Rövid hírek 2012.02.05.

BUD: új feliratok a budapesti repülőtér termináljain

2012 első hetében már új feliratok fogadták az utazókat és hozzátartozóikat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es és 2-es utasforgalmi csarnokain. A Budapest Airport megújult arculatának megfelelően – amely egyébként osztatlan tetszést aratott mind a nagyközönség előtt, mind szakmai körökben – a terminálok jelöléseit előbb az 1-es, majd 2A és a 2B terminál homlokzatán helyezték el.

 

{module 221}

Néhány hete új feliratok díszítik a budapesti repülőtér termináljait. A „bud: terminal 1”, illetve „bud: terminal 2a” és ”bud: terminal 2b” feliratok nappal és éjjel (kivilágítva) hirdetik a budapesti légikikötő terminálépületeit. A modern felirati elemek ezentúl nem csak a repteret és annak utasforgalmi épületeit jelölik, hanem egységesen illeszkednek az üzemeltető vállalat arculatához. Ennek megfelelően a jelölések mellett a Budapest Airport tavaly megújított, repülőgépek esti le- és felszálláskor látható fényszóróinak összemosódását szimbolizáló logója is a homlokzatra került.

******

Az úticél Németország 

Még a feszült nemzetközi gazdasági helyzet sem képes megfékezni a németországi turizmus növekedését.
2011. január és október között a beutazásoknál összesen 55,4 millió vendégéjszakát regisztráltak: ez 5,5 százalékos növekedést jelent az előző év ugyanezen időszakához képest.„Az év eleje óta folyamatosan a 2010-es rekordévnél is jobb eredményeket érünk el – magyarázza Petra Hedorfer, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) igazgatótanácsi elnöke.
Az európai vendégek között immár hagyományosan a hollandok vezetik a németországi turisztikai listát.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal számos tengerentúli piacról is növekvő számokat jelentett. Brazília, Kína és India különösen nagy pluszt produkált: az első helyen Brazília végzett 22,9 százalékos növekedéssel, a sarkában 22 százalékkal Kína ért célba, India pedig 20,9 százalékkal lett dobogós.
Kétszámjegyű növekedés a brazil, kínai és indiai vendégéjszakáknálA nemzetközi vendégek körében különösen nagy népszerűségnek örvend a városi turizmus: a németországi beutazások 40 százaléka 11 nagyvárosra esik. Itt 8,5 millió külföldi vendégéjszakával (2010) Berlin vezeti a listát München, Frankfurt és Hamburg előtt.
2011. január és október közötti időszakban a Közép-kelet európai régió országaiban Németország továbbra is töretlen népszerűségnek örvend. A vendégéjszakák száma a régióból 8,8 százalékkal nőtt és Magyarország érte el a legnagyobb fejlődést közel 520 ezer vendégéjszakával, ami 20,6 százalékos növekedést jelent az előző év első tíz hónapjához képest. Ezzel a magyar vendégéjszakák száma már októberben elérte, sőt meg is haladta a 2011-ben elért rekordszintet. A magyar piacon a németországi városlátogatások, kulturális körutazások kiemelten nagy népszerűségnek örvendenek, Németország kulturális sokszínűségével, UNESCO világörökségi helyszíneivel, természeti vonzerőivel minden évszakban vonzó a magyar turisták számára.

******

Kártyát kártyával

A Budapest Kártya ahhoz járul hozzá, hogy a fővárosunkba látogató turisták itt eltöltött ideje minél élménydúsabb és változatosabb lehessen. Annak érdekében, hogy a kártyához való hozzájutás is gördülékennyé váljon, a BTDM Nonprofit Kft. bevezette a bankkártyás fizetést.Az online vásárlók 5%-os kedvezménnyel juthatnak hozzá a Budapest Kártyához, amely 2011 áprilisa óta 5 verzióban is igényelhető (24-48-72 órás, junior és walking típusok). A www.budapest-card.com oldalon immár banki átutalással, bankkártyával és PayPal rendszer segítségével is lehet Budapest Kártyához jutni.
A bankkártyás vásárlást kiterjesztették a legtöbb kártyát értékesítő Budapestinfo Pontokra is, amelynek egyik legnagyobb előnye, hogy a vásárlást nem szükséges forintban elindítani, hanem mindenki használhatja saját devizanemét. Ezzel elkerülhetőek a pénzváltás nem kívánt költségei és egyszerűbbé, áttekinthetőbbé válik az ár-érték arány megállapítása is. Jelenleg 2 belvárosi, és 3 reptéri iroda várja a látogatókat.

*****

Eredményes magyar részvétel a Luxemburg/Vakanz kiállításon 

Az elmúlt hétvégén zajlott le Luxemburg legjelentősebb éves turisztikai seregszemléje, a Luxemburg/Vakanz kiállítás és vásár, több mint 200 kiállítóval, közel 20.000 m²-es területen, amelyen az MT Zrt. Benelux képviselete önálló standdal vett részt. Budapest, a Balaton valamint a wellness szállodák- és szolgáltatások iránt volt a legélénkebb az érdeklődés. A magyar standon a napi 63.500 fős hallgatottságú RTL Radio Luxemburg készített interjút Magyarország idei turisztikai rendezvényeiről, aktualitásairól. A vásár látogatottsága 5%-kal növekedett 2011-hez képest és meghaladta a 24.000 főt a 3 nap alatt.

*****

A HUNGUEST Hotels új elérhetőségei

A HUNGUEST Hotels Szállodaipari Zrt. székhelyében és egyéb adataiban2012. február 1. napjától változás következik be az alábbiak szerint:
A HUNGUEST Hotels Zrt. székhelye – a fenti időponttól – 1191 Budapest, Vak Bottyán u. 75/A-C. címre változik.
Egyéb elérhetőségeink a következők szerint változnak:Új postafiók cím: 1701 Budapest, Pf. 8.
A Zrt. telefon-, fax-, e-mail- és internet elérhetősége nem változik.

*****

Hévíz a legnépszerűbb

Az elmúlt évben 1 millió 50 ezer éjszakát töltöttek a vendégek Hévízen, ami jelentős bővülés a korábbi időszakhoz képest. Ez azt jelenti, hogy a statisztikai adatok alapján a vidéki városok közül továbbra is Hévíz a leglátogatottabb település. A gazdasági környezet ugyan nem alakult kedvezően, de Hévíz továbbra is egyre több turistát vonz. A vendégéjszakák száma átlépte az egymilliós határt, hiszen az idelátogatók összesen 1 050 000 vendégéjszakát töltöttek el a településen. Ezzel pedig Hévíz ismét a leglátogatottabb vidéki város lett. A növekedés ráadásul töretlen, hiszen a statisztikák alapján 2009-ben mindössze 727 ezer, míg 2010-ben 999 ezer volt a vendégéjszakák száma.

A városnak és a városba is érdemes befektetni – nyilatkozta az eredményekről beszámoló sajtótájékoztatóján Papp Gábor polgármester (Fidesz-KDNP). Az önkormányzat nem véletlenül tervezi, hogy a bevételek jelentős részét újabb attrakciókra és további fejlesztésekre fordítja majd. A városvezető szerint az eredmények egyértelműen mutatják a megtérülést, igaz, mint hangsúlyozta a siker az elmúlt évben megvalósult komoly szakmai összefogásnak, a város szakmai szervezetei által összehangolt marketing munkáknak is köszönhető. Az útjára indított turizmusfejlesztési stratégia keretében elindult fejlesztések középtávon további eredményeket hoznak majd – hangsúlyozta Kepli József János alpolgármester. 

A városmarketing eredményességét, a Hévízen az elmúlt évben megvalósított, országos szinten is kiemelkedő programokat, valamint a városvezetésnek a FlyBalaton repülőtér megmentésére tett eredményes lépéseit emelte ki Manninger Jenő országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), a Zala Megyei Közgyűlés elnöke.
Az elmúlt év átmenet volt a turizmusban, hiszen az Üdülési Csekk használata visszaesett, a SZÉP kártya viszont még nem jelent meg a piacon, ennek ellenére sikerült a belföldi vendégforgalomban növekedést elérni. A vendégek több mint fele továbbra is belföldről érkezett a fürdővárosba, és a külföldiek száma is növekedett. A csehek és szlovákok mellett emelkedést mutat az orosz turisták száma – nyilatkozta Könnyid László turizmusért felelős alpolgármester. Hévíz ugyanis mind a gyógyászat, mind a wellness terén megfelelő kínálatot nyújt a vendégeknek, a turisták gyógy- és wellness desztinációként egyaránt tudnak gondolni a fürdővárosra.

******

Pénzeső egy zalakarosi hotelben

Mintegy 300 ezer forintot szórtak a vízbe, a fürdőző vendégek közé egy zalakarosi hotelben. 
A nem mindennapi akció célja az volt, hogy a szálloda marketingre szánt keretének egy része közvetlenül, célzottan jusson el a vendégekhez. A pénzesőt a tervek szerint megismétlik – írta a Zalai Hirlap.
Az akció marketing szempontból mindenképpen figyelemreméltó. Ennyi pénzzel még nem generáltak ennyi sajtómegjelenést, tehát jobban hasznosul, mint egy bannerkampány.

*****

Budapest-Lisszabon márciustól heti nyolcszor

A TAP Portugal március 25-től már heti 8 alkalommal közlekedik közvetlenül Budapest és Lisszabon között. A megemelt járatszám (7-ről 8-ra) mellett a TAP 21 százalékkal nagyobb üléskapacitást kínálni a két város között.
A döntés mellett szólt, hogy a 2011-es esztendőben közel 20%-al nőtt az utasszám. Kiemelkedően jól ment Madeira szigete, ahová 42%-kal több utast szállítottak. A portugál légitársaság ma már nemcsak Portugáliába, de a Zöld-foki szigetekre, Marokkóba és Brazília 10 városába is kínál jegyeket.Szolnok Péter elmondása szerint a TAP kereskedelem-politikájához tartozik, hogy Budapestet, mint a régió központját helyezi előtérbe, és idecsalogatja a román, szlovák, szerb és bosnyák utazókat is. A budapesti iroda ezekért a területekért is felel, így help-desk szolgálata hatékonyan lefedi ezen területeket.Idén további 10%-os utasszám bővüléssel számolnak, amiben az Európa idei Kulturális Fővárosa, Guimaraes népszerűsége is segít, és a kedvezőbb csatlakozásnak köszönhetően nagyobb érdeklődésre számítanak az Azori-szigetekre, Marokkóba és Portugália déli tengerparti részére, Faroba is. A TAP Portugal idén nyolcadik éve repül Budapestről, és hozzájárult ahhoz, hogy fellendüljön a két ország közötti turizmus. Megnövekedett a zarándok, sport, borutazás, természetjárás, városlátogatási, nyelvtanulási és diákmunka utazások száma. A 3200km-es út 3 és félóra alatt, portugál vendégszeretettel megfűszerezve már mindenki számra elérhető.

*****

Hajdúszoboszló Szlovákiában

Az ITF Slovakia Tour északi szomszédunk legnagyobb és legjelentősebb turisztikai kiállítása, amelyen Hajdúszoboszló is képviseltette magát 2012.01.19-22. között és mutatta be élménykínálatát.
A közel 400 kiállító részvételével lebonyolított rendezvényen utazási irodák, utazással kapcsolatos szolgáltatásokat értékesítők, nemzeti turizmust képviselők és légitársaságok kínálták szolgáltatásaikat a szlovák piacnak. Ezzel egy időben rendezték meg a Danubius Gastro Show-t, mely ínyenc ételekkel várta a látogatókat. Az egymást erősítő rendezvények a 4 nap alatt több mint 70000-fős látogatószámot produkálak.
Hajdúszoboszló városát a hajdúszoboszlói TDM szervezet munkatársa képviselte a 100 m2 -es magyar kiállítási területen. Az Magyar Turizmus Zrt standján összesen 21 kiállító volt jelen, főként Dunántúlról, azon belül is a Balaton környékéről.

*****

A kóstoltatáson túl

Az érzékszervi marketing és az eladásösztönzés új egyedi útjairól szervez konferenciát a Kreatív Csoport, abból a filozófiából kiindulva, hogy az eladás ösztönzés ma már nem csak a kóstoltatást, fősorra kihelyezett göngyölegeket és hatalmas akciós táblákat jelent, hanem az üzletben érzékelt színek, illatok és hangok szerepe legalább ilyen fontos lehet.

*****

Távozik a Hungexpo kereskedelmi igazgatója 

Négy esztendő után februárban elköszön a Hungexpotól a cég kereskedelmi igazgatója, Benoit Barbault. A francia szakember pályafutását Magyarországon folytatja – tudatta szerkesztőségünkkel az érintett. Utódlásáról jelenleg még nincs információ.

{module 221}