Rövid hírek 2013.02.20.

Intercontinental Budapest

Újabb nemzetközi elismerést kapott az Intercontinental Budapest. A világhírű Conde Nast Traveler utazási magazin által létrehozott és felügyelt legjobb 25 közép-európai szálloda listáját az olvasók illetve a vendégek visszajelzései alapján állították össze. Ezen a listán a szálloda az előkelő kilencedik helyet foglalja el.

GSZT szakújság - rövid hírek

*****

A Costes lett a 2012-es év étterme

A Costest választották meg az 2012-es év  éttermének, így a budapesti vendéglő 2009 után már másodszor nyerte el Dining Guide-díjat, a hazai vendéglátás egyik legrangosabb elismerését. Az első magyar Michelin-csillagos étterem konyhafőnöke, Miguel Rocha Vieira vette át hétfő este a Friedrich Wilhelm Raiffeisen-Dining Guide elismerést Bálint Attila üzletágvezetőtől, a Raiffeisen bank képviselőjétől.

A fővárosi éttermek közül a kedvenc a Rosenstein étterem lett, a vidékiek közül pedig az Anyukám Mondta encsi étterem. Az Év Séfje-címet Széll Tamásnak ítélték, aki magyarként először jutott ki a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse D’Or a döntőjébe, ahol a tizedik helyet szerezte meg Lyonban.

Az este házigazdájaként Kovács Lázár séf szólította színpadra a Dining Guide zsűrije által top tízbe választott éttermek képviselőit. A legjobb tíz közé került a Costesen kívül a 67, az Arany Kaviár, a Bock Bisztró, a Csalogány 26, a Fausto’s, a Mák, a Nobu, az Onyx és a ZONA.

A 2004-ben alapított Dining Guide-díj az egyik legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban. 2005-ben a Fausto’s, 2006-ban a Lou Lou étterem nyerte el a fődíjat, majd 2007-ben ismét a Fausto’s éttermet érte az elismerés. 2008-ban a Bock Bisztró, 2009-ben a Costes, 2010-ben a Chateau Visz, míg 2011-ben az Onyx nyerte el az év étterme címet.

MTI

*****

Megnyílt az első Barbie-étterem

Minden rózsaszín, a pincérlányok Barbie-nak vannak öltözve, és szinte minden díszítő elem a legendás csajszit jeleníti meg – üdvözöl a világ első Barbie-étterme.

A helyet a minap nyitották meg a vendégek előtt Tajvanban, és a bizarr belső dizájn ellenére is vonzza az embereket.

*****

Master of Wine

Idén is csillogó márványon lépdel majd a borvilág színe-java március 8. és 10. között a Corinthia Hotel Budapest épületében. Sosem látott számban lesznek jelen Master of Wine-ok, kereskedők, borszakírók, hogy a VinCE Budapest ezúttal is megkerülhetetlen és gyümölcsöző szakmai fóruma legyen a hazai borásztársadalomnak, ugyanakkor a borkedvelőknek is felejthetetlen élményt nyújtson az ikonborokkal, mesés champagne-okkal és világhírű szakértőkkel való személyes találkozás. Külön-külön szekciókba rendezve lehet majd kóstolni az egri, somlói, tokaji, villányi és a Balaton körüli borászatok borait, s már csak néhány kiállítói hely maradt szabadon.

*****

Nemzetközi Kemping és Karaván Találkozó  Lengyelországban

Immáron negyedik alkalommal ad helyet Lengyelország a Nemzetközi Kemping és Karaván találkozónak 2013. augusztus 6 – 14. között.

Helyszíne a Lubuskie régióban lévő Sława lesz.

Sława a lengyel – német határhoz közel, gyönyörű  természeti környezetben fekszik, s műemlékekben is gazdag helység.

*****

Népszerű a valódi Waczak Szálló

Sikeresen működik az a brit szálloda, ahol a személyzet szándékosan barátságtalan a vendégekhez és meglehetősen gorombán bánik velük, ám emiatt a világ talán legvidámabb szállójával szolgál.

A Weymouthban lévő Richmoor Hotel tulajdonosnője, Lorraine Godwin természetesen a Waczak szálló (Fawlty Towers) című  brit vígjátéksorozatból vette az ötletet. A személyzet igyekszik minél hűbben igazodni az eredetihez annak másolásában. Godwin fia alakítja Manuelt, az angolul alig tudó spanyol pincért, akivel mostohán bánik mostohája, nevezetesen a nő élettársa, gyakran csépeli – ám csak viccből.

A játék interaktív, a személyzet bevonja a vendégeket, akiknek nemigen vannak normális elvárásai a kiszolgálást illetően, mivel tudják hova mentek „vendégségbe”, sőt, éppen azért mentek oda. Nem csalódnak. Rendeléseiket rendre összekeverik, a menedzser – a tulajdonosnő párja – állandóan beleköt a vendégekbe, bosszantja őket, ám nem bánják ezt, sőt, kifejezetten igénylik és szeretik.

Az estek fénypontja a patkány, amely Manuelé, és amely sajtok és sütemények közül bukkan elő. A patkány nem igazi, a női sikolyok viszont igen – adta hírül a brit Metro újság.

/MTI/

*****

Ünnepeljük Budapestet!

Idén 42. alkalommal kerül megrendezésre a BEST WESTERN Hotel Hungariában a Danubius Tanulóverseny Budapest 140 évfordulójának jegyében.

Február 24-tól 26-ig három szakma (szakács, pincér, cukrász) háziversenyeken legjobban szerepelt végzős szakmunkástanulói a Danubius nagy hagyományokkal bíró tanulóversenyén mérik össze tudásukat. A menü a hagyományos magyar ízeket a fine dining szellemében idézi meg.

A versenyzők napjaink vendégigényeire és a Danubius gasztronómia üzemeltetési szempontjaira alapozott, a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatokat oldanak meg.

Hogy még életszerűbbek legyenek a körülmények, a vállalat legkiválóbb szakemberei és a szaktanárok mellett „civil” vendégek is részt vesznek a tanulók teljesítményének értékelésében.

A tavalyi évtől kezdődően minden verseny tematika köré épül. A 2012-es olimpiai témát követően 2013-ban a Danubius Tanulóversenyt Budapest 140. évfordulója és a hagyományos pesti ízek ihletik. A verseny kapcsán mind a tanulók mind a vendégek sok érdekességet megtudhatnak a főváros történetéről és a Danubius szállodáknak otthont adó évszázados épületekről.

*****

Rendőrök szállodában

Tíz évre ingyenes használatba kaphatja a Hotel Retro Budapest épületét a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Lapzártánk után tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés azt az előterjesztést, amely szerint határozott időre megkapnák a rendőrök a főváros százszázalékos tulajdonában lévő, több mint 7500 négyzetméteres óbudai ingatlant. A 2400 négyzetméteres főépületet rendőrök budapesti elhelyezésére és továbbképzések helyszínéül használná a BRFK.

A javaslat kitér arra is, hogy „erősen indokolt” a rendvédelmi szervek fokozott jelenléte a III. kerület kieső lakónegyede közbiztonságának javítása érdekében.

A háromcsillagos szálloda becsült forgalmi értéke nettó 487 millió forint, ám mivel a rendőrség közfeladatot lát el, ingyenesen használatba veheti. Az adomány a tízéves időtartamra számítva nettó 571 millió 449 ezer forint eszmei értéket képvisel.

/MTI/