Rövid hírek 2010.09.05.

Az év királyi szakácsa

Nagyszakácsiban ez évben is megválasztották a Királyi Szakácsot Kocsis Tibor Sándor személyében, aki a Tata és Környéke Régió Egyesületet képviselte.
A18. Királyi Szakácsversenyen a reneszánszé volt a főszerep, megőrizve a hagyományokat, hogy az ételek készítéséhez a Mátyás király korabeli fűszereket és technológiát kell alkalmazni.
A háromtagú zsűri öt fogást értékelt és minden fogásból öt adagot kellett készíteni. Az idei első helyezett kínálatában megtalálható volt a mézes fehérboros nyúlragu, a kardélre tűzött töltött csuka, karakán rózsásra pirítva, aranyozva; a makkon perdült mangalica süldő sütény kemencében, fácánnal töltve.

*****

Eladásból terjeszkedik az Accor

Az Accor szállodalánc fejlesztési terveihez úgy kíván tőkét bevonni, hogy 48 szállodáját eladja, amelyek között megtalálható a Novotel Munich Airport, az Ibis Stuttgart Airport Hotel is. Az eladásra szánt szállodák a Novotel, Ibis és Etap márkákból kerül ki, ahol a vevők vállalják, hogy továbbra is megtartják a márkanevet.
A remélt bevétel 370 millió euró, de a további elképzelések szerint 3 év alatt további 450 szálloda tulajdon jogát kívánják értékesíteni, ezzel is enyhítve a 282 millió euróra duzzadt adósságállományt.

*****

Hévíz oroszul

A Magyar Turizmus Zrt. oroszországi képviselete gondozásában ismét megjelent a Hévízt bemutató orosz nyelvű kiadvány. A brosúra szakmai részét egy orosz orvos írta meg az orosz piac igényeinek megfelelő részletességgel és tartalommal. A 15.000 példányban megjelenő prospektusban több – orosz piacon érdekelt – vállalkozás helyezett el hirdetést, ezzel is növelve a kiadvány gyakorlati használhatóságát.

*****

A Metro – GYEA gyüjtőakció Pécsett is folytatódik

Az éhező gyermekek legnehezebb időszaka a nyári szünet. Közel húszezer gyermek fizikai léte múlik azon, hogy ingyenesen ennivalóhoz juthasson. A válság okozta adakozói kedv visszaesett, ezért is szervezett a Gyermekétkeztetési Alapítvány figyelemfelkeltő és adománygyűjtési akciót Pécsett, és talált rá a METRO Kereskedelmi Kft.-re, mint az 5 állomásos gyűjtőakció társszervezőjére.

*****

Turizmus és a fenntartható fejlődés

A Turizmus és a fenntartható fejlődés címmel nagy sikerű konferenciát rendezett a Károly Róbert Főiskola.
Az ERNEST projekt keretében számos európai régió és helyi szervezeteik egymással együttműködve tesznek lépéseket a fenntartható gyakorlati alkalmazások beépítésének ösztönzésére a turisztikai versenyképesség javítása érdekében. Ez a hálózat a fenntartható turizmus kutatására, fejlesztésére szerveződik. A projekt céljai elsősorban az információ- és tapasztalatcsere a régiók között, továbbá közös kutatási tevékenységek meghatározása, előkészítése, közös pályázati kiírások előkészítése, hatékony regionális, interregionális együttműködés elősegítése a köz- és magánszféra partnerségének ösztönzésével.

*****

Kiállítás Krakkóban

Szeptember 3-án újra megnyílt a krakkói Sukiennicében a XIX.sz-i Lengyel Festmények Galériája (Nemzeti Múzeum részlege).
3 napos rendezvénnyel ünnepelték a hároméves felújítás, modernizálás után megnyíló kiállítást.

*****

Koronázási Ünnepségek Pozsonyban

Nagyszabású Koronázási Ünnepségek kezdődtek Pozsonyban szeptember 5-én.
A bratislavai /pozsonyi/ koronázási ünnepségek nagyszabású háromnapos esemény, amikor a város középkori hangulatot kap királyokkal, királynőkkel, nemességgel, trubadúrokkal és sok ezer kíváncsi nézővel.
A korabeli jelmezekben lévő színészek pontosan azon a helyen teszik le az ünnepi királyi esküt, ahol régen a koronázás történt. Majd harangozás mellett közösen lovagolva a korabeli jelmezes pompás menettel együtt bejárják az Óváros utcáit. Az ünnepség csúcsa az Aranysarkantyú Rend tagjainak lovaggá ütése, a történelmi fegyverekből való tüzelés és a népmulatság.

*****

Szlovák Napok a Nagyvásárcsarnokban

2010. szeptember 9.-11.
Nagyvásárcsarnok, 1093 Budapest, Vámház körút 1-3.

*****

L. A. Bodegita

A Gundel volt bármixere, aki ma már a szórakoztató ipar jeles televíziós személyisége Lajsz András éttermet nyitott L. A. Bodegita néven a XIII. kerületben. A háromszintes étteremben egy koktél és tapas bár, egy ötven személyes fine dining étterem, a pincében egy színház szerűen berendezett külön terem várja a vendégeket.

*****

Új járatot indít Budapest-Edinburgh között

Az Egyesült Királyság fapados légitársasága, a Jet2.com, a mai napon tett bejelentése szerint, a Budapest Airport-ról elindítja második járatát Skócia festői városába, Edinburghba. A 2011. április 21-én induló járatok heti három alkalommal közlekednek a nyári főszezonban. A repülőjegy árak egy útra már 36,99 eurós áron elérhetők, adókkal és illetékekkel együtt.
Jet2.com-nak a Manchester-Budapest útvonalon közlekedő járatai után ez már a második közvetlen légi összeköttetése a magyar fővárossal. Az edinburghi járatra szóló jegyeket a mai naptól kezdik értékesíteni.

*****

Szeptemberben VizesKEDDj Észak-Magyarországon!

A Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága (RMI) immáron harmadik alkalommal hirdeti meg a nagy sikernek örvendő VizesKEDDj elnevezésű akcióját!
2010 szeptemberében újra várja a régió a fürdőzni, kikapcsolódni vágyókat, hisz a hónap minden keddjén 50%-os kedvezménnyel látogathatják meg az akcióhoz csatlakozott fürdőket Egerben, Egerszalókon, Mezőkövesden és Miskolctapolcán!
A fürdés után pedig a csatlakozott éttermekben szintén 50%-os áron fogyaszthatnak el egy vacsorát. A szálláshelyek kedvezményes csomagajánlatokkal várják a vendégeket, akik ajándékba fürdőbelépőt vagy plusz egy éjszakát kapnak. A részleteket keressék az RMI honlapján, ahol 16 szálláshely ajánlataiból válogathatnak!

*****

Eladják a Burger Kinget

Felmerült a Burger King eladása, több potenciális vevővel tárgyalt már a gyorsétteremlánc – írja a Reuters egy, az ügy részleteit ismerő forrásra hivatkozva.
A Wall Street Journal egy korábbi információja szerint a lehetséges vevők között található a londoni székhelyű 3i Group Plc. pénzügyi befektető társaság. A Reutersnek a hírt a cég nem kívánta kommentálni.
A 2,3 milliárd dolláros piaci kapitalizációjú Burger King 2006 óta van jelen a tőzsdén. A cég korábbi tulajdonosa szakmai befektetők voltak, amelyeknek még mindig van érdekeltsége a cégben. A TPG, Bain Capital and Goldman Sachs tulajdonába akkor került a gyorsétteremlánc, miután megvette a brit üdítőitalgyártó Diageótól 2002-ben 1,5 milliárd dollárért.

*****

 

Cseke Gábor lett a legjobb magyar sommelier

A magyar sommelier bajnokságon tízen mérték össze felkészültségüket, akik közül ketten jelenleg külföldön dolgoznak.
A vetélkedőben nem csak az italok készítéséhez kellett érteniük, hanem az ételsorok és az italok harmóniájáról is számot kellett adniuk, emellett az italok készítésének technológiájából is kaptak feladatot.
Az első díjat a jelenleg Londonban dolgozó Cseke Gábor nyerte, ő képviseli majd hazánkat novemberben a Strasbourg-i sommelier Európa Bajnokságon. Ezenkívül meghívást kapott a németországi Wiesswasserben található Stölzle-Lausitz kristálypohár gyár meglátogatására.