Rövid hírek 2011.08.20

GSZT rövid hírekBudapest Airport: palackban a város

Különleges kölnikkel kápráztatja el az utazókat a budapesti repülőtér, pontosabban a Heinemann Duty Free, a repülőtéri üzlet. A Scent of Departure (Az elutazás illata) nevű kollekció csak a kiválasztott európai repülőterek boltjaiban kapható és igyekszik megragadni egy kölniben annak a városnak az atmoszféráját, ahonnan az utazó éppen elindul. Lágy és csípősen fűszeres egyszerre, a Duna Gyöngyszeme – így határozta meg a „BUD”, azaz a IATA-kód alapján Budapestet jelentő illat karakterét a Heinemann Duty Free által felkért illat-mester, Gerald Ghislain. A Scent of Departure-sorozat szülőatyja szerint Budapest – és így a város által inspirált illat is – egyszerre fenséges és álmodozó, és mindig van benne egy csipetnyi parikás-fűszeres felhang is. Izgalmas és csendes alkonyi atmoszféra, a Várhegy és a Gellérthegy közötti nyáresti séta romantikájának és izgalmának keveréke. Így írta le a világhírű illat-kreátor, hogy milyennek látja Budapestet – a kölnisüveg fénytörésén keresztül.

{module 221}

Az összesen öt illatból  álló sorozat elemei egységesen 30 euróba kerülnek palackonként (50 ml) és öt európai repülőtér Heinemann boltjaiban kaphatók: Budapest mellett Frankfurtban, Münchenben, Bécsben és Isztambulban. Innen adódik az egyébként poggyászcímkét idéző design és az elnevezés is: BUD, FRA, MUC, VIE és IST. A limitált széria kölnijei a repülőterek tranzitboltjain kívül nem kaphatók, csak az juthat hozzájuk, aki érvényes beszállókártyával vásárol, magyarán repülőre ül az adott városokban.

*****

Osztrák családoknak ajánlja a magyarországi nyaralást az ausztriai Kurier

A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviselete a B2C piac sajátosságainak megfelelően folyamatosan indít sajtóutakat Magyarországra, hogy a megjelent cikkeken keresztül is osztrák turistákat csábítson hazánkba. Tapasztalatok és a piaci eredmények alapján a sajtóutak igen hatékony és eredményes eszköznek bizonyulnak a célcsoport meggyőzése szempontjából, ugyanis felmérések szerint az osztrákok 52%-a az újságcikkekben olvasottak alapján hoz döntést úti célja kiválasztásakor.
A több mint félmillió olvasóval rendelkező osztrák Kurier legfrissebb utazási melléklete egész oldalas, szuperlatívuszokban gazdag, vendégcsalogató cikket közöl az újságíró magyarországi nyaralási élményei alapján. A cikk a Magyar Turizmus Zrt. nemzetközi tanulmányútja alapján készült, amely során a társaság „gyerekestül” hívta meg a nemzetközi sajtó jeles képviselőit, hogy a családok szempontjából teszteljék hazánkat, mint ideális nyaralási helyszínt. A jól sikerült tanulmányút eredményeként, Ausztria egyik legolvasottabb lapja bennfentes részletességgel és igen meggyőző érvekkel invitálja az osztrák családokat Magyarországra, ahol a libegőzéstől kezdve az úszó buszon át, a Velencei-tó kalandos nádrengetegén keresztül a Korda filmstúdióig számos egyedülálló élmény várja a kalandokat és nyári pihenést kereső családokat.
A konkrét szállás, útvonal és programtippeket egyaránt tartalmazó cikk hírértéke 18 ezer euró. Az MT Zrt. sajtóaktivitásának köszönhetően egy átlagos hónapban mintegy 80-100 ezer eurós (25 millió forint) hírértéket jelentenek a sajtóutak és hírlevelek alapján Ausztriában megjelenő pozitív hangvételű cikkek, tudósítások. Az MT Zrt. piaci stratégiájának megfelelően, az elmúlt hónapokban elsősorban az egészségturizmusunkról és a Balatonról szóltak az osztrák sajtóban rólunk megjelent cikkek, újabban pedig a Velencei-tó és a családi tippek a „sláger”. A friss sajtómegjelenések alapján így többmilliós osztrák olvasótábor és potenciális turista találkozhat a csábító nyári magyarországi utazási ajánlatokkal. 

*****

Új részlettel bővült a varsói királyi várhoz tartozó épületekben található kiállítások sora, a „Pod Blachą” palotával. Itt tekinthetik meg az utolsó lengyel király testvérének, a lengyel csapatok vezetőjének, a francia hadsereg marsalljának, Józef Piłsudskinak az apartmanja, melyet eredeti állapotában állították helyre.

*****

Adios El Bulli

Bezárt a világ legjobb étterme, a spanyol El Bulli, szombat este tartották az utolsó vacsorát, ahol a dolgozóknak és a családtagjaiknak főztek – adta hírül a TV2. 
Az El Bulli ötször érdemelte ki a világ legjobb étterme címet, a séfet, Ferran Adriát sokan a konyha Salvador Dalijának nevezték, mert időnként szürreális új fogásokat talált ki a konyhájában, ami inkább egy laboratóriumra emlékeztetett. Az étterem 47 évig működött, és soha nem volt nyereséges, pedig hónapokra előre kellett asztalt foglalni. 2 év múlva alapítványként nyit ki újra, a világ 30 legjobb szakácsnövendékét választják ki, és őket tanítják majd a mesterségre.

*****

Főszezon belföldi turisztikai kiállítás, 2011. szeptember 17-18

Szezon után Főszezon? Miért is ne! Magyarország csodaszép tájai, színvonalas szálláshelyei, az élményfürdők, a kalandparkok és a fesztiválok egész évben remek kikapcsolódást nyújtanak. Ezt a sokszínű palettát ismerheti meg a közönség az idén szeptemberben immár ötödik alkalommal.
A jubileumi kiállítást a tervek szerint új, különleges helyszínen, Budapesten az Andrássy úton rendezik meg. Ezen a hétvégén a Főszezon belföldi turisztikai és szabadidő-kiállítás az európai mobilitási hét és autómentes nap, valamint az Évadnyitó Színházi Fesztivállal karöltve benépesíti az Andrássy utat teljes hosszában, a Hősök terétől a Deák térig.
A kiállítás –  híven a „Falu a város szívében” szlogenjéhez – varázslatos vidéki hangulatot teremtve színes programokkal csábítja a látogatókat. Aszínes programok, koncertek és látnivalók feledhetetlenné teszik majd szeptember harmadik hétvégéjét.
Akik a természetbe vagy hétvégi kényeztetésre vágynak, mind nagyobb számban keresik fel a hazai tájakat, szállodákat, panziókat. Az először 2007-ben megrendezett Főszezon kiállítás a belföldi turizmus meghatározó fórumává vált, s bebizonyította partnereink számára, hogy megkönnyíti az eddig kevésbé kihasznált időszakok értékesítését.

*****

Ízek és borok először!

2011. november 18-20. között először kerül megrendezésre a Hungexpo új kiállítása, a nemzetek konyháival és boraival foglalkozó ÍZEK ÉS BOROK.
Ez az első alkalom, hogy Magyarországon egy a nagyközönség számára nyitott, átfogó élelmiszer kiállítás nyílik. Az Ízek és Borok kiváló lehetőséget kínál minden, a hazai és nemzetközi élelmiszeripari vagy vendéglátóipari szektorban tevékenykedő cégnek. A Hungexpo nemcsak a nemzetközi színvonalú helyszínt biztosítja a rendezvényhez, hanem hatalmas aktuális adatbázisát is felhasználja, hogy partnereit látogatóként hívja meg a kiállításra.

