Rövid hírek 2010.03.05.

Hazánk a londoni szakvásáron

Február 23. és 25. között rendezték meg Londonban a Confex International hivatásturisztikai szakvásárt, melyen a Magyar Turizmus Zrt. londoni külképviselete önálló standdal vett részt.

A vásáron több mint 850 kiállító mutatta be hivatásturisztikai kínálatát a szakmának. A magyar nemzeti standon az MT Zrt. mellett az Aquaworld Zrt., a Continental Travel, a Corinthia Grand Hotel Royal, a Budapest Event + Incoming Service, a Hungexpo, a Hunguest Hotels és a Zara Hotels igyekezett a brit cégeket Magyarországra csábítani. A vásárt három nap alatt 15 ezer érdeklődő kereste fel.

****

I. Schnitta Sámuel Országos Szakmai Emlékverseny

Az emlékverseny névadója éttermi szakember volt.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség a vendéglátó szakmákat oktató intézmények tanulóinak Schnitta Sámuel Országos Szakmai Emlékversenyt hirdet 2010-re. A versenykiírást az MNGSZ. mellett működő Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Emlékbizottság készíti. Az országos döntő helyszíne: Pécs Európa kulturális fővárosa. Ideje: 2010.november 8-14 között.

Az országos csapatverseny döntőjét megelőzi a területi régiók (7 gazdasági régió) versenye.

A régiós csapatverseny első  helyezettje képviselheti a térséget az országos döntőben.

A csapat öt tanulóból  áll össze. (megoszlásuk szakmánként: két szakács, egy cukrász, két pincér)

A versennyel kapcsolatban információt adnak a Régiók elnökei.

***

Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace, a Kelet és Nyugat találkozásánálBuddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace, a Kelet és Nyugat találkozásánál

2011 első felében nyitja meg kapuit a Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace, a Mellow Mood Group első ötcsillagos szállodája. Az eredetileg felsőkategóriás éttermeket tömörítő világhíres Buddha-Bar brand, 2009 januárjában, a Buddha-Bar Hotel Prague megnyitásával lépett fel először a szállodai piacra.

A világmárka második szállodájaként nyíló Buddha-Bar Hotel Klotild Palace lesz Budapest első “lifestyle” hotelje. A név nemcsak a távol-keleti elemekre utal, de egy életformát is jelent. Vendégei azon üzletemberek és turisták, kik luxuskörülmények között keresik a kényelmes szórakozást és kikapcsolódást.

A szálloda egyediségét  és exkluzivitását mi sem bizonyítja jobban, mint az az együttműködési megállapodás, melyet a Mellow Mood cégcsoport kötött 2008-ban a világszintű WORLDHOTELS-el. Ennek értelmében a Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace a szervezet Deluxe Brandjéhez csatlakozott. A luxushotel nemcsak minőségi, de megkülönböztetett szolgáltatást nyújt majd, így szinte automatikus volt, hogy ennek az elsőrendű szállodai egyesületnek a tagjává avanzsáljon.

Az első osztályú hotelnek az Erzsébet híd lábánál található, százéves Klotild Palota ad otthont.

A Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace nemcsak külsejében, de milliőjében is számos exkluzivitást nyújt majd. Az egyedi tervezésű szálloda a Buddha-Bar koncepció  szerint az ázsiai koloniál stílus jegyeiben kerül kialakításra. Belsőépítészetében a távol-keleti ihletésű luxus stílus jegyeit őrzi majd.

A 102 luxusszoba (ebből 39 lakosztály) között az idelátogató nem talál majd két egyformát, a helyiségeket saját tervezésű bútorokkal rendezik be.

A szálloda étterme két emeleten kap helyet, a Buddha-Bar brand elemeinek felhasználásával, de 3 konferenciaterem is bővíti majd a szolgáltatások palettáját. A luxusszálloda lakóinak kényeztetéséről és szórakoztatásáról a Buddha-Bar Spa és a Buddha Club gondoskodnak. A különleges koncepció “kötelező” elemei lesznek a reggelizőként is funkcionáló Siddharta Café, valamint a legfelső szinten kialakított panoráma bár.

Mivel a Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace több szempontból is kivételességet képvisel a hazai és a világ szállodapiacán, a cégcsoport a kivitelezéskor is törekszik a rendkívüliségre.

Ezért is történhetett meg, hogy az épület külső fényeinek megtervezésével a híres Piero Castiglioni-t lett megbízva. Az olasz designőr a 70-es évektől fogva számos neves épület megvilágításán dolgozott. Múzeumok, színházak, szállodák, történelmi épületek belső és külső világításai köszönhetik keze munkáját, Olaszországban és külföldön egyaránt.

A híres designőr február 11-én ellátogatott a fővárosba, hogy személyesen vezényelje le az épület próbavilágítását. Ez volt az első kísérlet az épület külsejének megvilágítására, melyet tavasszal egy újabb követ majd, mely megfelel a Műemlékvédelmi Hivatal útmutatásainak is.

