Tokaj a világ legjobb turisztikai desztinációi között

Tokaj madártávlatból - turizmus, borvidékek

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) nemrégiben kihirdette a 2023-as Legjobb Turisztikai Települések listáját, melyen Tokaj is helyet kapott. Az eredmény nem csak a város elismerése, hanem az egész világra sugározza Tokaj névét, mint a turizmusban kiemelkedő desztinációt. Ez az elismerés az évszázados hagyományokkal rendelkező város kitartó munkájának és fejlődésének eredménye, és lehetőséget teremt a további turisztikai fejlesztésekre.

A Best Tourism Villages of 2023 díj egy olyan kezdeményezés része, amely olyan vidéki úti célokat ismer el, amelyek nemcsak kiváló turisztikai fejlesztéseket valósítanak meg, hanem hangsúlyt fektetnek a helyi értékek és termékek megőrzésére, a kulturális sokféleség támogatására, és a fenntarthatóság megteremtésére. Ez a díj kifejezi elismerését azoknak a városoknak és településeknek, amelyek turizmusukkal hozzájárulnak a közösségek fejlődéséhez és a kulturális értékek megőrzéséhez.

Tokaj a legjobb turisztikai települések között

Az UNWTO által kiválasztott Legjobb Turisztikai Települések listáján először szerepel magyar város. Tokaj ezt a megtisztelő címet az alapításának 950. évfordulóját ünneplő városként érdemelte ki. A díjátadó ceremónia Samarkandban, Üzbegisztánban zajlott, ahol Tokaj polgármestere, Posta György is részt vett. A díjazott települések a turizmus iránti elkötelezettségüket, a helyi kultúra, természet és gasztronómia megőrzését, valamint a fenntartható fejlődés támogatását bizonyították. Az UNWTO eredményhirdetése alapján a város ezen kritériumoknak megfelelve az élen jár a turizmus terén.

Az UNWTO díjának jelentősége

Az ENSZ turisztikai szervezete által adományozott díj nemcsak a városnak, hanem az egész országnak is elismerés. A díj hozzájárulhat ahhoz, hogy Tokaj tovább növelje népszerűségét a nemzetközi turizmus terén. A cím lehetőséget teremt azokra a turisztikai fejlesztésekre, amelyek még vonzóbbá tehetik a várost az utazók számára.

A nevezett és díjazott városok között olyan exotikus tájak is szerepeltek, mint Argentina (La Carolina), Jordánia (Al Sela), Peru (Chacas, Chavín de Huantar), Etiópia (Lephis Village), Irán (Kandovan), Mexikó (Omitlán de Juárez), Indonézia (Penglipuran) és Japán (Oku-Matsushima). A szomszédos országok közül is több település került fel a listára, például az osztrák Schladming és St. Anton am Arlberg, valamint a horvát Slunj.

A Tokaji Borvidék városa

Tokaj nemcsak történelmi értékeiről és lenyűgöző tájairól híres, hanem világhírű borairól is. A város a tokaji aszú szülőhelye, és a borászatok, pincészetek meglátogatása igazi gasztro élményt nyújt a borbarátoknak. Az újonnan elnyert cím lehetőséget teremt arra, hogy a világ több részéről érkező vendégek felfedezzék ezt a borkultúrájáról híres várost.

A fotón drónnal készült képen Tokaj látképe 2023. október 24-én. Az elmúlt héten Tokajt választotta a világ legjobb kiemelt települései közé az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO). Az alapításának 950. évét ünneplő város 5 földrész mintegy 260 településével versengve nyerte el a Best Tourism Villages of 2023-díjat. A rangos nemzetközi díj elismerése az eddigi felújításoknak, és mozgatórugója a további, történelmi léptékű turisztikai fejlesztéseknek, melyek célja, hogy hazánk egyik legkedveltebb célpontjává váljon a világörökségi borvidék és a tokaji aszú névadó települése. Előtérben a Bodrog folyó, háttérben az 512 méter magas Kopasz-hegy.

fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .