Rövid hírek 2010.02.05

Mercedes Benz MúzeumMercedes-Benz-múzeum, Porsche-múzeum Stuttgart

Németország, az automobilország turisztikai fellegvárai Baden-Württembergben összesen több mint 40, Németországban pedig több mint 200 múzeum foglalkozik különböző szempontok szerint az autó és a technika tematikájával. Ezek közül az egyik legismertebb a Mercedes-Benz-múzeum Stuttgartban. A majd 50 méter magas épület dupla spirál alakja azonban nem csak kívülről lenyűgöző: bent kereken 16 500 négyzetméternyi kiállítótér mutatja be a Mercedes-Benz történetének jelentős állomásait. A nagyszabású kiállításon eredeti versenyautók is láthatók (www.mercedes-benz-classic.de).

Az autórajongók másik kedvence a stuttgarti Porsche-múzeum. Különleges építészeti megoldása szintén pazar látvány: az épület monolitikus testként mintha a föld fölött lebegne. A kiállítás 5600 négyzetméteren látványosan és izgalmasan összegezve mutatja be a Porsche-ház megrendítő történetét (www.porsche.com).

*****

Pályázat a magyar turizmus reklámozására

A Magyar Turizmus Zrt. „Új vizeken” című marketingtervében szereplő egyik legfontosabb újdonság a taktikai kampányok mellett, a stratégiai márkakommunikáció megjelenése mind külföldön mind pedig belföldön. A társaság nyílt pályázatot írt ki a 2011. évi üzleti céljainak elérését segítő belföldi és külföldi lakossági marketingkommunikációs stratégia és a stratégiát megvalósító kommunikációs kampányok kivitelezéséhez kapcsolódó reklámügynökségi és online szolgáltatási feladatok elvégzésére.

*****

Név és arculatváltás a Confhotel Csoportnál

Arculatot vált a Confhotel Csoport és valamennyi csoportba tartozó cég felveszi a névadó Confhotel Rendezvényügynökség nevét az idei évtől. A döntést a cég vezetői azzal indokolták, hogy a Csoport 2007-es megalakulása óta eltelt időszak tapasztalatai egyértelműen azt mutatták, hogy a további fejlődés útja az egyes üzletágak kiemeltebb hangsúlyozása és a cégek egységes megjelenése.
A teljes körű idegenforgalmi megoldásokat kínáló Confhotel Csoport rendezvényszervező üzletága Confhotel Eventként, utazási irodája Confhotel Travelként (korábban Master Travel), online divíziója Confhotel Dev-ként (korábban Woodrow), üzemeltető üzletága pedig Confhotel Managementként folytatja tevékenységét.

*****

25 ezer síhotel egy kattintásra

Az Alpok régió szálláshelyei ezentúl Magyarországon, magyar nyelvű felületről is elérhetőek.
Komplett alpesi üdülést szervező oldalt indított a Sanoma Budapest.
A statisztikák alapján a tavalyi téli szezonban a magyar vendégek egymillió vendégéjszakát töltöttek Ausztriában, amely alapján egyértelmű, hogy ez egy népszerű utazási célpont.
Ráadásul az új weboldal nem csupán egy szállásfoglaló, hanem a komplett pihenés megszervezésében információkkal segítő portál: a hoteleken kívül részletes információkkal szolgál az Alpok régióban található településekről, tavakról, régiókról is.

*****

Az ásványvizet nem kell tisztítani

A tisztító eljárással kezelt vizek nem tartalmazzák a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat

A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács közzétette legfrissebb adatait, amelyből kiderül: Magyarországon 2010-ben – az előző évi 110 literhez képest alig változott, azaz – 109 liter volt az egy főre jutó ásványvízfogyasztás. Egyúttal a fogyasztók és az ásványvízgyártó cégek védelmében a szervezet fel kíván lépni azok ellen, akik a víztisztító berendezések értékesítése során téves információkat terjesztenek, illetve valótlanul állítják, hogy kizárólag a „desztillált” vagy a fordított ozmózis elvén kezelt víz egészséges. A szövetség meggyőződése szerint a magyarországi ásványvizeket nem szabad a napjainkban divatossá vált víztisztító készülékkel kezelni, mert ásványvizeink eredendően tiszták, egészségesek, és az eljárás során éppen a legértékesebb ásványi anyagokat vonják ki belőlük, ami hiánybetegségekhez, kirívó esetben halálhoz vezethet. A szövetség elsődlegesnek tartja a magyar ásványvizek hazai és nemzetközi jó hírnevének megőrzését és a fogyasztók megfelelő és korrekt tájékoztatását.
A valóság ezzel szemben az, hogy az ásványvizek eredendően tiszták, a bennük jelen lévő ásványi anyagok és esszenciális nyomelemek nem szennyező anyagok, hanem az alapvető életműködésekhez nélkülözhetetlen összetevők, amelyek előállítására szervezetünk önállóan nem képes. Ha az ásványvízből ezeket eltávolítjuk, úgy járunk, mintha kivonnánk a narancsléből a C-vitamint, a legfőbb értéket. Az ásványvizeket ilyen módon tisztítani ezért felesleges és az egészségre egyenesen káros.
A természetes ásványvizek ma a Földön fellelhető legtisztább élelmiszerek közé tartoznak, kiváló minőségüket és tisztaságukat éppen annak köszönhetik, hogy manipulációtól mentesek. Az ásványvíz a földalatti, szennyeződésektől mentes vízrétegekből származik, termelését szigorú előírások szabályozzák. Az egyes források, kutak hatóságilag elismertek, a termékek minősége pedig folyamatosan ellenőrzött.
2010-ben hazánkban a palackos kiszerelésű ásványvízből 1 087 millió liter, a ballonos kiszerelésűből 22 millió liter fogyott. Az ásványvíz fajták megoszlása szénsav-tartalom szerint a következőképpen alakult: szénsavas ásványvíz 57%, enyhén szénsavas ásványvíz 6%, szénsavmentes ásványvíz 37%.
A Magyarországon elfogyasztott palackozott vizek 93%-a ásványvíz, 5,9%-a forrásvíz, 0,1%-a gyógyvíz, 0,9%-a ízesített ásvány- és forrásvíz alapú ital.

*****

Változott az MT Zrt. BKD RMI munkatársainak telefonos elérhetősége

Mint arról korábban hírt adtunk, 2010. január 10-én a Magyar Turizmus Zrt. Bartók Béla úti székházába (1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113.) költözött a társaság Budapest-Közép-Dunavidék Regionális Marketing Igazgatósága (BKD RMI).
A BKD RMI munkatársai a továbbiakban az alábbi telefonszámokon érhetők el:
Futár Veronika – BKD RMI igazgató: 488-7663
Bodrogi Éva – regionális marketingmenedzser: 488-7666
Kerékgyártó Kata – regionális marketingmenedzser: 488-7664
Tögl Tibor – regionális marketingmenedzser: 488-7665
Újvári Márk – regionális marketingmenedzser: 488-7667
Fax: 488-7662
Az e-mail címeik változatlanok maradtak.

*****

Nyolcadik kerületi luxusszálló a világ legjobbjai között

A világ egyik legmeghatározóbb turisztikai információs és véleményformáló portálja, a TripAdvisor oldalain az utazók idén is több kategóriában voksolhattak a legjobb szállodákról.
A Travellers’ Choice Awards 2011 elnevezésű közönségszavazáson a budapesti Hotel Palazzo Zichy több kategóriában is elnyerte a turisták szimpátiáját. A VIII. kerületi Lőrinc pap téren álló luxusszállodát ebben a kategóriában világviszonylatban a nyolcadik, Európában pedig a hatodik legjobbnak találták a szavazók.
Az elismerések sora ezzel nem ért véget: a Hotel Palazzo Zichy az összes európai szálloda közül a 9., míg a világon a 16. legjobb lett a TOP25-ös listán.
A Magyar Turizmus Zrt. közleménye szerint a végeredmények több mint 40 millió utazó véleménye alapján alakultak ki. Hozzátették, hogy a Hotel Palazzo Zichy kiváló eredményei nemcsak Magyarország turisztikai kínálatának újabb elismerését jelentik, de hozzájárulnak hazánk pozitív imázsának erősítéséhez is.
A TripAdvisor honlapján közölt eredmények szerint a világ legjobb szállodája és legjobb luxusszállodája egyaránt a prágai Golden Well (U Zlate Studne) lett.

