Rövid hírek 2013.04.05.

Svájcban a kínai agyaghadsereg

Már nem kell sokat várni, és Bernben megnyílik az idei év egyik kulturális és turisztikai attrakciója. 2013. március 15. és november 17. között a berni Történeti Múzeum (Historisches Museum) bemutatja „Csin – a halhatatlan császár és az ő agyaghadserege“ című kiállítását.

GSZT szakújság rövid hírek

A kiállítás „főszereplői“ az első kínai császár Csin Si Huang-ti, aki több mint 2000 évvel ezelőtt megalapította a kínai birodalmat, valamint a monumentális síremlékét őrző híres agyaghadsereg. A Sanhszi tartományból – ahol 1974-ben a síremléket felfedezték – származó közel 220 kiállítási tárgy életre kelti az első kínai császár korát és életét, és bemutatja a Kínai birodalom kialakulását.

Mindezek megismeréséhez most nem szükséges Kínába utazni. „E nagyszerű kulturális élmény megszerzésére szinte az egész éven át lehetőségünk lesz“ – mondja Markus Lergier, a Bern Tourismus igazgatója. A szervezők több százezer vendéget várnak Svájcból és a környező térségekből. A Bern Tourismus éppen ezért a helyi vendéglátókkal közösen olyan csomagot kínál szállóvendégei számára, amely az ideiglenes kiállításra szóló belépőt is tartalmazza.

*****

Olaszos elegancia Siklóson

A köszöntők sorát Dr. Marenics János, Siklós polgármestere kezdte, aki a település szomorú turisztikai múltjáról és reményteli jövőéről beszélt, majd további támogatásáról biztosította a tulajdonost és sok sikert kívánt a szálloda üzemeltetéséhez.

A város első embere után a szálloda első embere, György Zoltán tulajdonos vette át a szót, és egy szokásos szállodamegnyitóhoz képest merőben eltérő, stand up comedy stílusban beszélt a szálloda megszületésének körülményeiről, melyet a hallgatóság sokszor hangos nevetéssel díjazott. Az Aquaplus Kft. ügyvezetője megköszönte mindenki segítségét, aki bármilyen módon is résztvett a projekt megvalósításában és kifejezetten kérte, hogy mindenki fejtse ki véleményét a szállodáról, mert minden egyes megjegyzést építő kritikaként fogad, mely előre visz.

A humor után komoly adatokkal folytatódott a megnyitó. Hegyi Zsuzsanna, a Magyar Turizmus Zrt. Dél-Dunántúli RMI-ének igazgatója számolt be a régió fejlődésének üteméről és mértékéről, majd kifejtette jókívánságait és reményeit Siklós turisztikai jövőjéről. Elmondta, tavaly Siklós nem szerepelt a top 20-ban a régió turizmusából kihasított részesedése alapján, a mostani fejlesztéssel azonban ez az eredmény minden bizonnyal javulni fog. Az RMI vezetője Bikalt hozta fel példaként, amely 50 ezer vendégéjszakájával a harmadik legkedveltebb úti cél volt a régióban Pécs és Harkány után. Mindez a komplex turisztikai szolgáltatásoknak volt köszönhető. A komplexitás Siklóson is megvalósult, a vár, a fürdő és a szálloda együttesének köszönhetően a település turistaforgalom szempontjából idén már várhatóan a 14-15. helyen végezhet.

Az Aquaplus Kft. 1,1 milliárd forintból, – ebből 319 millió  forint európai uniós támogatás – építtette fel a termálfürdő közvetlen közelében szállodáját, mely 5 ezer négyzetméter alapterülettel és 44, különböző kategóriájú szobával és lakosztállyal, valamint óriási közösségi terekkel és a fürdőbe való közvetlen átjárással rendelkezik.

A Siklósi Sárkányos Lovagrend rövid, középkori harci bemutatójával folytatódott a rendezvény, majd zárásként Sívó Roland, a szálloda igazgatója köszöntötte a vendégeket és invitálta meg őket borkóstolóra, vacsorára, sőt, az igazgató felajánlotta, hogy aki szeretné, nyugodtan kipróbálhatja a fürdő és a szálloda szolgáltatásait, vendégszeretetét is, egy ajándék éjszaka keretében.

forrás: Turizmus Online

*****

Megújuló Kolping

Ünnepélyes keretek között írták alá a Kolping Hotel Spa & Family Resort új fejlesztési projektjének támogatási szerződését.

A szálloda idei évben megvalósuló, közel 850 millió Ft-os beruházása, melynek során egy teljes lakóépület, a családi élményfürdő, valamint a beauty és wellness részleg is felújításra kerül, az Új Széchényi Terv Nyugat-Dunántúli Operatív Programjának keretében, 258 millió Ft-os Európai Uniós támogatással valósul meg. Az ünnepélyes szerződéskötésre március 28-án 14 órakor került sor a hotelben, ahol a szálloda igazgatója, Baldauf Csaba köszöntötte elsőként a sajtó képviselőit és a meghívott vendégeket, közöttük Alsópáhok és Hévíz város polgármesetereit.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke örömét fejezte ki, hogy már sokadszor kapott meghívást a szállodába sikeres pályázat kapcsán. Beszédéből azt is megtudhattuk, hogy a régióban kiemelt érdeklődés övezi a turisztikai pályázatokat, hiszen nagyon sok támogatási igény érkezett. Közülük kiemelkedett a Kolping Hotel projektje, ahol többek között a korábbi sikeres fejlesztések is garanciát jelentenek arra, hogy a támogatott beruházások a tervek szerint meg is valósulnak. Breznovits István, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója is elismerően nyilatkozott a szállodai projektről, és kiemelte, hogy a pályázatok önmagában nem elegek a fejlesztéshez, legalább olyan fontos, hogy legyenek olyan vállalkozások, akik élni is tudnak a lehetőségekkel.

