Rövid hírek 2012.05.20.

Rövid hírek 2012.05.20.Bécs nyári zenei kínálata

Egyedülálló zenei élményben lehet része mindazoknak, akik ellátogatnak a Bécsi Filharmonikusok Schönbrunni kastélyparkban megrendezésre kerülő „Nyáréji koncertjeire”. 2012. június 7-én a világhírű zenekar a Habsburgok egykori nyári rezidenciáján lép fel, a barokk parkban található Neptun-szökőkút előtt. Az ingyenes szabadtéri koncertet idén a venezuelai karmester, Gustavo Dudamel vezényli, aki többek között a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar zenei vezetője. A szabadtéri koncertek a 29. Duna-szigeti Fesztiválon is ingyenesek, a zenei kínálatban azonban jelentős eltérést mutat. 2012. június 22-től 24-ig a Duna-szigeten kialakított, mintegy 4,5 kilométer hosszú fesztiválterületen egyedülállóan változatos zenei program várja a látogatókat: a kínálat a hagyományőrző sramlizenétől az aktuális slágerlisták éllovasaiig terjed. A bécsiek kedvenc szigetén rendezett hatalmas parti évről-évre mintegy hárommillió látogatót vonz.

{module 221}

Egerben tartja őszi közgyűlését az MSZÉSZ

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Választmánya a 2012 őszi Közgyűlésre kiírt pályázatra beérkezett 3 ajánlat közül ez Eger-Park Szállodát szavazta meg. Így az MSZÉSZ XXXVIII. Közgyűlése 2012. november 22-23-án ebben a hotelben kerül megrendezésre.

*****

Két és fél milliárd forintra perli az állam az SCD-csoportot

Két és fél milliárd forintot, s annak kamatait követeli a Magyar Állam az SCD Balaton Holding Ingatlanfejlesztő és Befektetési Zrt.-től a Siotour eladása kapcsán; a per pénteken kezdődött meg a Kaposvári Törvényszék gazdasági bíróságán.

Az államot képviselő vagyonkezelő azért adott be keresetet az SCD-csoport ellen, mert álláspontja szerint a társaság áron alul – 8 milliárd forintért – jutott hozzá a Balaton-parti kempingeket üzemeltető cégekhez.

Az SCD Balaton Holding 2004-ben és 2005-ben vásárolta meg Somogy megyétől a Siotour Zrt.-t, Veszprém megyétől a Balatontourist Zrt.-t, Zala megyétől pedig a Zalatour Kft-t. A társaság százmilliárdos fejlesztéseket ígért, ebből azonban semmi nem valósult meg.A pénteki elsőfokú tárgyaláson kiderült, hogy az állam a Siotourból kivált 14 projektcéget is perelni akarja, ám ezek ügyvezetői erről még nem kapták meg a hivatalos értesítést, ezért a bíró elnapolta a tárgyalást.

A Siotour értéke a projekttársaságok kiválásával három milliárdról kétmillió forintra csökkent.

Az ügyet még februárban utalta a Kaposvári Törvényszék hatáskörébe Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, mivel a pert a Fővárosi Törvényszék leterheltsége miatt csak jövőre tudták volna elkezdeni. A tárgyalás júliusban folytatódik.

/MTI/

*****

Májustól a Tensi Aviation az Aegean Airlines magyarországi képviselője

Május 3-tól a Tensi Aviation Kft. látja el a görög Aegean Airlines magyarországi képviseletét. A Budapest – Athén útvonalon jelenleg az Aegean Airlines az egyetlen közvetlen járatot üzemeltető légitársaság, heti 4 járatot kínál a turista és business osztályon utazóknak.

*****

Budapest Airport: megújult a reptéri rent-a-car

Májustól valamennyi nagy nemzetközi autókölcsönző szolgáltató partner elfoglalta a budapesti repülőtér 2. Terminál új csarnoka, a SkyCourt érkezési szintjén kialakított ügyfélszolgálati pultokat. Ez azonban csupán egy abból a számos látványos fejlesztésből, amelyek révén a reptér utasai sokkal színvonalasabb szolgáltatást és kényelmesebb kiszolgálást kapnak, ha Budapestre érve a repülőtéren autót bérelnek.