****

200.000 látogató a miskolci Kocsonyafesztiválon

Az idén tízedik alkalommal rendezték meg, február 19-21. között a „Több, mint legenda Kocsonyafesztivált”, Miskolcon.

Magyarország legnagyobb téli szabadtéri fesztiválja a 10. Miskolci Kocsonyafesztivál a régi idők hangulatát idézte, az egykori kereskedőváros képét tárva a látogatók elé. A piaci forgatagban a kultúra és a gasztronómia játszotta a főszerepet. A háromnapos fesztiválon, több színpadon folyamatosan zajlottak a koncertek, óriás békák és gólyalábasok szórakoztatták az érdeklődőket.

Miskolc belvárosában a látogatók megkóstolhatták a térség gasztronómiai jellegzetességeit, a rétest, a perecet, a lacipecsenyét, a kenyérlángost és természetesen a fesztivál nevét is adó miskolci kocsonyát. A miskolciak mind ízében, mind látványában széles kocsonyaválasztékot vonultattak fel, amely étkek idén a megszokottól eltérően nem csak sertésből készülhettek. A zord idő ellenére a fesztivál három napja alatt több mint 200.000 belföldi és külföldi vendég volt kíváncsi arra, hogyan pislog a miskolci béka a kocsonyában.

***

Magyarország leglátogatottabb települései 2009-ben

A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint 2009-ben – a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján  – a legnépszerűbb magyarországi város pozícióját Budapest mind a külföldi, mind a magyar turisták körében megőrizte. Az elmúlt évekhez hasonlóan az ezüstérmet Hévíz, a bronzot Hajdúszoboszló szerezte meg, a 4. és az 5. helyen Siófok és Bük foglaltak helyet. A gazdasági válság évében, 2009-ben a legnépszerűbb tíz település közül Zalakaros és Sárvár esetében bővült a vendégforgalom.

A legnépszerűbb magyarországi városok, 2009

Helyezés Összesen Belföldi turizmus Beutazó turizmus
Város Vendég-éjszakák száma Város Vendég-éjszakák száma Város Vendég-éjszakák száma
1. Budapest 5 402 165 Budapest 736 901 Budapest 4 665264
2. Hévíz 903 612 Hajdúszoboszló 466 459 Hévíz 588 677
3. Hajdúszoboszló 730 932 Siófok 366 964 Bük 341 910
4. Siófok 588 890 Hévíz 314 935 Hajdúszoboszló 264 473
5. Bük 531 083 Sopron 310 995 Balatonfüred 238 508
6. Balatonfüred 497 488 Zalakaros 284 427 Siófok 221 926
7. Zalakaros 392 301 Balatonfüred 258 980 Sárvár 185 724
8. Sopron 381 574 Debrecen 227 500 Zalakaros 107 874
9. Sárvár 375 399 Eger 205 099 Győr 104 798
10. Debrecen 306 524 Sárvár 189 675 Harkány 83 830

Forrás: KSH előzetes adatok

A TOP 10 település között 2009-ben Bük egy helyezést lépett előre. Az egészségturisztikai piacon egyre kedveltebb Sárvár, Debrecent megelőzve a 9. helyre lépett előre a tíz legtöbb vendégéjszakát realizáló hazai város rangsorában (1. táblázat). Összességében a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2009-ben Sárváron több mint 13%-kal emelkedett a külföldi és a belföldi kereslet tekintetében is. Zalakaroson a 3,8%-os növekedés döntően a belföldi kereslet emelkedésének köszönhető. A belföldi vendégéjszakák száma Zalakaros (+9,5%), Balatonfüred (+13,8%) és Sárvár (+13,5%) városában emelkedett. A külföldi vendégforgalom 2009-ben – az előző évhez képest – Hévíz (+4,5%) és Bük (+3,2%) mellett Sárváron (+13,4%) is növekedés mutatott.

A belföldi utazók körében a legnépszerűbb városok között a fővárost Hajdúszoboszló, Siófok és Hévíz követte. A belföldi forgalom tekintetében Balatonfüred és Zalakaros egy-egy helyezést javított pozícióján az elmúlt évben. A 2009. évi előzetes adatok szerint Sárvár bekerült a TOP 10-be, néhány száz vendégéjszakával megelőzve a Vas megyei Bük városát. A belföldi turizmus jelentőségét mutatja, hogy a tíz legnépszerűbb település közül Hajdúszoboszló, Sopron, Zalakaros és Debrecen esetében a vendégéjszakák több mint hattizedét a hazai vendégek adták.

A Magyarországra látogató külföldiek körében Budapest mellett 2009-ben is a gyógyfürdővel rendelkező, illetve a Balaton közeli települések voltak a legnépszerűbbek. Az abszolút első helyezett Budapestet (4,7 millió külföldi vendégéjszaka) Hévíz követte 589 ezer vendégéjszakával. A 2008. évhez képest Hajdúszoboszló és Bük egy-egy helyet javított pozícióján.

