Bezár a Ritz

Bezár a Ritz
Jövőre 27 hónapra bezár a párizsi Ritz, amely a munkálatok idejére az 500 közül 450 dolgozójától megválik – közölte a Mohammed al-Fajed egyiptomi milliárdos tulajdonában lévő luxusszálloda.
A L’Espadon nevű – Michellin kétcsillagos – éttermet is érintő bezárás jövő nyárra várható és 27 hónapon át tart.

{module 221}

A patinás Ritz szálloda legutóbbi nagyszabású felújítását több mint harminc éve, 1979-ben végezték.
„A cél kettős: folytatni az alapító, César Ritz által 1889-ben megteremtett kiváló hagyományokat, és személyre szabott elbánást biztosítani a személyzetnek a szálloda bezárása idejére” – fejtette ki Franck J. Klein, a Ritz Paris elnöke közleményében.
A szálloda tulajdonosa Dodi al-Fajednek, Diana hercegnő utolsó élettársának az apja. A pár a Vendome téri szállodában töltötte utolsó estéjét, mielőtt 1997-ben halálos autóbalesetet szenvedtek a francia fővárosban.

*****
A legszebb kerthelyiségek
Idén nyáron immár második alkalommal hirdette meg a Vendég & Hotel szaklap „KerTrend” elnevezéssel hazai éttermek, szállodák, kávézók kerthelyiségének, külső egységeinek szóló designversenyét, amelynek díjátadó ünnepségét a lap szerkesztősége a Hoventa nyitónapján, a Hungexpo területén tartotta. 
A lap Business Klub elnevezésű szakmai programja alkalmával hirdették ki a különböző kategóriák győzteseit, az értékes díjakat az Oázis Kertészet, a Zsindelyes Pálinkaház, valamint a Klubot ez alkalommal vendéglátó Hungexpo ajánlotta fel, és e cégek képviselői nyújtották át a nyerteseknek.

A hazai szállodák közül a prímet egyértelműen a Continental Hotel Zara vitte, hiszen olyan különlegesen szép és egyedi tervezésű a négycsillagos pesti szálloda belső kertje, pihenő, valamint üzleti megbeszélésre alkalmas udvara valamint a tetőteraszon kialakított wellness részlege, hogy nem is volt kétséges: 2011 győztese csakis a Continental Hotel Zara lehet.Éttermek kategóriában több izgalmas design-nal rendelkező vendéglátóegység nevezett, közülük a szakmai zsűri választása az első helyre a soproni Deák Étteremre esett. Színeiben, harmóniájában a legjobban tükrözi a XXI. század vendéglátását a nevezettek között.
A kávézók, teázók, cukrászdák közül idén a nemrégiben nyílt, nevéhez méltón csupa lilába öltöztetett kerti bútorokkal berendezett, pesti belvárosi Lila Körte Café szerezte meg az első helyezést.

A zsűri ez alkalommal különdíjat is odaítélt. Méghozzá a szarvaskői Öko-Park Panzió részére, mivel teraszának megoldásai, valamint anyagfelhasználásban és színvilágban a természet szépségét hirdeti a ház külső frontja.
Az októberi Vendég & Hotel Business Klub vendégei természetesen nemcsak a díjátadón ismerhették meg személyesen a díjaikat átvevő nyerteseket, hanem a benevezett kerthelyiségekről készült felvételeket is megcsodálhatták. A győztes kerthelyiségek:
Continental Hotel Zara, Deák Étterem Sopron, Lila Körte Café, Öko-Park Panzió Szarvaskő

*****
Nőtt a forgalom Sármelléken 
A sármelléki FlyBalaton repülőtéren a tavalyihoz képest harmadával nőtt az utasok száma, és ötödével emelkedett az áruforgalom mennyisége. A repülőtérre szombaton érkezik a Lufthansa idei utolsó charter járata; a téli nyitva tartás azonban még bizonytalan. Szeptember végéig csaknem 17,2 ezer utas vette igénybe a Balaton-melléki repülőteret, ami a tavalyi adatokkal összehasonlítva az év első 9 hónapjában 33 százalékos növekedés – közölte a tulajdonos Turisztika Hungária Kft. ügyvezetője az MTI megkeresésére. Nagy Gábor írásban küldött válasza szerint a nagygépes forgalomban 12,3 ezren, magángépek utasaiként pedig csaknem 4,9 ezren fordultak meg Sármelléken.