Jelenleg már az összes, reptérrel szerződött rent-a-car partner beköltözött a SkyCourt 2B érkezési szint felőli részén kialakított ügyfélszolgálati pult sorba, amit egy éve kifejezetten erre a célra építettek. A Budapest Airport szerződött partnerei, az Avis, a Buchbinder, a Budget, a Europcar, a Hertz, és a Sixt autókölcsönzők egységesen itt fogadhatják az ügyfeleiket, akik Budapestre éppen megérkeztek és bérelt autóval szeretnék folytatni útjukat Magyarországon. A rent-a-car partnerek további kihelyezett standokat kaptak a 2. Terminál rövid távú parkolójában, ahol az autók felvételét és leadását intézhetik. Az utasok akár már percekkel érkezés után birtokba vehetik az igényelt autót.

A prémium kártyatulajdonosok extra szolgáltatásként továbbra is a terminálhoz közel, az érkezési szinten kijelölt parkolóhelyen ülhetnek be a kölcsönzött kocsiba. Az autókat a mindenki számára nyilvános rövidtávú parkoló erre a célra kialakított részén lehet leadni. Ennek érdekében a Budapest Airport a parkolóban kihelyezett irodákat alakított ki az autókölcsönző szolgáltatók munkatársai számára, ahonnan az ügyfelek igényeit gyorsabban tudják teljesíteni.

Manel Moreno, a Budapest Airport közúti előtér üzemeltetés vezetője elmondta: „Partnereinkkel összefogva közösen dolgoztunk azon, hogy fejlesszük az utasaink számára nyújtott repülőtéri szolgáltatást. A 2B terminálszárny felújításával alkalom nyílt arra, hogy valamennyi autókölcsönző partnerünket egy, kifejezetten erre a célra épült speciális területre költöztessünk át. Az új létesítményekkel a nagy nemzetközi repülőtereken megszokott minőségű szolgáltatást tudunk nyújtani utasainknak.”

*****

Horvát Örömóda

A Horvát Idegenforgalmi Közösség „Örömóda” c. propagandafilmje nyerte el a „Das Goldene Stadttor” díjat a berlini ITB turisztikai kiállításon megrendezésre került Nemzetközi Turisztikai Filmek fesztiválján, melyen 28 ország 92 marketingfilmje indult.

A hagyományos és modern elemeket ötvöző „Örömóda” a Horvát Idegenforgalmi Közösség „Horvátország – az EU új turisztikai csillaga” szlogennel futó friss promóciós kampányának a része. Az elsődlegesen a külföldi piacokra szánt kisfilm azt az örvendetes tényt kommunikálja, hogy Horvátország hamarosan az Európai Unió 28. tagja lesz. A film lenyűgöző képi világgal idézi meg Horvátország csodálatos kultúrtörténeti, természeti szépségeit, mégpedig Ana Rucner, a népszerű horvát csellóművész tolmácsolásában felhangzó ihletett zenei narrációval. A Horvátországot bemutató történet virradatkor veszi kezdetét egy vízparton, hogy aztán a Duna vidékétől más horvát tájakon át egészen a tengerpartig repítse a nézőket. Az „Örömóda” a nyílt tengeri színen kulminálódik. A 4,5 perces film közreműködői a Zágrábi Filharmonikusok, az Ivan Goran Kovačić kórus és a gajde (duda), a sopila és a lijerice népi hangszereken játszó zenészek.

Az „Örömóda” mellett a horvát turizmus a legnevesebb idegenforgalmi vásárnak számító berlinin egy további elismerésben is részesült: a „városok” kategóriájában ugyan is a Vukovárról szóló film lett a második. A Vukovár Városi Idegenforgalmi Hivatal „Vukovar – Za neka nova sjećanja…“ című négyperces filmjében a város gazdag barokk öröksége, heroikus múltja és mai élete is bemutatásra kerül.

{module 221}