Rövid hírek 2010.03.22.

Kóstold meg Észak-Magyarország  ízeit!

Az Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatóság új játékot hirdet meg, melyen 2 fő  részére egy hétvégi pihenés nyerhető. A játékban résztvevőknek kedvenc receptjeiket vagy a régióhoz kötődő élményüket kell beküldeni az emo@itthon.hu e-mail címre. A receptek és élménybeszámolók felkerülnek a régió turisztikai weboldalára, ahol azokra szavazni is lehet. A legtöbb szavazatot kapott recepteket, vagy élményeket jutalomban részesítik!

 

A játék 2010. február 15-től június 30-ig tart.
További információ  és részletes játékszabályzat: www.eszakmagyarorszag.hu

***

Új kiadványok Miskolcról

A 2010-es turisztikai szezonra négy új kiadványt jelentet meg a Miskolci Önkormányzat Kulturális és Vendégforgalmi Osztálya. A korábban bemutatott Miskolc Info magazinon és a szálláscsomagokat tartalmazó Év Vendége 2010 kiadványokon kívül két új prospektus áll a turisták rendelkezésére. A magyar és angol nyelvű 2010-es programfüzetben az idei miskolci események kerülnek részletesen bemutatásra. Az 5000 példányban megjelent Miskolc Kalauzban komplex információk találhatók a város látnivalóiról, szállás-és vendéglátóhelyeiről, ezen kívül várostérkép és a tömegközlekedést bemutató térkép is segíti a turisták tájékozódását. A több napos tartózkodást tervezőknek programcsomagok nyújtanak ötleteket a tartalmas pihenéshez.

***

Az FTC Máltán

A Máltai Idegenforgalmi Hivatal és az FTC közös online nyereményjátéka március közepén indul. A játék promóciója az Utazás 2010 kiállításon vette kezdetét.

A játék ideje alatt minden héten kisorsolnak egy máltai és egy FTC ajándékcsomagot. A főnyeremény 7 db kétszemélyes egyhetes máltai utazás.

***

Nyitott Pincék

A Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió és a Magyar Turizmus Zrt. idén, ötödik alkalommal is meghirdeti a Nyitott Pince Napokat, Magyarország borvidékein és bortermő helyein, 2010. május 8-9-én (szombat-vasárnap).

A Nyitott Pince Napok célja a pincelátogatás népszerűsítése és a hazai borturizmus élénkítése. A szervezők 2010-ben – a korábbi évek gyakorlatával ellentétben – nem az egyébként is nagy belföldi vendégforgalommal jellemezhető Pünkösd hétvégre, hanem három héttel korábbi időpontra hirdetik meg az akciót, bízva abban, hogy a pincészetek ismertsége és forgalma tovább növekszik az újabb teltházas hétvége segítségével.

Az akcióhoz minden pince csatlakozhat, amelyik vállalja, hogy

 

  • május 8-án és 9-én 9 és 19 óra között nyitva tart,
  • a gazda vagy a borhoz értő személyzet fogadja a betérő vendégeket,
  • az érkező vendégek a fogadóhelyen minimum 3 bort kedvezményes díjazás ellenében megkóstolhatnak,
  • a látogatók megtekinthetik a pincét, és bepillantást nyerhetnek a borkészítés műhelytitkaiba.

 

Jelentkezési határidő:  2010. március 28.

A szervezők a részt vevő  pincék számára széleskörű promóciót biztosítanak. A pincészetek listája megjelenik egy országos programfüzetben, valamint a 200 ezer példányban – napilapok és hetilapok mellékleteként –  terjesztett Itthon otthon van kiadványban. Mindezeken felül a szervezők PR-cikkek, tudósítások és hirdetések formájában népszerűsítik az akciót, többek között az EXIT magazin Fesztiválok Éve különszámában, az MTV programajánlójában, illetve további írott és elektronikus médiumokban.

Az immár hagyománnyá  vált nagysikerű Nyitott Pince Napok keretében tavaly több mint 150 csatlakozott pincészet várta a borkedvelőket, kedvezményes, illetve ingyenes borkóstolóval. A visszajelzések alapján az akció  hozzájárul ahhoz, hogy mind többen ismerjék meg Magyarország gyönyörű borvidékeit, változatos borkínálatát, és egyre nagyobb borkedvelői kör alakuljon ki.

Jelentkezés és további információ:
(36-1)488-7093
nyitottpince@gmail.com

***

Moszkvai együttműködés

2010. március 4-én a magyar, szlovák és lengyel külképviseletek a moszkvai ún. „Szlovák Ház” különtermeibe hívták meg a három országot kiemelt módon programozó tour-operatorokat, a sajtó képviselőit.

A március 8-i „Nemzetközi Nőnap” apropóján megszervezett találkozón a három ország konyhaművészetéből, speciális italaiból kaptak kóstolót a vendégek, s meghallgathattak egy kamarakonceretet is, amelyen nagy sikert aratott Kodály Zoltán „Kállai kettőse” harmonika és hegedű előadásában.

Szegedi Andrea, a Magyar Turizmus Zrt. moszkvai külképviseletének vezetője a sikeres rendezvényt követően örömmel mondta el, hogy ezen három ország külképviselete – felismerve összeegyeztethető érdekeit és céljait- közösen tud fellépni az orosz piacon.

***

Megújult a Balaton régió weboldala, a www.gyereabalatonra.hu

A Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatósága (RMI) az Utazás kiállításra fejezte be a régió turisztikai portáljának arculati és tartalmi megújítását és frissítését. A honlap főbb fejezetei hasznos információval szolgálnak mind a szakma, mind pedig a Balaton iránt érdeklődő on-line nagyközönség számára (aktualitások, látnivalók, rendezvények, stb.).

