Rövid hírek 2010.02.19.

Együtt nyit éttermet Ramsay és Beckham

A durva beszólásairól hírhedt Gordon Ramsay a fejébe vette, hogy berántja David Beckhamet egy közös vállalkozásba: együtt nyitnak éttermet Londonban! A két híresség már régóta jó barátságban van egymással, még a karácsonyt is együtt töltötték. Miután Becks elárulta, hogy beiratkozott egy olasz főzőtanfolyamra, Ramsay azonnal rákattant a témára, és felajánlotta, hogy amennyiben Davidnek kedve van a vendéglátóbizniszhez, segít neki egy trendi kajálda menedzselésében. A szándék márpedig komoly: bennfentesek szerint már ki is nézték a megfelelő helyet, amelynek a dizájnját Victoria állítja majd össze!

Ha minden a terveik szerint alakul, még tavasszal megnyitják az éttermet!

***

Bérlő veszi át a Hotel Helikont

Az Európa 5 országában 44 szállodával rendelkező Danubius Hotels Group működésének optimalizálása érdekében elfogadta a siófoki H Management Szolgáltató Kft. ajánlatát, mely szerint háromcsillagos keszthelyi szállodáját, a Helikont ez év márciusától öt évre bérbe adja.

A szálloda szerződései, rendelései továbbra is élnek, az új struktúra is biztosítja az üzletmenet folyamatosságát. Az 1972-ben alapított szállodacsoport fő profilja az egészségturizmus, gyógyvizek és wellness, de jelentős részt képviselnek a városi és üdülőszállók is. A Balatonnál a Helikonon kívül még a balatonfüredi all-inclusive Hotel Marinát és a szintén háromcsillagos Annabellát üzemelteti a vállalat. A keszthelyi Helikon a lánc első házai között volt, különleges tervezésének köszönhetően minden szobája a tóra néz. A balatoni üdülési időszak és a magyar tengert megcélzó külföldi turisztikai piacok erős szűkülésével egyre kiszámíthatatlanabbá vált a szálloda üzemeltetése, bérbeadása azonban a remények szerint minimalizálja a cég számára az üzleti kockázatot. A Danubius így a jelen nehéz gazdasági helyzetben továbbra is legfontosabb, azonos profilú házai kapacitásainak értékesítésére koncentrálhatja erőforrásait.

***

Elköltözött a Román Turisztikai Képviselet

A képviselet új elérhetőségei:

Román Turisztikai Képviselet

1051 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 12/II/212 (ECE City Center Irodaház)

Tel.: +36-70-2842869, +36-1-2694961

E-mail: office@romaniaturizmus.hu

A régi email-cím (romaniatourism@t-online.hu) nem üzemel!

***

Új térségi turisztikai egyesület Szolnok megyében

A turizmus fellendítése érdekében, Alföld szíve néven térségi turisztikai egyesület létrehozását kezdeményezi a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés; az egyesület a Tisza-tó körzetén kívüli területek összefogására lenne hivatott – erről tartottak megbeszélést a megye idegenforgalmáért felelős közigazgatási és szakmai partnerek. Az összefogástól a térség a vendég számának növelését, újabb turisztikai termékek fejlesztését és az idegenforgalmi szezon meghosszabbítását várják – mondta Búsi Lajos. A versenyképes hazai turizmus fenntartása érdekében nélkülözhetetlen a turisztikai fogadótérségén alapuló, egyértelmű kompetenciákkal, szakismerettel és megfelelő finanszírozással rendelkező szervezeti rendszer kialakítása – indokolta a kezdeményezést Búsi Lajos.

Tájékoztatása szerint Jász-Nagykun-Szolnok megye térségi szinten két TDMSZ kialakításában érintett. A Tisza-tavi turisztikai régióban a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketing igazgatósága és a Tisza-tavi Turizmus Fejlesztő Egyesület kezdeményezésével tavaly decemberben már megalakult a Tisza-tavi Térségi TDM Egyesület. A megalakításra váró „Alföld Szíve” Térségi Turisztikai Egyesület aktivitási területe a jászberényi, a szolnoki, a kunszentmártoni, a törökszentmiklósi kistérségekre eshet, és bázisát a már helyi összefogás révén létező jászsági, szolnoki és tiszazugi szervezetek adhatják.

