Rövid hírek 2011.12.20.

GSZT szakújság Rövid HírekEgymilliomodik látogató a fővárosi állatkertben

Gordonné Erdős Tünde ötgyermekes budapesti családanya lett az egymilliomodik látogatója a Fővárosi Állat- és Növénykertnek.

Az egymilliomodik látogató  – az oklevél, a virágcsokor és egy plüss vombat mellett – korlátlan számú belépésre jogosító, egy éven át érvényes tiszteletjegyet kapott az egész család részére.

{module 221}

Az egymillió főt meghaladó  éves látogatószámával a Fővárosi Állat- és Növénykert az ország leglátogatottabb kulturális intézménye. A 2011-es esztendőben ehhez hozzájárultak – a megújult létesítmények és a nagyszámú állatkölyök mellett – a négy évtized után először látható vombatok és a száz év után ismét beszerzett földimalacok. A látogatók száma január elsejétől számolva március 23-án érte el a 100 ezer, május 8-án a 250 ezer, július 8-án az 500 ezer, augusztus 29-én pedig a 750 ezer főt. A legtöbb látogató augusztus hónapban volt, a legmagasabb napi látogatószámot június 22-én mérték – közölte a városligeti intézmény az MTI-vel.

*****

Januártól a vasút teljes területén tilos a dohányzás

2012. január elsején szigorodik a nemdohányzók védelméről szóló törvény, így jövőre tilos rágyújtani a közforgalmú vasúti szolgáltatás nyújtására szolgáló létesítményekben és területeken, azaz a pályaudvarokon, a vasútállomásokon, megállóhelyeken és azok peronjain valamint az összes személyszállító vonat fedélzetén. A dohányzási korlátozással érintett, valamint a dohányzásra kijelölt területet, helyiséget továbbra is megfelelő felirattal vagy piktogrammal kell ellátni.

Jelenleg a vasúti járművek 15 százalékán, a 100 km-nél hosszabb távon közlekedő belföldi távolsági vonatokon gyújthatnak még rá az utasok. A törvénymódosítás  értelmében azonban 2012. január elsejétől egyetlen vonat fedélzete sem lesz kivétel a dohányzás tilalom alól. A 2011. december 31-ig még dohányzóként közlekedő kocsik átalakítása folyamatban van, megközelítőleg 400 járműről kell a hamutartókat eltávolítani. A kocsikon matrica hívja majd fel az utasok figyelmét a nemdohányzók védelméről szóló törvénymódosítás előírásaira.

A jövő év elejétől hatályos jogszabály új feladatokat és kötelezettségeket ró  a jegyvizsgálókra is. A dohányzási tilalmat megszegőket felszólíthatják a szabálysértés azonnali abbahagyására. Amennyiben ez nem történik meg 8.000 forintos pótdíj kiszabását is kezdeményezhetik, illetve a dohányzót leszállíthatják a vonatról. A törvénymódosítás külön rendelkezik arról is, hogy a vonaton szolgálatot teljesítő személy, miután igazolta intézkedési jogosultságát, felszólíthatja az utast személyazonosságának igazolására, amelynek az utas köteles eleget tenni. 

A legjelentősebb változást a törvény módosítása a pályaudvarok, állomások, megállóhelyek utasforgalmi területeire vonatkozóan hozza, hiszen ezeken, illetve 5 méteres körzetükben teljes mértékben megtiltja a dohányzást. A nemdohányzók védelméről szóló törvénymódosítás ezen területek tekintetében is a személyszállító vonatokhoz hasonló eljárást ír elő, tehát az arra kijelölt vasúti dolgozók a dohányzási tilalmat megszegőket felszólíthatják a szabálysértés azonnali abbahagyására, ennek elmaradása esetén pedig a vasúti terület elhagyására, illetőleg kezdeményezhetik az egészségügyi államigazgatási szerv törvényben előírt eljárását. A törvénymódosítás további új rendelkezése, hogy a kijelölt vasúti dolgozók, miután igazolták intézkedési jogosultságukat, a vasúti területeken felszólíthatják a dohányzási korlátozást megsértő utast személyazonosságának igazolására, amelynek az utas köteles eleget tenni.

A témával kapcsolatban érintett vasúttársaságok folyamatosan dolgoznak a törvény által előírtak megvalósításán. 2012. március 31-ig kell valamennyi érintettnek így a MÁV Csoportnak is felkészülnie a változásokra, eddig tart ugyanis az átmeneti időszak, amely a szükséges intézkedések életbeléptetésének végső határideje.

A törvénymódosítás életbe léptetése után Magyarország azon európai országok közé tartozik majd, ahol a legszigorúbb előírások óvják majd a nemdohányzókat.

*****

Újra vette a Danubiust Schreier

A Danubius bejelentette, hogy a társaság elnöke, Bernard Schreier 2011. december 15-én tőzsdei ügyletek keretében, 2011. december 20-i teljesítéssel, több tranzakcióval összesen 7 005 darab Danubius törzsrészvényt szerzett a Concorde Securities Ltd. közvetítésével a Budapesti Értéktőzsdén, 3 181 Ft/db átlagáron.

A fent említett részvényvásárlásokat követően Bernard Schreier, valamint az irányítása alá tartozó CP Holdings Ltd. és leányvállalatai együttesen 6 464 496 darab Danubius Hotels törzsrészvénnyel, azaz 78,02% szavazati joggal és 81,72%-os befolyással rendelkeznek a társaságban.

{module 221}