A portálon az RMI folyamatosan megjelenteti az aktualitásokat, felhívásokat, akciókat, csakúgy, mint a régiós rendezvényeket – különös tekintettel a Fesztiválok Évére.

***

A Balaton régió lesz a Pécsi Utazás Kiállítás és Vásár díszvendége

A március 12-14. között megrendezésre került Pécsi Utazás Kiállítás és Vásár díszvendége 2010-ben a Balaton régió. Az eseményen a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatósága (RMI) 40m2-es standon 10 régiós társkiállítóval közösen adott ízelítőt a Balaton idei kínálatából, újdonságaiból. A pihenéshez, nyaraláshoz hasznos információkat a régió Tourinform irodái biztosították. Zamatos badacsonyi borok hozták el a régió ízeit – képviselve az egyedülálló balatoni borkultúrát. Balatonfüred, Balatonboglár, Balatonkenese, Tapolca és Zamárdi szintén bemutatkoztak a standon – felvonultatva a sokszínű balatoni települések nyújtotta lehetőségeket: a napsütötte strandokat, wellness szállodáik kínálatát, az izgalmas kirándulások világát és nem utolsó sorban a balatoni fesztiválok kavalkádját.

***

Tesco – Neckermann együttműködés

Lezárult a Tesco-Global Áruházak Zrt. által meghirdetett Tesco Travel tender, melynek nyertese az országosan egyik legnagyobb hálózattal rendelkező idegenforgalmi vállalat, a Neckermann Utazás Szolgáltató Kft. lett. A két cég megkezdte az együttműködést, melynek eredményeként a fogyasztók a termékekkel várhatóan májusban találkozhatnak.

***

Az Utazás 2010 legszebb standjai

A kiállítás alatt az újságírók között osztottak szét szavazólapokat, melyeken 4 kategóriában lehetett szavazni az alábbi szempontok figyelembevételével: ötletesség, látványosság, összkép.

A szavazólapokon történt értékelés alapján az alábbi eredmény született:

A legszebb külföldi stand nyertese:

 

  1. Szlovákia
  2. Törökország
  3. Csehország

 

A legszebb kiutaztató stand nyertese:

 

  1. Ibusz
  2. Neckermann
  3. Go 4 Travel International

 

A legszebb belföldi régió  stand nyertese:

 

  1. Észak-Alföldi régió
  2. Magyar Turizmus Zrt
  3. Budapest-Közép Dunavidéki régió

 

A legszebb belföldi kiállítói stand:

 

  1. Siófok
  2. Spa Hungary Holding Zrt
  3. Útisúgó

 

***

Utazásszervezésbe kezd a MÁV-Start

Bel- és külföldi utazásszervezői  és utazásközvetítői szolgáltatások nyújtására kapott engedélyt a MÁV-Start.

A társaság célja a vasúti menetjegyekből származó bevételek növelése, ami új csoportok megnyerése, illetve általában a vasúti utazás népszerűsítése révén valósulhat meg.

Az utazásszervezői tevékenységgel a jövőben lehetővé válik, hogy a MÁV-Start partnerek nélkül kínáljon a vasúti utazás mellett például különböző rendezvényeken való részvételt

***

Új kiadványok Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Hagyományosan megjelenő kiadványok:

1. Jászkun Világ Programfüzet

A Jászkun Világ programfüzetet 1996. óta minden évben megjelenik, melynek I. féléves kiadványa 2010. március 01-től augusztus 31-ig foglalja össze a megrendezésre kerülő megyei programokat, kulturális-, művészeti-, gasztronómiai és sportrendezvényeket.

A 3.000 példányszámban megjelenő kiadványt, a megyei Tourinform irodákban, idegenforgalmi szakkiállításokon és a Tiszainform irodájában találják meg a turisták. Finanszírozás: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat.

2. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szálláshely Katalógus

A Tiszainform Idegenforgalmi Szolgálat 1994. évtől kezdődően minden évben megjelentette a megyei szálláshely katalógust. A kiadvány három nyelven (magyar, angol, német) tartalmazza a legfontosabb információkat. Minden szálláshelynél feltüntetésre került a kategória besorolás, az elérhetőségek (cím, telefon- és faxszám, E-mail cím, web cím), a férőhelyek száma, az árak, illetve egyes egységek esetében a nyitva tartási idő.

A 32 oldalas kiadványban 44 szálláshelyről, színes képekkel kiegészítve, piktogramos jelmagyarázat segítségével, könnyebben és gyorsabban kap tájékozódás az érdeklődő.

Finanszírozás: Tiszainform Idegenforgalmi Szolgálat saját bevételéből.

Új kiadványok:

1.Gyógy- és wellness ajánlatok Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A tematikus füzetcsalád 2003-ban elkészített füzetének (Egészségturizmus Jász-Nagykun-Szolnok megyében) felújított formája.  A kiadványban két nyelven (magyar, angol) szerepel a megye 22 termál és/vagy gyógyfürdője. A turisták tájékoztatására külön kiemelve, mindegyik fürdő mellett a legfontosabb információk (GPS elérhetőségek), a környékbeli wellness szállodák, és a különleges látnivalók szerepelnek.

Finanszírozás: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat.

2.Miért érdemes Jász-Nagykun-Szolnok megyébe jönni?

A kiadvány eltér az eddigi füzetcsalád megszokott arculatától és egy új, grafikai elemeket is tartalmazó formában jelent meg. A kétnyelvű (magyar, angol) kiadvány összefoglalja az eddig megjelent kiadványokban szereplő legfontosabb turisztikai vonzerőket. Arra a kérdésre válaszol, hogy „Miért érdemes Jász-Nagykun-Szolnok megyébe jönni?”. Az olvasó témák szerint csoportosítva kapja meg a választ.

Finanszírozás: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat.