Rövid hírek 2012.03.20.

Rövid hírek 2012.03.20.Budapest-Athén, új járat az Aegean Airlines színeiben

Egy hónapi szünet után ismét van közvetlen légi összeköttetés a görög és a magyar főváros között. A legnagyobb görög légitársaság, az Aegean Airlines vadonatúj Airbus A 320-asa ma délelőtt pontosan 10.03-kor szállt le először a Budapest Airport betonjára. A repülőtéren az első járat személyzetét a hagyományos tortával és tűzoltó vízsugárral köszöntötte a repülőtér.

{module 221}

Mostantól hetente négy alkalommal repül Athénból Budapestre. A jellegzetesen görög kék-fehér festésű Airbus A 320-asok ezentúl hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap fordulnak meg a két főváros között. Az Aegean Airlines 168 személyes, két osztály (business és turista) elrendezésű gépei két óra alatt teszik meg az Athén és Budapest közötti utat. A járatok naponta reggel 09:05-kor indulnak a görög fővárosból és helyi idő szerint 10:20-kor érkeznek Budapestre. A járat visszafelé 11:05-kor indul és athéni idő szerint 14:05-re ér a betonra a szintén Hochtief-érdekeltségű görög repülőtéren.

Kam Jandu, a Budapest Airport légiközlekedési igazgatója kijelentette: „Őszinte örömmel vettük tudomásul, hogy a Malév csődje után ennyire rövid idővel ismét sikerült beindítani a rendkívül népszerű athéni járatot. Görögország legnagyobb légitársasága igazán kiváló és kényelmes időpontban kínálja járatait mind az üzleti utazóknak, mind pedig a turistáknak. Ráadásul az athéni repülőtérről egy sor nagyszerű átszállási lehetőséget kínál az Aegean Airlines Görögország további repülőtereinek eléréséhez.”

Az Aegean Airlines Airbus A 320-asainak fedélzetén valamennyi utas hatcsatornás zenei kínálatból választhat. A business osztályú utasok nemcsak remek ételek fogyaszthatnak, hanem kiváló görög borok közül is kóstolhatnak az úton.

A Lufthansa-t is tömörítő Star Alliance légitársasági csoporthoz tartozó légitársaság vezérigazgatója, Dimitrisz Gerogiannisz kijelentette: “Nagyon örülök, hogy Budapest végre felkerült a légitársaságunk desztinációs térképére. Remélem, hogy mind az üzleti utasok, mind a turisták szívesen repülnek erre a népszerű úti célpontra. Budapest Európa egyik legizgalmasabb városa és már nagyon régóta szerettük volna bekapcsolni az útvonalhálózatunkba. A Budapestről érkező utasok nem kevesebb, mint tíz görög belföldi városba juthatnak el athéni bázisunkról. Járatainkkal szeretnénk a magyar utasoknak egy kis ízelítőt adni a hagyományos görög vendégszeretetből már a gépek fedélzetén is.”

*****

Az első konoba, amely elnyerte az autochton konyha minősítést

A zágrábi Dvori Matanovi Horvátország első konobájaként nyerte el az „autochton horvát konyha” minősítést. A Horvát Iparkamara (HOK) és a Turisztikai Minisztérium által tavaly szeptemberben létrehozott tanúsítványt, melynek célja a tájjellegű horvát gasztronómia népszerűsítése és fejlesztése, eddig öt vendéglátóhely, s ezen belül három vendéglő érdemelte ki.
A minősítést az a vendéglátóhely nyerheti el, melynek ételkínálatának legalább 70 százalékát azon autochton horvát étkek teszik ki, melyek szerepelnek az ajánlott 500 tájjelegű horvát étel listáján.
A Dvori Matanovi Konoba a zágrábi Kuhačeva utcában található, s mint egy 80%-ban helyi ételeket, túlnyomórészt hagyományos mediterrán halas különlegességeket és házi italokat kínál.
A tanúsítványt elnyert öt eddigi vendéglátóhelyen túl két zágrábi hotel is megkapta az „altanúsítványt”. A közeljövőben öt további létesítmény – egy Opatija-i hotel, két Hrvatsko Zagorje-i kastélyszálló és két Mali Lošinj-i helyszín – csatlakozása várható a horvát gasztronómia felvirágoztatását célzó mozgalomhoz.

*****

Poznan fél áron

Április 28 – 29-én ismételten megrendezésre kerül a Poznan fél áron rendezvény.A fenti időpontban idelátogatók 50 %-os kedvezményt kapnak a szállodák, éttermek, múzeumok, színházak és sportesemények belépőjegyeinek áraiból.
A két nap alatt számos turista attrakcióval várják a vendégeket.

*****

Lásd meg, érintsd meg, éld át!

A megszokott problémák szokatlan, figyelemkeltő bemutatása céljából született meg a „KÉZZEL LÁTÓK” elnevezésű szemléletformáló, érzékenyítő program, amelynek fókuszában a látássérült embereket a társadalmi részvételhez hozzásegítő akadálymentesítés áll. Azt is mondhatjuk: kulturális esélyegyenlőség.
A Hotel Benczúrban rendezet kiállítás jótékonysági célokat szolgált.
Joggal reméljük, hogy a „KÉZZEL LÁTOK” rendezvény egy olyan egyedülálló kezdeményezés, ami túlmutat az alapgondolaton, mivel az emberi segítőkészség és humánum olyan nagyszerű összhangját mutatja be, ami a mai társadalmunknak méltó példája lehet.

*****

A turizmus lehet az európai gazdaság motorja 2012-ben

Az Európai Unió megbízásából készült legfrissebb, „Attitudes of Europeans Towards Tourism” című Eurobarometer kutatás az európai lakosság turizmussal kapcsolatos attitűdjeit, preferenciáit és utazási szokásait vizsgálta. Az eredmények szerint 2011-ben az Unió állampolgárainak 72%-a vett részt utazáson, 2012-ben pedig 80% tervez hosszabb-rövidebb utazást.
Az európaiak utazásait vizsgáló Flash Eurobarometer felmérést immár negyedik alkalommal ismételték meg, ami lehetőséget ad a rövid és középtávú tendenciák megfigyelésére, és lehetővé teszi, hogy nemcsak az Európai Bizottság, hanem valamennyi turisztikai szereplő megfelelően reagálhasson a turisztikai kereslet változásaira. A kutatás többek közt arra is rávilágított, hogy 2011-ben a korábbinál többen maradtak Európán belül, és idén még ennél is többen terveznek európai utazást.

*****

Danubius Wine Selection 2012

Március 2-án  került megrendezésre a Hilton Budapest szállodában  az immár hagyományos  Danubius Wine Selection utolsó fordulója,  a vakkóstolás. A tradícióknak megfelelően ez alkalommal is számos külső szakember vett részt  a zsűri munkájában, többek között  Módos Péter, a Borakadémia korábbi elnöke, Csizmadia András, a Budapesti Gazdasági Főiskola borászati szakoktatója, Alkonyi László borszakíró, a Borbarát főszerkesztője, Niszkács Miklós, a Vendéglátás főszerkesztője, Jakabffy László gasztronómiai szaktanácsadó, Kriszt János, a Borakadémia tagja és Fabók Mihály, a Gundel Étterem sommelierje.
Összesen 134 bor közül 18 került a 2012. évi Danubius Wine Selectionbe: 6 fehér, 1 rosé, 9 vörös és 2 tokaji bor. A kiválasztottak között képviselteti magát az ország több vezető pincészete,  így a Vylyan, Wunderlich, Gere Tamás, Szeremley, Chateau Kajmád, Garamvári /Aranyfürt, Korona Borház, Virághegyi, Kemendy, Bárdos, Frittmann, Wekler és a Gundel pincészetek.Az új Danubius Wine Selection áprilistól szerepel az összes magyarországi Danubius szálloda borlapján.

****

Ingyenes Wifi szolgáltatás a Danubius szállodáiban

2012. április 1-jén lép hatályba az a megállapodás, melyet a Danubius Hotels a Wiera Kft-vel kötött. Ennek értelmében a szállodákban megszűnik az ún. Corporate kártya, helyette a szállodák közösségi helyein (azaz a lobbyban, az étteremben, a kávézóban, stb.) a szállodavendégek számára – egy felhasználó-azonosítást követően – térítésmentesen és korlátlan ideig lesz elérhető a vezeték nélküli internet szolgáltatás.A szobákban és a szálloda egyéb helyiségeiben való felhasználásra megvásárolható az 1 órás, valamint a 24 órás hozzáférés, melyekhez szintén a jelenleginél lényegesen nagyobb sávszélességű összeköttetéseket biztosít a szolgáltató.A jelenlegi megállapodás az alábbi szállodákra vonatkozik:

BUDAPEST
– Danubius Health Spa Resort Margitsziget
– Danubius Grand Hotel Margitsziget
– Danubius Health Spa Resort Helia
– Danubius Hotel Gellért
– Danubius Hotel Astoria
– Danubius Hotel Flamenco
– Danubius Hotel Arena
– Best Western Hotel Hungaria
– Hotel Budapest
– Hotel Erzsébet City Center

SOPRON – Hotel Lövér
GYŐR – Hotel Rába City Center
BALATONFÜRED – Hotel Marina, Hotel Annabella
PÉCS – Hotel Palatinus City Center, Hotel Pátria

*****

Éttermet nyit a Várban a CBA

A bisztró kialakításával elébe mennek a megváltozott étkezési szokásoknak, lehetőséget adnak a turistáknak, a helyben lakóknak, dolgozóknak a gyors étkezésre XXI. századi színvonalon – mondta a szerdai ünnepélyes átadáson Baldauf László, a CBA Kereskedelmi Kft. elnöke. Közölte: az élelmiszer-kereskedelemben betöltött szerepük lehetővé teszi az olcsóbb árubeszerzést, és ezt a piaci előnyt a vendéglátásban is érvényesítik.
Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP), az I. kerület polgármestere elmondta: a Budavári Önkormányzat áttekintette a Vár vendéglátó-ipari helyzetét, és örömmel vették, hogy a kispénzű turistáknak, lakóknak is megfelelő kínálatot, szolgáltatást nyújtó létesítményt hozott létre a CBA, amely stratégiai partnere volt már korábban is az önkormányzatnak, például a szociális kártya működtetésében.
Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: a helyszínen 1970-es évek óta étterem üzemelt, a mostani átépítési munkák három hónapot vettek igénybe. Az első ilyen, élelmiszerüzlethez nem kapcsolódó éttermükben a turistákon kívül a Várban élők és dolgozók kiszolgálását tekintik feladatuknak.

*****

Megtartották a Michelin-csillagjukat a magyar éttermek

Bár a hazai gasztomániások titokban arra számítottak, hogy a budapesti Mák bisztró is bekerülhet a világ éttermeinek elitligájába, ez idén nem történt meg. Mégsem okozott csalódást a Michelin legendás étteremkalauzának megjelenése, Jókuti András ugyanis azt jelentette a Világevő blogon, hogy a két, Michelin-csillagos magyar étterem, a Costes és az Onyx megtartotta a címet.
A kalauzban Bib Gourmand-nak nevezett, jó ár-érték arányú éttermeket ajánló kategóriába került az Arcade, a Bock Bisztró, a Csalogány 26 és új versenyzőként a Vár: a Speiz. Innen a 21 nevű, szintén a budai várban található étterem esett ki. vagyis az összes hazai elitétterem a fővárosban található.
/index/

{module 221}