A FlyBalatonon keresztül szeptember végéig 317 tonna árut szállítottak célállomására, ami megegyezik a teljes 2010-es évi áruforgalommal. A remények szerint az év végéig – a tavalyi esztendőhöz viszonyítva – mintegy 20 százalékkal nő az áruforgalom. Az ügyvezető a további tervezett járatokra vonatkozó kérdésre közölte: az erre az évre szerződött járatok fogadásán túl tárgyalásokat folytatnak további járatok érkezéséről, „de megegyezések és ezért megállapodások nincsenek”.Nagy Gábor a téli nyitva tartást illetően azt nyilatkozta: „jelen pillanatban nem tudjuk, hogy a repülőtér a téli időszakra nyitva marad-e vagy bezár”.A sármelléki repülőtérre szombaton érkezik a hévízi Mutsch Ungarn Reisen Lufthansával szerződött idei utolsó charterjárata.

A Berlinből, Hamburgból, Frankfurtból és Düsseldorfból heti vagy kétheti rendszerességgel közlekedő járatok a sármelléki reptér nagygépes utasforgalmának legjelentősebb részét adják. Josef Mutsch ügyvezető azt mondta: ebben az évben erőteljesen növekedett a repülőgéppel a nyugat-dunántúli régió gyógyüdülőhelyeire érkezett vendégek száma. A tavalyit mintegy 25 ezerrel meghaladóan több mint 70 ezer vendégéjszakát töltöttek a gyógyszállókban a repülőgépes turisták.A 2010-es árakhoz képest idén csaknem 25 százalékkal olcsóbban kínálták a jegyeket a charter gépekre, de a forgalombővülésben az is szerepet játszott, hogy Németországból ismét élénkül az érdeklődés a magyarországi gyógyhelyek iránt.

A vendégek pedig a hosszú autóbuszos utak helyett szívesebben érkeznek repülővel.A jövő évi terveket ismertetve az ügyvezető elmondta: nagyobb befogadóképességű gépekkel, sűrűbben és várhatóan újabb városból is érkeznek a FlyBalatonra a Lufthansa gépei. Hamburgból és Berlinből az eddig kéthetenként érkező járatok heti rendszerességűek lesznek, a most október 22-én zárult szezont pedig jövőre három héttel meghosszabbítják.A jelenleg 70 fős befogadóképességű gépeket 90 utas szállítására alkalmas repülőkre cserélik, de a berlini és hamburgi úti célokra 125 fős gépekkel repülnek. Mindezek a változások további 1500 vendéget és több mint 20 ezer vendégéjszakát jelentenek a régiónak – tette hozzá.Josef Mutsch beszélt arról is, hogy a tervek szerint Zürichből vagy Friedrichshafenből is fogadnának chartergépeket Sármelléken.

A jövő évben azonban már nemcsak Hévíz, Zalakaros és Sárvár szállodáiba hoznak német vendégeket a Lufthansa gépei, hanem a balatoni régióba is, miután több hotellel készülnek szerződni.Az ügyvezető rámutatott: tapasztalatai alapján a nyugat-magyarországi térség turisztikai fellendítéséhez elengedhetetlen a sármelléki repülőtér működése. Kedvezőnek nevezte, hogy Hévíz önkormányzata jelentős szerepet vállalna az üzemeltetésben, de fontosnak tartaná az állam támogatását is.

*****
Hamarosan nyit az Orangeways
Rövidesen megnyílik eddig az autóbuszairól ismert Orangeways Zrt. első budapesti háromcsillagos szállodája, amelynek befektetési értéke közel van az egymilliárd forinthoz.
A cég elképzelései szerint az autóbusz terminálját is a Népliget melletti szállodájához telepíti.Ugyancsak újszerű elképzelés hogy a háromcsillagos szállodába csak elektronikus úton lehet szobát foglalni és fizetni is csak bankkártyával lehet.

*****
Aláírt TDM pályázat Gyulán
Október 27-én aláírták a Gyulai Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) szervezet pályázatának támogatási szerződését. A pályázatot a TDM szervezet 2011. május 2-án nyújtotta be az Új Széchenyi Terv keretében kiírt Helyi és térségi turisztikai desztinációs menedzsment szervezetek létrehozása és fejlesztése elnevezésű konstrukciójához Gyógyhelyi Turisztikai Desztináció Menedzsment Szervezet fejlesztése Gyulán címmel.
A nyertes pályázat megvalósításának az időszaka 2011. május 5-től 2013. május 4-ig tart, a projekt nagysága nettó 118 250 000  Ft. A támogatás mértéke 92 086 500 Ft 77,874419%-os támogatási intenzitással.