****

„Tagfelvételt hirdet a MUISZ„Tagfelvételt hirdet a MUISZ

A MUISZ-nak jelenleg mintegy 230 tagja van, ezek a tagok bonyolítják a szervezett utaztatás 80-90%-át. Azért, hogy a szövetség lobbi-tevékenysége során a szakma még szélesebb rétegeinek érdekeit képviselhesse, várjuk további utazásszervezők, közvetítők, beutaztatók, konferenciaszervezők, de más, az utaztatási szakmához szorosan kapcsolódó szolgáltatók jelentkezését is.

A MUISZ folyamatos lobbi-tevékenységet folytat az utazási irodák jogi és közgazdasági környezetének kedvezőbbé tétele érdekében, határozottan fellép a jogosulatlan utazásszervezők ellen. Emellett számos szolgáltatást nyújt tagjainak, mint például ingyenes adótanácsadás, ingyenes jogsegélyszolgálat, utazásszervezőknek a vagyoni biztosíték megkötéséhez kedvezményes biztosítási konstrukció, kedvezményes standbérlési az Utazás Kiállításon és a Hó Show-n, ingyenes megjelenés az évente kiadandó, széles körben terjesztett MUISZ katalógusban és a szövetség honlapján, konzultációs és informatív előadások aktuális témákban, együttműködés a Magyar Turizmus Zrt.-vel, számos budapesti kulturális intézménnyel és múzeummal csoportos kedvezmények biztosítása érdekében, együttműködés a Külügyminisztériummal stb.

A csatlakozás feltételei a MUISZ www.muisz.com címen elérhető weboldalán találhatók, de a titkárság telefonon is szívesen ad felvilágosítást a 279 11 07-es számon, vagy a muisz@mail.selectrade.hu e-mail címen.

Az Utazás 2010 kiállításon a D pavilon 202/M standon is várják az érdeklődőket.”

****

Megnyílt a Café Jubilee első magyarországi étterme Budapesten

A máltai székhelyű  Café Jubilee hálózat egyik tulajdonosa, Alex Scicluna Budapesten a Szent István körúton megnyitotta első magyar kávézó-éttermét.

A budapesti Nagykörúton nyílt egység a franchise-rendszergazda, valamint a Corinthia Csoport közötti megállapodás keretein belül valósult meg. A hazai vendégek leginkább pub-nak neveznék az éttermet, amely a híres angol és ír vendéglők mintájára készült, főként a közép- és felsőosztálybeli vendégek számára. A tulajdonosok régóta dédelgetett álma, a Café Jubilee első, kelet-európai éttermének nyitása vált valóra, melyet további éttermek követnek régiónkban. Nemcsak Magyarország, hanem a környező országok is a Café Jubilee terjeszkedési irányai között szerepelnek. A koncepció jelenleg három egységgel rendelkezik Máltán, valamint eggyel a szomszédos Gozo szigetén. Céljuk a nemzetközi piacra való kilépés mester franchise-partnerek segítségével. A budapesti egység megnyitásával a hálózat elérte első mérföldkövét nemzetközi terjeszkedésében. A következő egységük várhatóan még idén májusban, Sanghaj városában kerül átadásra.

****

A Magyar Szálloda Szövetség tavaszi régiós ülései

Nyugati: március 17. 10,00 Hotel Kapitány, Sümeg

Balatoni: március 18.

Dél-alföldi: március 24. Novotel Szeged

Dél-dunántúli: március 25. Puchner Kastélyszálló, Bikal

Keleti: március 31. Trófea Vadászház, Nádudvar

Budapesti: április 28. Mercure Budapest Buda

****

Elhalasztott vezetőség választás

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete 2010. február 2-án megtartott képviseleti testületi ülésén megválasztotta a 2010-es vezetőségválasztást előkészítő jelölő bizottság tagjait (Thurzó Béláné, Radvánszky Attila és Borsi András személyében), akik elkezdik a Testület új vezetőinek megválasztásával kapcsolatos jelölési munkákat. A képviselőtestület döntése értelmében a márciusra tervezett választást – egy tartózkodás mellett – többségi döntés alapján elhalasztják 2010. szeptember hónapra. A döntést azzal indokolták, hogy az eredetileg tervezett márciusi időpontig már kevés az idő a jelölések szabályos lebonyolítására és a megválasztott új vezetőség érdemi munkájának megkezdésére, mert áprilistól – reményeik szerint – a vállalkozók többsége a szezon indításával és sikeres lebonyolításával lesz elfoglalva. Célszerűnek tartják emellett a vezetőség megválasztását a parlamenti választások utánra időzíteni, ezért az új időpontot szeptember végére tűzték ki. A Testület döntését az Elnökség elfogadta.