Infotér konferencia 2023, Balatonfüred

Infotér konferencia 2023, Balatonfüred, Hotel Anna Grand

A jövő szakembereit kell képezni, útmutatás a jövő Európájához

A 14. Infotér Konferencia, amelyet Balatonfüreden rendeznek, nem csupán egy technológiai esemény, hanem egy katalizátor a jövő Európájához vezető úton. Az esemény résztvevői és előadói egyetértenek abban, hogy azok az irányvonalak, amelyek a pandémia és a háború kezdetén felvillantak, most megerősödnek és meghatározzák a következő évtizedeket.

Az ellátási láncok rövidülése, amely lehetőségeket teremt az európai gazdaságnak és az egyes államok önellátásának, növekvő fontossága mellett, a többpólusú világrend kapott kiemelt figylemet a konferencián. Az eseményen elhangzó beszédek és prezentációk rávilágítanak arra, hogy ez már nem csak egy távoli jövő elképzelése, hanem a mai valóságunk része.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára kijelentette, hogy a mesterséges intelligencia kiemelkedő szerepet játszik a jövőbeli fókuszterületeken és a védelmi-biztonsági kérdésekben. A magyar innováció és kutatás büszkélkedhet Nobel-díjasokkal, és a nemzetközi innovációs rangsorban már most is a 33. helyen szerepel. Az ország célja, hogy 2030-ra a legjobb 25 között legyen a világban, és az Európai Unió legjobb tíz egyeteme között. A magyar felsőoktatási intézmények közül tizenkettő már most is a világ legjobb öt százalékában helyezkedik el, de a cél, hogy 2030-ra legalább egy magyar egyetem legyen a világ legjobb százja között.

A konferencia résztvevői hangsúlyozták a mesterséges intelligencia fontosságát az oktatásban is. A technológia nemcsak az adminisztratív terheket könnyíti meg, de lehetőséget teremt az interaktív és humán oktatásra. A hallgatóknak nem csak tudásbefogadóknak kell lenniük, hanem aktív alkotókká és a mesterséges intelligencia mindennapjaik részévé kell válnia. Az oktatásban a mentorálásnak és a hallgatók személyes fejlődésének kell fókuszban lennie.

A konferencia továbbá kiemelte a magyar szakképzés európai bajnoki címét. Az informatika terén elért arany-, ezüst- és bronzérmek nemcsak a szakmai kiválóságot, hanem a jövő munkaerőpiaci igényeinek való megfelelést is jelentik.

Az esemény résztvevői egyetértenek abban, hogy a mesterséges intelligencia és az innováció olyan eszközök, amelyek segíthetnek Magyarországnak és az egész Európai Uniónak a sikeres és biztonságos jövő kialakításában. A konferencia ezen eredményei és megállapításai útmutatást nyújtanak mindannyiunknak a változó világban való boldoguláshoz és fejlődéshez. Az Infotér Konferencia nem csak egy esemény, hanem egy fontos lépés afelé, hogy Magyarország a jövő Európájának egyik vezető tagja lehessen.

A fotón: Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára előadást tart a 14. Infotér konferencia nulladik napján a balatonfüredi Anna Grand Hotelben 2023. október 17-én.

fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Infotér konferencia 2023

2023 október 17-19.
Balatonfüred
Hotel Anna Grand

Bővebb információ a konferencia honlapján

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .