Megnyitott az A.P.Art Gallery Budapesten

A.P.Art Gallery, Hyggelig specialty cafe & gallery Budapest

A fővárosban nyitott galériát Püspök Anita kapolcsi festőművész

Budapest újabb izgalmas kulturális helyszínnel gazdagodott, amikor Püspök Anita, a Kapolcson már jól ismert festőművész, megnyitotta saját galériáját a fővárosban. A A.P.Art Gallery Budapest nemcsak a művészet szerelmeseinek kínál találkozási pontot, hanem azoknak is, akik egy különleges atmoszférában szeretnének elmélyedni a kortárs alkotások világában, miközben élvezhetik a specialty kávé nyújtotta élményt.

Püspök Anita, akit a legtöbben a Művészetek Völgye fesztivál során ismerhettek meg, már régóta a hazai kortárs művészeti színtér meghatározó alakja. Absztrakt festményeivel a társadalom aktuális problémáira reflektál, különleges vizuális nyelvvel ábrázolva azokat. Alkotásai egyszerre szólnak a természet és az emberi tapasztalat kapcsolatáról, így a városi közegbe helyezve is új értelmet nyernek.

Sand-Time-Transit az első kiállítás

A galéria első kiállítása, mely a Sand-Time-Transit címet viseli, szeptember 20-án nyílt meg. A tárlat nem csupán művészi alkotások gyűjteménye, hanem egy belső és külső utazás történettöredékei. Az idő és tér kapcsolatát, valamint a személyes élményeket ötvözi a természeti inspirációkkal. A kiállított darabok egy része még Püspök kapolcsi műtermében készült és a természet világában gyökerező gondolatokat tükrözik. Most, Budapesten, ezek az alkotások új értelmezést kapnak a városi közegben.

A kiállítás témája egyfajta metaforikus utazásként értelmezhető, ahol az idő és tér, a fizikai és belső világ találkozik. Az alkotások dinamikus kapukként szolgálnak a néző számára, megnyitva egy új dimenziót a művészi és személyes élmények előtt.

Művészet és kávé találkozása

Püspök Anita álma egy olyan hely létrehozása volt, ahol az emberek nem csupán megtekinthetik műveit, hanem személyesen is találkozhatnak a művészi élményekkel. Ennek szellemében jött létre az A.P.Art Gallery Budapest, amely egy galéria és kávézó kombinációja. A kávézó a Hyggelig specialty cafe & gallery néven működik és tökéletesen kiegészíti a galéria bensőséges, hygge hangulatát. A kávézó vezetői, Csenge és Eszter, különleges kávéspecialitásokkal várják a vendégeket, melyek egyedülálló módon kapcsolódnak a galéria vizuális élményéhez.

„A személyes találkozás mindig is kiemelten fontos volt számomra. Kapolcsra is sokan eljöttek, hogy élőben láthassák a munkáimat, különösen Budapestről. A festményeim kevert anyagában és textúráiban minden gondolatom ott van, és ez csak élőben fedezhető fel igazán, ami egyfajta utazásra hívja a nézőt. Régóta vágytam arra, hogy egy saját galériát nyissak, ahol közvetlen kapcsolatban lehetek a művészetemet kedvelőkkel, beszélgethetek velük, és intellektuálisan kapcsolódhatunk egymáshoz” – meséli a művész.

Egyedi tér és személyes élmények

A galéria minden részlete Püspök Anita személyes stílusát tükrözi, a kávézó logójától kezdve a vizuális megjelenésig. A művész szerint a galéria és a kávézó közötti szimbiózis célja, hogy egy olyan tér jöjjön létre, ahol az emberek találkozhatnak, beszélgethetnek és gondolkodhatnak a művészetről. Ebben az egyedi atmoszférában a művészet nem csupán egy múzeumi élmény, hanem a mindennapok részévé válik, lehetőséget nyújtva a városi élet és a természet közötti kapcsolat újraértelmezésére.

„Úgy érzem, egy olyan világban élünk, ahol egyre inkább elszigetelődünk egymástól. Szerettem volna egy olyan teret létrehozni, ahol az emberek ismét kapcsolatba léphetnek egymással, és ahol a művészet is egyfajta közösségteremtő eszközként működik” – mondja a művész.

Jövőbeli tervek

A Sand-Time-Transit kiállítás 2024. december 31-ig lesz megtekinthető, de az A.P.Art Gallery nem áll meg itt. Püspök Anita hosszú távú tervei között szerepel, hogy a galéria folyamatosan megújuló kulturális és közösségi térként működjön, ahol nemcsak ő, hanem más kortárs művészek is bemutatkozhatnak. A galéria a jövőben tematikus kiállításoknak, zenei és művészeti programoknak, kreatív workshopoknak, felolvasóesteknek és inspiráló beszélgetéseknek is otthont ad majd.

Az eredetileg budapesti születésű festőművész célja, hogy a kortárs művészet szellemiségét erősítse és támogassa. „Számos tematikus kiállítást és zenei, illetve művészeti programot tervezünk, amelyeken kortárs művészek is bemutatkozhatnak. Emellett közösségi eseményeket, kreatív programokat, művészeti workshopokat, felolvasóesteket és inspiráló beszélgetéseket is szervezünk, hogy a galéria továbbra is egy élő, lüktető és folyamatosan megújuló kulturális központ maradjon, ahol a művészet és a közösség egyaránt jelen van” – zárja gondolatait Püspök Anita.

Püspök Anita új galériája nemcsak egy újabb kiállítóhely Budapest kulturális palettáján, hanem egy közösségi tér is, ahol a művészet és az emberek találkoznak. A galéria és a kávézó harmonikus együttélése különleges élményt nyújt mindazoknak, akik szeretik a kortárs művészetet, és egy kellemes környezetben szeretnének időt tölteni. Az A.P.Art Gallery Budapest hosszú távon fontos szereplője lehet a fővárosi művészeti életnek, és a következő években további izgalmas programokkal várja majd az érdeklődőket.

fotó: Püspök Anita