2024 őszi Kürtőskalács Fesztivál Budapesten

Litván Šakotis a Kürtőskalács Fesztiválon, gasztro

Litván gasztro különlegesség a Kürtőskalács Fesztiválon, a Šakotis

2024 október 11-13. között ismét beköszönt a főváros ínycsiklandó eseménye, a Kürtőskalács Fesztivál, amelynek helyszíne idén is a Fővárosi Állat- és Növénykert. A látogatók újra megtapasztalhatják a kürtőskalács mennyei illatát és ízét. Az idei év különlegessége, hogy bemutatkozik a fesztiválon a litván Šakotis.

Nemzetközi ízek találkozása

A fesztivál szervezői idén egy nemzetközi ízzel bővítették az esemény repertoárját. A klasszikus erdélyi-magyar kürtőskalács mellett a litván Šakotis, vagy más néven „raguolis”, is debütál a látogatók előtt. Ez a fenyőfa alakú, rétegről rétegre épülő sütemény igazi különlegesség, amely a Kürtőskalács fesztiválon először mutatkozik be Magyarországon.

A szervezők már régóta vágytak arra, hogy egy ilyen különleges édességet is bemutathassanak a magyar közönségnek. „Régi nagy álmunk válik valóra idén azzal, hogy sikerült meghívnunk a litván Šakotinė csapatot, akik az idei litván Šakotis-készítő bajnokság második helyezettjei” – mondta András Tünde, a Kürtőskalács Fesztivál megálmodója.

Mi is az a Šakotis?

A Šakotis hasonlóan a kürtőskalácshoz egy kelt tésztából készülő finomság, amelyet fán vagy hengeren sütnek meg. A különbség azonban az, hogy a Šakotis tésztája sokkal folyékonyabb, és a sütemény rétegről rétegre épül fel, miközben lassan csorog rá a tészta a forgó nyársra. Ezt a litván édességet vaj, tojás, cukor és tejszín gazdag keverékéből készítik, majd nyílt tűzön sütik, amíg aranybarna, ropogós külsejű és puha belsejű nem lesz. A végeredmény egy látványos és ízletes finomság, amelyet általában különleges ünnepi alkalmakra készítenek Litvániában.

A látogatóknak most lehetőségük nyílik nemcsak megcsodálni, de meg is kóstolni ezt az egyedi süteményt, amely garantáltan sokak kedvence lesz a fesztiválon.

Kürtőskalács minden mennyiségben

Természetesen a kürtőskalács szerelmesei sem maradnak ki a jóból. A fesztiválon idén még több kürtőskalács stand várja a látogatókat, köztük a Lehel Kürtősház hagyományos, nagy méretű székely kürtőskalácsaival. Emellett különleges desszertvariációk is szerepelnek a kínálatban, mint például az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda kreatív alkotásai, az Ízbombák és a KürtősBON variációk.

A szervezők gondoltak az ételintoleranciával élőkre is, így idén is elérhetők lesznek glutén-, tej- és tojásmentes, vegán kürtőskalácsok, hogy mindenki élvezhesse a fesztivál ízeit.

Új programok, izgalmas élmények

Az idei fesztivál nemcsak kulináris élményeket, de szórakoztató programokat is kínál. Az Állatkert Biodóm területén különböző szabadtéri programokkal készülnek, ahol akusztikus koncertek és különleges előadások várják a látogatókat. A Holnemvolt Vár belső udvara a gyerekek birodalmává változik, mesemondókkal, kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel és óriás malomjátékkal, hogy a legkisebbek se unatkozzanak.

Azok számára, akik szeretnék maguk is kipróbálni a kürtőskalács készítését, nem maradhat el a népszerű „Csináld magad!” sátor, ahol a látogatók saját kezükkel formálhatják meg kedvenc édességüket. Idén pedig egy különleges új helyszín is nyílik: a Kürtős Fondülde, ahol különböző ízesítésű toppingok közül választhatnak, és megkezdődhet a kürtőskalács mártogatás!

Egyedülálló gasztronómiai utazás

Aki különleges gasztronómiai és kulturális élményre vágyik, a 2024-es Kürtőskalács Fesztivál nem fog csalódást okozni. A hagyományok tisztelete mellett az új ízek, a nemzetközi különlegességek, a gyerekbarát programok és a különleges helyszínek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az idei fesztivál is felejthetetlen élmény legyen.

Az esemény állatkerti belépővel látogatható.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .