Borlepárlási támogatás a borászatok számára

szóló, borászat - gasztronómia

A magyar borászatok számára új lehetőség nyílik a borpiaci nehézségek enyhítésére védett eredetű rozé- és vörösborok lepárlására. Az Agrárminisztérium (AM) által nyújtott 1,6 milliárd forintos támogatás keretében a borászatok alternatív bevételi forrást teremthetnek. Az MTI által közölt információk szerint az Európai Unió gazdasági nehézségei miatt elsősorban a rozé- és vörösborok értékesítése néz nehéz kihívások elé.

Az AM közleményében kiemelte, hogy az idei kezdeményezés a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa javaslatára jött létre, és lehetővé teszi legfeljebb 90 ezer hektoliter rozé- és vörösbor lepárlását támogatott módon. Ez a kezdeményezés olyan borászoknak jelenthet könnyítést, akiknek gondjaik vannak a kapacitással vagy az értékesítéssel.

A támogatás mértéke a lepárlásra szánt bor aktuális alkoholtartalmán alapul. Egy liter bort 150 és 180 forint közötti nettó áron vesz át a lepárló. Az intézkedésben részt vevő borászok legfeljebb 2500 hektoliter borászati terméket szállíthatnak be a lepárlóüzemekbe. Fontos megjegyezni, hogy a beszállított boroknak védett eredetmegjelöléssel kell rendelkezniük, és alkoholtartalmuk nem lehet kevesebb mint 11,5 százalék.

A támogatást a lepárlóüzemek igényelhetik, de azt teljes mértékben a borászatok részére kell átadniuk. A beszállításra vonatkozó részletek a rendelet megjelenése után néhány napon belül elérhetőek lesznek.

Ez az intézkedés várhatóan csökkentheti a borpiac kínálati nyomását, ami segíthet a szüreti időszakban. Emellett a támogatás révén a magyar borászok magasabb áron értékesíthetik termékeiket, ami hozzájárulhat a helyi gazdák jövedelmének növeléséhez.

A részletes támogatási feltételek és további információk elérhetőek az Agrárminisztérium hivatalos weboldalán.

Ez a kezdeményezés ígéretes lépés a magyar borászatok támogatása és a borpiac élénkítése irányába, amely hozzájárulhat a helyi borok minőségének fenntartásához és a gazdálkodók jövedelmének javításához.

Bővebb információ a Védett erdetű rozé- és vörösborok támogatott lepárlásával kapcsolatban az Agrárminisztérium szőlőtermesztési és borkészítési szakterületével kapcsolatos oldalán.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .