art Photo Budapest is bemutatja a régió egyetlen fotóművészeti vásárát, kiemelve ezzel Magyarország nemzetközi fotóművészeti szerepét.

A rendezvény nemcsak a művészeti vásár szerveződéséről szól, hanem a program kísérőrendezvényei is kivételesen fontosak. A 360 Design Budapest a régió legjelentősebb designipari seregszemléje, míg a Liszt Ünnep Európa egyik legizgalmasabb kortárs művészeti fesztiválja. Ezek az események tovább gazdagítják az AMB kínálatát, és lehetőséget teremtenek a közönség számára a művészeti élmények sokszínűségének felfedezésére.

Az Art Market Budapest tehát nem kevesebb, mint a jövő építése. Az esemény nem csupán a kortárs művészeteket ünnepli, hanem elősegíti a kulturális és társadalmi párbeszédet, valamint hozzájárul Budapest nemzetközi presztízséhez és vonzerejéhez. Az AMB inspirációt nyújt mind az alkotóknak, mind a közönségnek, és lehetőséget teremt az egyedülálló művészeti élmények megélésére és megosztására. Az esemény évről évre tovább erősíti helyét a kortárs művészeti világban, és a résztvevők számára különleges élményeket kínál, mélyítve ezzel a művészet iránti szenvedélyt és érdeklődést. Az AMB nem pusztán egy vásár, hanem egy kulturális és szellemi utazás, amely mélyebb betekintést nyújt a kortárs művészet változatos és inspiráló világába.

A fotón: Érdeklődők a 13. Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásáron a megnyitó napján a Bálna Budapestben 2023. október 18-án. A rendezvényen négy kontinens harminc országából mintegy száz művészeti galéria, intézmény és egyéb kiállító mutatkozik be október 22-ig. Soós Lajos / MTI

Art Market Budapest 2023

Nemzetközi Kortárs Művészeti Vásár
2023 október 19-22.
Bálna Budapest
1093 Budapest, Fővám tér 11-12.

Bővebb információ és jegyvásárlás a művészeti vásár honlapján
Az esemény facebook oldala