Újdonságok az idei Erzsébet-programban

Erzsébet program

Új pályázatokat hirdetett meg 2014-ben a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány: az Erzsébet-program keretén belül 62 pályázatra jelentkezhetnek a gyerekek, nagycsaládosok, nyugdíjasok és fogyatékossággal élők.

Erzsébet program

A Programra ebben az évben 3,5 milliárd forintot biztosít az Alapítvány. Az idei év egyik újdonsága a „Fürdőbelépő nyugdíjasok részére Erzsébet Kártyán” pályázati felhívás.

Az első évhez képest az immár harmadik évébe lépett Program pályázatainak száma megkétszereződött. Gyerekek részére 58 féle Erzsébet-tábort, köztük több mint 20 új tábort hirdetnek – újdonság a népi mesterségek tábora, az író-olvasó tábor, vagy a hétfajta speciális sporttábor – és ugyancsak újdonság lesz a Napközi Erzsébet-tábor program, amelyet a leghátrányosabb kistérségek közül hatban szerveznek. Az Erzsébet-táborok továbbra is minden gyerek számára nyitottak, az alacsony jövedelmű családokból érkezők 1000-2000, a többiek 10 000 forintért táborozhatnak egy-egy hétig.

Nagy Anna, az Erzsébet-program szóvivője a Zala megyei sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tavalyi évben Zala megyéből közel 2500-an üdültek a program jóvoltából; közülük közel 1000 gyermek táborokban vagy kirándulásokon vett részt, mintegy 1500-an pedig a szociális üdülési pályázatoknak köszönhetően pihenhettek.

Vigh László országgyűlési képviselő kiemelte a táborok fontosságát, hisz olyan gyerekek nyaralhatnak így, akiknek erre másként nem lenne lehetősége. Arra is kitért, hogy minden gyerek számára nyitottak a pályázatok és közülük biztosan mindenki talál majd számára érdekes tábort vagy akár osztály kirándulást.

Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott arra bíztatta a megyeieket, hogy éljenek a program adta lehetőségekkel, pályázzanak minél többen és hozzátette: „Az Erzsébet-programban részt kell és érdemes venni, nem elég csak távolról figyelni azt.”

Nagycsaládosok, nyugdíjasok és fogyatékossággal élők számára továbbra is nyitottak a szociális üdülési pályázatok, amelyek felnőtteknek 5000, gyerekeknek pedig 2500 forintos önrész mellett nyújtanak üdülési lehetőséget. A szociális üdülési pályázatok újdonsága a nyugdíjasok számára meghirdetett „Fürdőbelépő nyugdíjasok részére Erzsébet Kártyán” pályázati felhívás, amit 2500 forintos önrész befizetése után az ország 60 gyógyfürdőjéből választva lehet legalább 5, de akár 33 alkalommal is igénybe venni.

A fürdőbelépőre február 15-ig, a szociális üdülési pályázatokra február 28-ig, az Erzsébet-táborokba pedig március 20-ig lehet jelentkezni az erzsebetprogram.hu honlapon.

Az Erzsébet-programban az elmúlt két évben 260 ezer ember kapott üdülési lehetőséget, közülük 100 ezer gyerek. A szociális program kizárólag az Erzsébet-utalványok forgalmazásának bevételéből működik, költségvetési támogatás nélkül.