Rövid hírek 2012.03.05.

Átadták a Dél-Dunántúl Turizmusáért 2011. díjakat

Immár tizedik éve, minden évben 5-5 díjat ad át a Magyar Turizmus ZRT, a régió turisztikai szakembereiből és vállalkozóiból álló zsűri döntése alapján.A díjak átadására, ünnepélyes keretek között, a szakma jelenlétében került sor 2012. február 24-én pénteken.
A díjazottak az alábbiak: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Györköny önkormányzata, a pécsi Hotel Laterum, a szekszárdi Németh Pincészet és Zsifkovics Józsefné nagynyárádi falusi vendéglátó.

 

{module 221}

Magyarország Dánia legnagyobb közönségvásárán

Február 24-27. között, Herningben zajlott Dánia legnagyobb közönségvására, melyről a magyarországi turisztikai ajánlatok sem hiányozhattak. Hazánkat a Magyar Turizmus Zrt. a Balatontouristtal közösen képviselte. A legtöbben a Balaton-parti kempingek, apartmanok, látnivalók, továbbá budapesti szállodák, dunai hajóutak, fővárosi gyógyfürdők és kulturális programok iránt érdeklődtek.
A vásár ebben az évben újabb kiállító- és látogatórekordot döntött. Az idén 36 országból 1064 kiállító mutatta be kínálatát a dán közönségnek. A három nap alatt összesen 66.295-en látogatták meg a rendezvényt.
A dán utazók az elmúlt évben összesen több mint 146.000 vendégéjszakát töltöttek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken – a KSH előzetes statisztikai adatai szerint – ami 8,4%-os növekedésnek felel meg az előző évhez képest.

*****

A magyar fürdőkultúránk rendhagyó bemutatója a Császárvárosban

A Magyar Turizmus Zrt. és a Balassi Intézet összefogásának köszönhetően külhonban, Ausztriában került sor először a „Fürdőélet Magyarországon” című kortárs festményekből álló tárlat bemutatására. A Völgyi-Skonda magángyűjteményből származó 30 képen keresztül a kiállítás atipikus ábrázolásmódban mutatja be a magyar fürdőkultúrát, úgy, ahogyan eddig ezt külföldön még senki sem látta. A groteszk, humoros és lírai elemeket egyaránt felvonultató festmények Debrecen és Budapest után most Bécsben láthatóak április 10-ig. A Magyar Turizmus Zrt. a rendhagyó kiállításhoz, stratégiai céljainak megfelelően több kísérőrendezvényt is szervez, mind az osztrák turisztikai szakma, mind pedig a sajtó és a nagyközönség részére.

A kiállítás és a hozzá kapcsolódó rendezvénysorozat 2012. február 22-i bécsi megnyitóján Kovács Balázs, az MT Zrt. külképviselője hangsúlyozta, hogy „az egészségturisztikai és a kulturális attrakciók felkeresése az osztrákok legfőbb utazási motivációi közé tartozik, így a magyar fürdőéletről szóló kiállítás szemléletesen tükrözi vissza azt, amit az osztrák turisták szeretnek Magyarországban. 

Az osztrák-magyar turisztikai kapcsolatok soha nem voltak ilyen jók, mint manapság; amikor az elmúlt évben rekordot döntött az osztrák vendégéjszakák száma Magyarországon, illetve a magyar vendégek is soha nem látott számban turistáskodtak Ausztriában. A bécsi Collegium Hungaricum (CH) épületében megtekinthető kiállítás és a hozzá kapcsolódó turisztikai témájú rendezvények az ausztriai magyar külképviseletek (Nagykövetség, CH, MT Zrt.) által meghirdetett Ungarische Art (magyar módra) című, – 30 elemből álló – tavaszi programsorozat része.

*****

Mosonmagyaróvár nagy dobása

„Időnként kell egy nagyot dobni” – mondta Dr. Nagy István Mosonmagyaróvár polgármestere február 23-án a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában. A nagy dobás pedig nem más, mint a nagyrészt európai uniós támogatásból épülő FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont. Ezzel kíván ugyanis az idegenforgalmi szakma térképén még jobban feltűnni a város és Szigetköz. (A másfélmilliárd forintból épülő beruházásra Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata csaknem 1,3 milliárd forint támogatást kapott az Európai Uniótól.)

Dr. Nagy István a közéleti műsornak adott interjúban azt is kifejtette, hogy az új komplexum nem csak szórakoztatni, hanem tanítani is akar. Mint fogalmazott, a FUTURA-ban mindazzal találkozhat a látogató, amitől valaha is félt, vagy amit csodált vagy éppen tisztelt. A négy őselem – a tűz, a víz, a levegő és a föld – képezi ugyanis a rendkívüli kiállítás szintjeit, visz életet a 300 éves műemlék gabonaraktárba. Itt tanulmányozhatják az érdeklődők a természet törvényszerűségeit, csodáit és kérlelhetetlenségét.

A régi magtárat századokkal ezelőtt nevezték el a mosonmagyaróváriak FUTURA nak. Neve mára üzenetté vált, hiszen az angol nyelvben a jövőre utal és most kiváló elnevezése ennek a rendhagyó, modern élményközpontnak, amely nemcsak a változatlant, vagyis a természeti törvényszerűségeket tárja majd az érdeklődők elé, hanem a jövő; azaz a világűr és az űrutazás, a XXI. századi ember életébe is igyekszik bepillantást nyújtani. Ebből még az augusztusi megnyitó előtt ízelítőt kaphattak az érdeklődők, az Utazás Kiállításon.

*****

Egész évben Zalakaros

Összefogtak a zalakarosi vendéglátók, szállodások, a fürdő és a város, hogy ne csak szezonális, hanem egész éves fürdőváros legyen. Tavaly 130 ezer vendég 450 ezer vendégéjszakát töltött el a különböző szálláshelyeken, amely fölötte van a hazai átlagos vendégéjszaka számnak, de ezt tovább szeretnék fokozni, mert a városnak minden adottsága megvan a téli turizmushoz is. Ezt programszervezéssel kívánják elérni, ezért szinte minden hétvégére valamilyen neves művészt hívnak meg. Többek között fellép Pintácsi Viki, Király Viktor, de szerveznek városi amatőr asztalitenisz versenyt és kihasználva a Kis-Balaton nyújtotta lehetőségeket hóvirágtúrát is indítanak. Bevezették a város Egészségnagyköveti programot, ebben az évben Katus Attila képviseli őket.

*****

Ötvenezren keresték fel az idei Utazás kiállítást

Mintegy ötvenezer érdeklődő kereste fel csütörtöktől vasárnapig a budapesti 35. Utazás kiállítást és kísérőrendezvényeit – közölte az előzetes adatok alapján a Hungexpo sajtóosztálya az MTI-vel. A térség legjelentősebb turisztikai vásárán, hajókiállításán, karavánbemutatóján és az ezekhez most már hagyományosan kapcsolódó Bringaexpóján ezúttal 22 ország több mint 500 kiállítója vonult fel 22 ezer négyzetméternyi kiállítási területen.

A rendezvény díszvendége Lengyelország és Debrecen volt, kulturális díszvendégként pedig a 110 éves halasi csipke szerepelt. Az idei londoni olimpia jegyében külön pavilont szenteltek a magyar olimpiai múltnak és jövőnek.A kiállítóknak megrendezett „legjobb attrakció” verseny győztese a Lastminuteszalloda.hu lett, amely az elmúlt időszak zenei felfedezettjeit vitte el a látogatóknak. A második helyen Paks végzett tematikus napi programjaival, a harmadik helyen pedig Békéscsaba a kolbászkülönlegességeivel – közölte a Hungexpo sajtóosztálya.A hajókiállítás idei attrakciója a katamaránbemutató volt, a díszvendég pedig a Fertő tó, míg a kempingezők a lakóautók választékába kaptak betekintést.A 2013-as Utazás kiállítás február 28. és március 3. között lesz a Hungexpón.

*****

Budapest Airport: új légitársaság – új járat! 

Újabb, ezúttal vadonatúj légitársaságot köszönthet a Budapest Airport április 25-én: a spanyol-katalán Volotea Airlines az olaszországi Velencéből indít járatokat Budapestre. A diszkont légitársaság hetekkel ezelőtt alakult és elsősorban Európa közepes méretű, más légitársaságok által nem kiszolgált városait kívánja összekötni.
Az új, spanyol befektetők által alapított Volotea Airlines első bázisrepülőterét, az olaszországi Velence Marco Polo kikötőjét köti össze rövidesen Budapesttel. A Volotea Boeing 717 típusú, 125 személyes repülőgépe szerdán, pénteken és vasárnap közlekedik a vízre épült olasz nagyváros repülőtere is a magyar főváros között. Ezen az útirányon az elmúlt hónapokban már nem volt légi összeköttetés.

A tervek szerint az első, jellegzetesen piros-fehér kockás festésű Volotea-gép először idén április 25-én 19.05 perckor érkezik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Az első járatra már lehet jegyet foglalni a www.volotea.com e-mail címen. A Volotea bejelentése szerint a legolcsóbb egyirányú jegy (illetékkel együtt) már 19 eurótól (kb. 5 500 forinttól) is kapható. Korábban a Malév, illetve a Carpatair gépei repültek Velencébe.

Kam Jandu, a Budapest Airport Légiközlekedési igazgatója hangsúlyozta: „Mindig is nagy öröm volt a számunkra, amikor új légitársaságot köszönthettünk Budapesten, most pedig még ennél is jelentősebb fejlemény, hogy ez az újonnan alakult légitársaság Budapestet az elsők között vette fel a célállomásai közé. Biztos vagyok abban, hogy a Volotea külföldi utasai egy izgalmas, pezsgő várossal találkoznak, amikor ellátogatnak – mondjuk egy hosszú hétvégére – Budapestre. A magyar turisták pedig élvezhetik Velence történelmi, romantikus hangulatú nevezetességeit. Sok sikert kívánunk a Voloteának az új járatokhoz!”

Loredana Tramontano, a Volotea PR- és Ügyfélkapcsolati igazgatója kijelentette: “Azzal a szándékkal hoztuk létre a Volotea légitársaságot, hogy elérhető áron kínáljon közvetlen járatokat Európa közepes és kisebb méretű városai között. Azt szeretnénk, ha ezek a gazdasági és kulturális szempontból egyaránt nagyon fontos városok jobban hozzáférhetőek lennének légi úton az emberek számára. Az a célunk, hogy előmozdítsuk a hasonló nagyságrendű régiók közötti gazdasági kapcsolatokat.”
A Volotea Airlines-t ebben az évben alapították, egyelőre 3 darab Boeing 717-es típusú, 125 személyes géppel. Első európai bázisa a velencei Marco Polo Repülőtéren lesz, innen elsősorban spanyolországi (Alicante, Bilbao, Malaga, Santiago de Compostela) és olaszországi (Brindisi, Calgiari, Olbia, Palermo, Reggio di Calabria), valamint más európai városokba (Bordeaux, Thesszaloniki, Krakkó, Porto) indítanak járatokat.

A Volotea Airlines-t a két korábbi Vueling-alapító, Carlos Muñoz és Lázaro Ros által létrehozott Alaeo S.L. vállalat hívta életre. A vállalat mögött két spanyol (Axis Participaciones Empresariales és a Corpfin Capital) valamint egy amerikai (CCMP Capital) befektetői csoport áll. Az Európai Unió előírásainak megfelelően a többségi tulajdonosok az európai befektetők.

{module 221}