Mint a fentiekből látható  a megye különösen érintett az egyedi, alföldi és tiszatavi turizmus fejlesztésében, amellyel egy különleges termékkel jelenhet meg a hazai és külföldi piacon.

Hering Krisztina, a Tiszainform Idegenforgalmi Szolgálat igazgatója az Alföld Szíve nevet viselő  turisztikai kedvezménykártya bevezetésének eddigi tapasztalatait ismertette. Elmondta: az elmúlt két évben az országban közel 4 ezer darab bankkártya-méretű plasztik kártyát osztottak szét. A kártyaelfogadó helyekről az erre a célra készült katalógusból és a megyei turisztikai internetes honlapról – www.tiszainform.com – tájékozódhatnak az érdeklődők.

***

Izraeli fogadás

2010. február 9-én ünnepélyes szakmai fogadásra hívta a Magyar Turizmus Zrt. az izraeli sajtó  és a turisztika szakma képviselőit Tel-Avivban annak érdekében, hogy a Társaság új külképviselője, Markovitz Judit személyesen is bemutatkozhasson partnerei előtt. Az új külképviselő és a nemzeti turisztikai marketingszervezet tevékenységének, különösen az izraeli képviselet munkájának és terveinek bemutatása érdekében, az eseményre Izraelbe utazott Dr. Róna Iván, az MT Zrt. vezérigazgatója. A fogadás díszvendége volt és köszöntőt mondott Szentgyörgyi Zoltán, Magyarország izraeli nagykövete is. Az eseményen részt vett továbbá az izraeli Nemzeti Turisztikai Hivatal vezérigazgatója, Noaz Bar Nir úr, a legnagyobb izraeli utazási irodák képviselői, valamint a legjelentősebb izraeli napilapok, rádiók és televíziós csatornák riporterei is.

A szakmai rendezvényre –  amelyre a kelet-mediterrán térség legnagyobb szabású turisztikai kiállítása, az IMTM (International Mediterranean Tourim Market) ideje alatt került sor – mintegy 50 újságíró és utazásszervező kapott meghívást. Az izraeli televíziós műsorok és újságok számára Dr. Róna Iván, az MT Zrt. vezérigazgatója több interjút is adott. A Társaság tevékenységének bemutatása mellett, Dr. Róna Iván a magyar turizmus jelenéről, jövőjéről, valamint a magyar-izraeli turisztikai kapcsolatok alakulásáról adott képet.

Az eseményt színesítette Liran Cohener korábbi izraeli szépségkirálynő jelenléte, aki két évvel ezelőtt nyerte meg az izraeli szépségkirálynő  választást, és Budapesten is megfordult a legnagyobb női magazin, a Laisha szervezésében. Az est vendége volt továbbá Sari Raz, a közszolgálati TV sztárriportere, aki forgatócsoportjával elfogadta az MT Zrt. izraeli külképviseletének meghívását Budapestre.

Mint ismeretes, a Magyar Turizmus Zrt. 2008-tól működtet ismét önálló képviseletet Izraelben. A Társaság 2000 és 2004 között már működtetett külképviseletet az országban, 2007-től pedig a Malév Zrt. Tel-Aviv-i képviseletén keresztül népszerűsítette Magyarország turisztikai kínálatát.

A 2010-es Fesztiválok Évében az MT Zrt. izraeli marketingtevékenységének fókuszában a hazai fesztiválok, kulturális események – különösen Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programjai –, a városlátogatások, a vízparti üdülések, az aktív turizmus és az egészségturizmus népszerűsítése áll. A Társaság izraeli marketingtervében kiemelt desztinációként szerepel Budapest, a Balaton és a Tisza-tó, Hévíz és Hajdúszoboszló, valamint a Közép-Dunántúl, Észak-Magyarország és az Észak-Alföld turisztikai régiók.

A tavalyi évben 42 ezer izraeli vendég összesen 136 ezer vendégéjszakát töltött el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, ami a vendégek számában 0,5%-os míg a vendégéjszaka szám tekintetében 6,1%-os növekedést jelent 2008. január-decemberi időszakához képest. Az izraeli vendégek átlagos tartózkodási ideje 2009-ben 3,2 nap volt, amely 5,5%-kal emelkedett 2008. január-decemberéhez képest.

***

Sajtból van a turizmus

Érdekes kezdeményezésről tanácskoztak a hazai sajtkészítők, hogy hasonlóan a tematikus bor és pálinka utakhoz hasonlóan a sajtokat is bekapcsolják a turizmus vérkeringésébe és sajtútat hoznak létre.

Keresik az „utat”, hogy kivel lehetne kapcsolatba lépni, ki vállalná fel ennek a turisztikai promócióját, hiszen az országban közel 100 cég foglalkozik sajtkészítéssel.

A sajtút létrehozása is hozzájárulhat a minőségi turizmus fejlesztéséhez.

***

Az MT Zrt. közös kampányokat folytat a Norwegian légitársasággal

A norvég „soft” fapados légitársaság, a Norwegian Air Shuttle, „szembe ment az árral” 2009-ben, és a válság ellenére minden eddiginél jobb eredményt ért el: 10,8 millió (+18%) utas, árbevétel 910 millió EUR (+18%), kabinfaktor 78% (2008: 79%), költségek -13%, nyereség 56 millió EUR (2008: 0,5 millió EUR). Összehasonlításul: az SAS légitársaság utasainak száma 15%-kal csökkent, vesztesége 2009-ben 300 millió EUR volt, a Finnair pedig 7%-kal kevesebb utas mellett 124 millió EUR veszteséggel zárt.

A Magyar Turizmus Zrt. Észak-Európai külképviselete számos kampányában működött együtt a Norwegian légitársasággal Magyarország turisztikai kínálatának népszerűsítése érdekében. A legutóbbi közös promóciós kampány keretében a légitársaság több mint fél millió utasa találkozhatott a Norwegian fedélzeti magazinjában a hazánkba invitáló szerkesztőségi cikkel.

A Norwegian 2010. évi nyári menetrendjében a következő repülőterekről üzemeltet járatokat Budapestre: Oslo/Gardermoen (naponta), Moss/Rygge (heti 2 alkalommal), Koppenhága/Kastrup (heti 3 alkalommal) és Stockholm/Arlanda (heti 3 alkalommal).

***

Gerbeaud Esküvő Nap

Nem véletlenül az év legromantikusabb napját választotta a Gerbeaud Ház arra, hogy megtartsa első  „Esküvői Napját” hiszen a Valentin napnál jobb alkalmat nem találhatott volna.

Február 14-én fehérbe, rózsaszínbe, halványkékbe, drappba borult a Gerbeaud valamennyi különterme, hogy bemutassa azokat az asztalvariációkat, virágokat, ételsorokat, amelyet a boldogító igen kimondására készülő pároknak kínál.

Társpartnerként részt vettek esküvői ruhakészítők, kölcsönzők, ékszerészek, fotósok, zenekarok – mindazok, akik azon fáradoznak, hogy emlékezetessé tegyék a szép napot. A kiállítást jövő évben is meg szeretnék rendezni, hagyománnyá kívánják tenni Valentin napon ezt az eseményt.

***

FOODAPEST

FOODAPEST Nemzetközi élelmiszer, ital, élelmiszer gépipari és vendéglátó ipari szakkiállítás és az UKBA Nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztronómiai szakkiállítás az idén először zajlik egy időben, február 21-24. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. Az idén gasztronómiai világversenyekkel is gazdagodott a szakkiállítások programja. A FOODAPEST-hez kapcsolódva rendezik a Bocuse d’Or magyar döntőjét, s a cukrászati kiállításhoz pedig a Junior Cukrász Világbajnokság két napos versengése társul.

***

Budapesten tárgyaltak a Visegrádi Országok turisztikai vezetői

A Visegrádi Országok együttműködésének soros magyar elnöksége keretében 2010. február 17-18-án, Budapesten találkoztak a nemzeti marketingszervezetek vezetői és a V4-ek turisztikai államtitkárai. A találkozó első napján, február 17-én írták alá a négy ország közös 2010. évi turisztikai marketingtervét Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia nemzeti turisztikai marketingszervezeteinek vezetői.

A négy ország turisztikai együttműködése a The European Quartet – One Melody (Európai négyes-közös dallam) márkanév alatt 2004 óta folyik sikeresen. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia turisztikai együttműködésének fő célja az, hogy összehangolt munkával és a rendelkezésre álló források egyesítésével közösen népszerűsítsék a közép-európai régió turisztikai kínálatát mind szélesebb körben, elsősorban a tengerentúli piacokon.