*****

A tevékenységet hét helyen kellett korlátozni

Júliusban 1121 vizsgálattal 1109 szezonális vendéglátóhelyet ellenőriztek a szakemberek, és a létesítmények 78 százalékánál, 869 helyszínen megfelelő, biztonságos körülményeket találtak – ismertette Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.
Közölte: a kiemelt nyári ellenőrzési akcióban – amelyet a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal rendelt el és a megyei kormányhivatalok élelmiszer-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságai hajtanak végre – a szezonálisan működő vendéglátóhelyekre, a zöldségekre és gyümölcsökre, köztük a dinnyére különösen nagy figyelmet fordítanak az ellenőrök.
A mostani vizsgálatok során a szezonálisan működő vendéglátóhelyek 16 százalékánál, 172 létesítménynél kisebb, azonnal javítható hibákat tártak fel a szakemberek. Ezek között gyakoriak voltak a személyi higiénés hiányosságok, a jelölési hibák, valamint az élelmiszer-higiénés oktatás hiánya és a HACCP rendszerrel kapcsolatos dokumentációs hibák.
A vizsgált szezonális vendéglátóhelyek 6 százalékánál, 68 létesítménynél hatósági intézkedésre volt szükség. Itt a nem megfelelő tisztaság, tárolási problémák, a tisztító-fertőtlenítő szerek hiánya volt a leggyakoribb probléma. A szóban forgó vendéglátóhelyek közül a tevékenységet hét helyen kellett korlátozni, felfüggeszteni. *****
Bemutatták az ország tortáját
Bemutatták a Parlamentben Magyarország születésnapi tortáját, amelyből az augusztus 20-i ünnepen 15-20 ezer szelet várja az érdeklődőket a budai rakparton.
A kecskeméti barackkal töltött kölestorta alkotója Zila László cukrászmester, a különleges desszert eredeti receptje Karcagról származik, a torta pedig ennek az alapreceptnek kisebb módosításával készült. A desszertet cukorbetegek és lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
A győztes édességet az ország számos cukrászdájában azonos recept alapján egyszerre kezdik el készíteni a mesterek, majd augusztus 20-tól folyamatosan árulják. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár ötödik éve készül különleges cukrászati remekekkel az államalapítás ünnepére.

*****

Debrecenbe kéne menni

Végre méltó régi nagy híréhez – hamarosan nyit a Régi Posta Étterem Debrecen – Már csak az apróbb munkálatok és a takarítás van hátra, és újra megnyílik a Régi Posta Étterem. Debrecen legrégebbi fennmaradt lakóháza hosszú évekig méltatlan állapotban volt. A több száz éves épület renoválását tavaly kezdték – uniós forrásból.
Az apróbb elemeket vágták méretre a Régi Posta Étterem díszburkolatához. Az épületen kívül  és belül is folyamatosan dolgoznak. A műemlék jellegű épület renoválása tavaly kezdődött. A kivitelezők akkor úgy számoltak, hogy idén nyáron már megnyithat a nagy múltú vendéglő, a felújítás során felmerült apróbb problémák miatt azonban csúszik az átadás. 
– Amikor építettük, nagyon sok olyan nem várt tényező jött közbe, amivel nem terveztünk előre vagy nem úgy terveztük, úgyhogy nyilván mind-mind csúszott. Mi úgy gondoltuk, a szezon elején ki tudunk nyitni, úgy gondoltuk, hogy a nyarat már vendégekkel megtöltve tudjuk kezdeni, ez nem jött össze, de úgy gondolom, amit csinálunk, az szép lesz – mondja Mérész Ferenc tulajdonos.
A fogadó több mint 300 éves; külső falai az 1600-as évek végén épültek. Mára azonban csak a tornác és a boltívek maradtak meg az eredeti épületből, amit a tulajdonos szeretne méltó módon megőrizni. Ahol 300 éve még egy szabadkéményes tűzhely állt, ott mára már csak a falai maradtak meg az egykori konyhának. A Régi Posta Étterem története azonban nem vész a feledés homályába, nyitás után egy állandó kiállítás nyílik, ahol a látogatók megismerhetik az épület több száz éves történetét.
Az épület egyébként Debrecen legrégebbi fennmaradt lakóháza. A 17. század végén Diószegi Sámuelé  lett, aki a város főbírája, majd az első polgármestere is volt, s mivel postamester is volt, postaállomásként is használta az épületet, mely jó pár éve méltatlan állapotban volt, graffitik csúfították el. A város önerőből nem tudta felújítani, ezért 2008-ban úgy döntött, eladja a Széchenyi utcai épületegyüttest. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal építési engedélye csak 2010 májusában emelkedett jogerőre, így csak akkor kezdődhetett el a felújítás.
Mérész Ferenc szerint a nyitásra még 1-2 hetet kell várni, addigra a szakhatósági és a működési engedélyeket is beszerzik.

{module 221}