*****

Megújul a debreceni Aranybika szálló

Nemcsak az új tulajdonosnak, hanem a városnak is érdeke, hogy a híres debreceni Aranybika szálló ismét régi fényében pompázzon – jelentette ki Pajna Zoltán (Fidesz), Debrecen alpolgármestere, aki pénteken Boros Józseffel, a szálló új tulajdonosával közösen tartott sajtótájékoztatót az Aranybika elsőként megújított éttermében.

A felújítás költségeiről pontos adat nem hangzott el, Pajna Zoltán többmilliárdos költségről beszélt. Az önkormányzat az új európai uniós költségvetési ciklusban pályázaton szeretne támogatást nyerni a szálló környezetének rendbetételére.

Boros József régi patinájába szeretné visszaállítani az egymilliárd forint körüli összegért megvásárolt Aranybikát. Szavai szerint a tulajdonszerzésről „érzelmi alapon döntött”, ugyanis negyven évvel ezelőtt pincértanulóként a híres szálloda volt az első munkahelye.

Most tulajdonosként egy hét alatt átalakította a sarki éttermet, volt sörözőt: a Black Bull Snack nevű étterem elsősorban fiatalok igényeit elégíti ki – mondta a tulajdonos.

Szavai szerint következő lépésként az Aranybika legszebb helyisége, az üvegterem újul meg május végéig, közben kicserélik a szálloda teljes konyhatechnikáját.

Az Aranybika szálló régi épületszárnya építésének 100. évfordulójára, 2015. szeptember 4-re teljesen megújulva, régi fényében várja majd a vendégeit – mondta Boros József, hozzátéve: ezt követően kezdődik majd az új szállodarész rekonstrukciója, amihez a városi önkormányzattal közösen pályáznak majd európai uniós forrásokra.

MTI

*****

Nagy sikerű turisztikai sajtó-workshop Milánóban

Az Olaszországban működő nemzeti turisztikai hivatalok szövetsége (ADUTEI) 2013. március 28-án tartotta nagyszabású médiatalálkozóját Milánóban, amelyen a Magyar Turizmus Zrt. olaszországi külképviselete is részt vett. A 40 országot tömörítő ADUTEI szövetségben a magyar képviselet évekig töltött be elnöki pozíciót. A rendezvény során több interjú is készült Obrofta Anita képviseletvezetővel az olasz nagyközönségi és szaklapok számára Magyarország turisztikai kínálatáról. Az újságírók elsősorban a magyar gyógyfürdők iránt tanúsítottak jelentős érdeklődést.

Olaszország jelenleg hazánk 3. legfontosabb küldőpiaca: 2012-ben közel 230 ezer olasz vendég töltött el közel 620 ezer vendégéjszakát Magyarország kereskedelmi szálláshelyein. Ez, a vendégek számában közel 16, a vendégéjszakák tekintetében pedig több mint 17%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Az MT Zrt. olaszországi külképviseletének idei tevékenységéről a társaság taktikai tervében lehet bővebben olvasni.

*****

Magyarországon forgat a francia tv

Az ADONET (Franciaországban Működő Külföldi Képviseletek Szövetsége) a hagyományos januári sajtónap után márciusban sajtóebédet szervezett a párizsi turisztikai kiállítás alkalmával.

Az eseményen került sor az év turisztikai újságírójának a megválasztására is: a Franciaországban működő külföldi képviseletek Marion TOURS-nak a Le Point közéleti magazin újságírójának ítélték a «Plume d’Or» (Aranytoll) díjat, amelyet Sylvia PINEL, a francia kormány Kereskedelmi és Turisztikai szaktárcát vezető minisztere adott át.

A Magyar Turizmus Zrt. részéről Packi Barbara párizsi képviseletvezető vett részt az eseményen és a társaság tevékenységének bemutatása mellett, újabb újságírók figyelmét hívta fel az idén megvalósuló magyarországi sajtótanulmányutakra. Nelson MONFORT sportújságíró tájékoztatást adott arról, hogy a francia állami csatorna a TF1, a jövő év elejére egy négy napos magyarországi forgatást tervez, hazánk mint turisztikai desztináció bemutatása céljából. Ehhez kérik már most az MT Zrt. képviseletének szakmai segítségét.

A turisztikai képviseletek által szervezett és fizetett sajtóebéden közel 80 újságíró vett részt, olyan nagy médiumokat képviselve, mint a Voyages d’Affaires, a Le Figaro, a L’Express, a Le Nouvel Observateur, a Le Monde, vagy a Grands Reportages.