A projekt célkitűzései között szerepel többek között, hogy Gyula városában új szemléletű, magasabb minőségű, a korábbinál hatékonyabb turisztikai menedzsmentet alakítsanak ki, valamint hogy a vendégéjszakák számát és az idegenforgalmi adóból származó bevételeket 15%-kal növeljék.
A TDM szervezet a célkitűzéseit az eddigi marketingtevékenységén felül további marketingakciókkal szeretné megvalósítani. A támogatott akciókon kívül a pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílik eszközbeszerzésre, a TDM munkaszervezet, valamint tagság képzésére, rendezvényszervezésre és a Tourinform Iroda akadálymentesítésére, korszerűsítésére. A projekt keretében két új munkahely jött létre, az új dolgozók bértámogatásban részesülnek.

A Turisztikai Nonprofit Kft. feladataiban, TDM szervezetté válása óta, két nagy változás következett be: működését piaci alapon végzi, illetve minőségbiztosítási és monitoring tevékenységet is ellát. Ezekhez kapcsolódóan két fontos eleme a projektnek az új turisztikai portál létrehozása, illetve a vendégelégedettség-kutatás.

*****
A 175. Hotelstars
November elején adják át a 175. Hotelstars szállodai védjegy minősítést a lipóti Orchidea Hotel-nek.  

*****
Vegyes tapasztalatok a svájci TTW vásáron
Idén új formában, valamint új koncepcióval jelentkezett a TTW (Travel Trade Workshop) szakmai kiállítás, amely a svájci szervezett utazások piacának meghatározó és hivatalos szakmai fóruma. A kétnapos rendezvényen kiállítóként részt vett a Magyar Turizmus Zrt. Németország/Svájc képviselete, valamint a Contact Travel és az Aktiv Tours utazási irodák is. A megnyitó napjára frissen megjelent svájci turisztikai szaklapok, egy nagyon vegyes, egyben foglalások tekintetében kiszámíthatatlan és rendkívül hullámzó évről cikkeznek, amely időszak azonban végeredményben sikeresnek tekinthető.

Érdekes tény, hogy a szaklapok szerint sokan elpártoltak az internetes foglalások néha kiszámíthatatlan világától a megszokott utazási irodájukhoz, amelynek magyarázata a bizalmi tényező lehet. Sajnos ez a tendencia az idei vásáron még nem éreztette hatását jelentős mértékben, így a nemzetközi kiállítók meghatározó része nem volt teljesen elégedett a megjelent szakmai vásárlók számával és minőségével. A vásár idejére megjelent Travel Inside svájci utazási magazin Magyarország szempontjából egy igen érdekes statisztikai adatsort közölt, amely forrásának a rangsorolt országok statisztikai hivatalait adták meg. A rangsor szerint Magyarország továbbra is a 10. legkedveltebb úti cél közé tartozik Svájcban, éves szinten több mint 200.000 vendéggel. A KSH végleges statisztikai adatai szerint a magyarországi kereskedelmi szálláshelyekre 4,2%-kal több svájci vendég érkezett 2010-ben, az előző évhez képest.

*****
Art Hotel Szeged
Szeged belvárosában, a Somogyi Udvarban épülő új négycsillagos szálloda az Art Hotel Szeged nevet kapta. A mintegy 2 milliárd forintos beruházáshoz az új Széchenyi tervből 438,8 millió forint támogatást kapott. 
A tervezett nyitási időpont 2012. november 01. A projektgazda Somogyi Udvar Szolgáltató Kft.
A tervezett 69 db szobából 2 db akadálymentes lesz, a szállóhoz tartozik majd egy 100 fős étterem, egy 150 fős rendezvényterem és 53 gépkocsi részére teremgarázs.  

*****
Zsiráfot fogadott örökbe a Hotel Rába City Center
Október 21-én a Hotel Rába City Center ünnepélyesen örökbe fogadta Rudit, a zsiráfot a Győri Állatkertben. Az esemény példaértékű a barokk városban, hiszen a szálloda az első olyan győri vállalkozás, amely örökbefogadással nyújt támogatást az állatkertnek. A győri szállodában nagy számban fordulnak meg családok, számukra az állatkerti program a látogatás egyik fő motivációja, így különösen fontos minden olyan üzenet, ami nekik szól.

A Danubius goes green szellemiségébe is jól passzol a figyelemfelkeltő gesztus, hiszen a zsiráfok a Föld egyik legveszélyeztetettebb állatfajai közé tartoznak. Pozitív üzenet, hogy még egy jellegzetesen városi szálloda, mint a Hotel Rába City Center is tud tenni a természetért, a környezetért.Rudi gyorsan megbarátkozott Horváth Ottó szállodaigazgatóval és az őt kísérő gyerekekkel. A Győri Állatkert és a Hotel Rába City Center ezentúl stratégiai partnerként vigyáznak Rába Rudira, minden szóba jöhető fórumon hangsúlyozva az örökbefogadás mögött rejlő szellemiséget./Turizmus Online/

{module 221}