*****

Megnyílt a világ legmagasabban működő étterme

Megnyílt a világ legmagasabban működő étterme, amely a legmagasabb épületben, a Burdzs Kalifában kapott helyet Dubajban.
Az At.mosphere elnevezésű vendéglő a felhőkarcoló 122. emeletén várja a vendégeket, 422 méteren. A hírek szerint a vendégek nemcsak a magaslati fekvés, hanem az árak láttán is elámulhatnak. A működtetők nem sajnálták a pénzt, és luxussal zsúfolt éttermet alakítottak ki.
A 122. emeleten 210 vendégnek jut hely, az étlapon biofogások is szerepelnek.
A Burdzs Kalifa 828 méteres épületében több mint ezer lakás, egy luxusszálloda és számtalan iroda van.

*****

Új belépési rendszer a Szent István bazilikában

2011.március 15-től sajátos rendszert vezet be a bazilika egyre növekvő költségeinek fedezésére, a műemléképület fenntartására, karbantartására: kollégáik a kijáratnál persellyel várják majd a látogatókat és arra kérik őket, hogy adományként dobjanak be 200 Ft-ot vagy 1 eurót.

*****

GastroPan Kiállítás – a vendéglátóipari szakemberek találkozóhelye

Marosvásárhelyen harmadik alkalommal kerül megrendezésre a GastroPan nemzetközi gasztronómiai, pék, cukrász szakkiállítás, mely egy újabb lehetőséget kínál, a hazai vendéglátósok, pékek és cukrászok határokon átívelő kapcsolatainak építésére.
2011. március 18-19-20., Románia, Marosvásárhely, Hotel President Kiállítási Központ.
A díszvendég Magyarország lesz, számos magyar szakmai résztvevővel. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség saját standdal mutatkozik be, a rendezvény keretein belül megrendezésre kerül két fontos verseny. Az anyaország határain belül és azon kívül, élő és dolgozó magyar pékek és cukrászok számára, meghirdetik a „NEMZET KENYERE” és a „NEMZET TORTÁJA” versenyeket.

*****

Malta Marathon magyar résztvevőkkel

A szigetek sportévadját a február 27-én megrendezésre kerülő Land Rover Malta Marathon nyitja. A rangos verseny maratoni távján (42,195 km) minden 18. életévét betöltött versenyző elindulhat. A maratonnal egy napon megrendezésre kerülő félmaratonon és ENDO walkathon-on (távgyalogláson) (21,097 km) 17 év a minimális korhatár.
Minden versenyszám egy helyről, a sziget közepi Mdina Gate-től indul. A célvonal is közös Sliemaban, de míg a maraton útvonala keresztül-kasul bejárja a szigetet, a félmaraton kisebb területen halad keresztül. A versenyen Nigel Green, a deVere Group – a világ legnagyobb független pénzügyi tanácsadó csoportjának – vezérigazgatója is elindul, elsődlegesen karitatív célból.
A Land Rover Malta Maraton magyar vonatkozása, hogy az eddigi nevezések alapján három magyar is rajtvonalhoz áll.

*****

Megalakult a Magyar TDM Szövetség

Az esztergomi ülésen a szervezet elnökévé Balogh Károlyt választották, alelnökévé Horkay Nándort. Az elnökségi tagok Menner Petra, Nagy Júlia, Szalóky Jenő. A szövetség központi irodája Bükön lesz. A szövetség e-mail címe: tdmszovetseg@gmail.com

*****

Együtt könnyebb

Három ország – cseh, francia, lengyel – idegenforgalmi hivatalának budapesti képviselője, közös sajtótájékoztatón látta vendégül a legnagyobb utazási irodák és a sajtó képviselőit. A három ország képviselői egy-egy film levetítése után egyenként álltak rendelkezésre a szakma képviselői számára és folytattak egyéni konzultációkat.