Rövid hírek 2010.08.05

a kávéfőzés történetét bemutató kiállítás kísérő programBarista-bemutatók

„A fekete leves” című, a kávéfőzés történetét bemutató kiállítás kísérő programjaként július 31 és augusztus 28 között kávékülönlegességeket kóstolhat meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban az érdeklődő a látványos barista-bemutatók során.
De ki is az a barista? Az olasz eredetű barista szó egyszerűen bárost jelent. Az Egyesült Államokban a hetvenes-nyolcvanas években indult espresso-kultusz emelte magas rangra a kávéhoz és az espresso technológiához értőket. Azóta világszerte az espresso technológiát jól ismerő, espresso alapú italokat készítő bárost baristának nevezik.

*****

Tűz a Margitszigeti Spa Thermal Hotelben

Július 31-én reggel kisebb tűz volt a margitszigeti Thermal szállóban, amelyet sikerült hamar megfékezni.
Személyi sérülés nem történt, elsősorban a szauna és a női öltöző szenvedett kárt, amelyeknek a rendbehozatala körülbelül egy hónap múlva várható.
Az így kialakult helyzet ellenére a szálloda biztosítja a vendégek zavartalan gyógykezelését, pihenését.

*****

Észak-Magyarország egy német rejtvénymagazinban

A német nyelvterület egyik legnépszerűbb rejtvénymagazinja, a kéthavonta megjelenő „Reisepreisrätsel-Magazin” hasábjain Észak-Magyarországról olvashatnak a fejtörő játékok szerelmesei, a hozzá kapcsolódó keresztrejtvény kapcsán pedig a helyes megfejtést beküldők között egy egyhetes sátoraljaújhelyi üdülést sorsolnak ki a szerkesztők. A kizárólag utazás témakörrel foglalkozó rejtvénymagazin az 1948 óta töretlen sikerű Gong Kiadó jóvoltából 175.000 példányban jelenik meg. A cikkben Észak-Magyarországot az „ország esszenciájának” nevezik, ahol minden megtalálható, ami a kikapcsolódást, pihenést szolgálja, és ahol számos szabadidő eltöltési lehetőség kínálkozik az aktív turizmus és az extrém sportok kedvelőinek is. A kétoldalas cikk összeállításához a Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete kiadványokkal és képekkel járult hozzá.

*****

Az ország első tan-utazási irodája nyílik szeptemberben Miskolcon

Tanirodát nyit a miskolci Szerviz Utazási Iroda a Miskolci Egyetemen az utazásszervezőnek tanuló diákok számára. Ez lesz hazánk első ilyen irodája. A kari vezetők és Ócsai Ágnes, a Szerviz Iroda ügyvezetője szerint az iroda kiváló terepe lehet a gyakorlati oktatásnak. A MIM-Tourist egy működő, valós foglalásokat készítő, profitorinetált utazási iroda lesz, amely a Szerviz Iroda szakmai felügyelete alatt, annak gazdasági társaságaként, jogosítványai és felelőssége mellett üzemel majd. A kar hallgatói látják majd el a tour operátori és utazási ügynöki feladatokat, folytatnak marketing tevékenységet és értékesítenek utakat a szakmai gyakorlatuk idején, hallgatói jogviszonyban. Az egyetem épületében kialakításra kerülő irodában a Szerviz iroda egy állandó munkatársának irányítása alatt egyidőben 3 gyakornok dolgozik majd.
A Szerviz iroda hosszútávon forgalombővülést remél a MIM-Touristtól, amely egy normál utazási iroda nyitva tartásával üzemel, és nemcsak az egyetem, hanem az utcai ügyfélkör számára is rendelkezésére áll majd. Az őszi tanév indulásával szeptemberben nyíló irodában a Szerviz teljes árualapja foglalható lesz, és a gyakornokok annak viszonteladói tevékenységét is ellátják majd. A MIM-Tourist egyfajta kísérleti irodaként is szolgál majd a Szerviz számára, ahol a friss, innovatív ötleteket bevezetik a marketing és az értékesítés területén.
Ócsai Ágnes elmondta, utazásszervezői gyakorlati oktatóhelyre a hazai felsőoktatásban régóta nagy szükség van nemcsak Miskolcon, hanem az egész országban, ezért a MIM-Tourist vonzerőt jelenthet a miskolci intézmény Turizmus Intézete számára a felsőoktatási intézmények piacán. Az ügyvezető azt is kiemelte, hogy a kölcsönösen előnyös együttműködés jegyében a kialakítás költségein, valamint a jövőbeni bevételeken is osztoznak az egyetemmel.

*****

Budapesten „Nobu” Matsuhisa

A Kempinski Hotel Corvinusban kora ősszel megnyílik a Nobu márkanéven ismertté vált sushi lánc budapesti étterme, amelyhez megkezdődött a személyzet felkészítése. A tréninget személyesen a lánc megalapítója a 61 éves Nobuyuki Matsushia vezeti. Közel 70 jelentkezőből választották ki az 50 fős személyzetet.
A budapesti éttermet tulajdonosként Andy Vajna jegyzi, akinek társtulajdonosai Robert de Niro, Meir Teper és Richard Notar.
Az étterem 130 férőhellyel várja vendégeit 260 négyzetméteren. A friss halak Japánból, illetve Ausztráliából és az USA-ból érkeznek.

*****

Felszámolási csúcs a vendéglátóiparban

A szálláshely-szolgáltatók és vendéglátóipari cégek felszámolásának rekordját hozta az év első fele, miután 20 százalékkal, 567 vállalkozásra nőtt az ágazatban a felszámolási eljárás alá vont cégek száma a tavaly ebben az időszakban mért 455 cégről – közölte az Opten Informatikai Kft. az előző hónapban 110 eljárás indult meg, ez az elmúlt másfél évet tekintve kiugró értéknek számít. Csorbai Hajnalka stratégiai igazgató szerint jól jellemzi az ágazat helyzetét és kilátásait, hogy az idegenforgalmi főszezont megelőzően dönt rekordot a bedőlt vállalkozások száma.

(VG)

*****

Continental Hotel Zara Podmaniczky díja

A Podmaniczky-díjat azok kapják évről évre, akik hivatali munkájuktól függetlenül, vagy azt túlteljesítve jelentős munkát végeznek Magyarország épített öröksége megismertetése, megszerettetése, megóvása érdekében a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) Választmánya ítéli oda. Az idén is Ráday Mihály, a Hungaria Nostra elnöke nyújtotta át ünnepélyes külsőségek között.
A díjazottak között volt Mazen Al-Ramahi tulajdonos, Vékony Péter építész, Bor Ferenc művészettörténész. Budapest VII. kerületében a Dohány utca 42-44. szám alatt a régi Hungária fürdő romos állapotban megmaradt utcai frontjának helyreállításáért megkapták mindhárman a Podmaniczky-díjat.
A megújult épület Continental Hotel Zara****Superior néven visszakapta összes korábbi ékítményét, a domborműveket, a lámpákat, a frízeket, s a több mint 100 éves homlokzat lett az egész szállodakomplexum főbejárata. A forgóajtón belépve az uszoda, későbbiekben színházteremként üzemelt donga boltozatos üvegezett mennyezetét csodálhatjuk meg a régi Hungária Fürdőnek, ahol most a szálloda recepciója, hallja található.