Rövid hírek 2013.09.05.

Kürtőskalács parádé

Október 11-13. között rendezik meg Budapesten a várhatóan legínycsiklandóbb és legillatosabb fesztivált a Városháza Parkban, a Deák Ferenc tér mellett. A hagyományteremtő rendezvényen az ízletes kürtőskalácsoké lesz a főszerep.

GSZT Rövid Hírek

Faszénen vagy olajban sütve, végtelen számú íz variációban és számos méretben kapható majd, sőt bemutatkozik a „kürtőske” is, az igazi modern minikalács. A látogatók olyan ínyencségeket is megkóstolhatnak, mint a Kürtős Krémes, Kürtős Karikák, vagy Kürtős Csapágy. A fesztiválra a belépés ingyenes.

*****

Költözik a TUI

A TUI Magyarország központja szeptember közepén beköltözik a belvárosba, a TUI Bazilika irodájába.

Átalakult a TUI Magyarország vezetése, úliusban távozott a társaságtól Andreas Hamorszky eddigi ügyvezető, a cégvezetést azóta a bécsi központból látják el. A magyarországi irodát augusztus óta Taskár Tamás irányítja értékesítési vezetőként. A TUI Magyarország központja szeptember közepén beköltözik a belvárosba, a TUI Bazilika irodájába.

Taskár Tamástól azt is megtudtuk, hogy az összeköltözés nem jelent stratégiaváltást, továbbra is elkülönül az utazásszervezés és az utak értékesítése. Az utak eladásában a jövőben is elsősorban a viszonteladó irodák munkájára számítanak. Taskár Tamás szerint a TUI Magyarország már nem a klasszikus értelemben vett foglalási központként, sokkal inkább a partnerirodákat minden területen segítő „service centerként” működik. A költözés előtt modernizálják az irodát és új dizájnt is kap a helyiség – ez is jelzi, hogy a TUI bécsi központja továbbra is számít a magyarországi cég munkájára. Szeptembertől a Terra Reisen képviselete is a TUI Bazilikában működik majd.

*****

Idén is megrendezik az Izraeli Utazás kiállítást

A tavaly szeptemberi első rendezvény sikerén felbuzdulva, az Izraeli Turisztikai Minisztérium idén is megrendezi a turisztikai kínálatot bemutató „Izraeli Utazás” rendezvényt.

Szeptember 9-én, hétfőn kora este a Révay utcai Bálint Házba várják az idegenforgalmi szakmát és az Izrael iránt érdeklődő  látogatókat. A tervezett program szerint előadást tart Yehuda Shen, az IGTO igazgatója valamint Simon Segali, a legendás, magyar származású idegenvezető is. Az érdeklődők Izrael specialista utazásszervezők kínálatával ismerkedhetnek azok standjainál, és jelen lesz Izrael nemzeti légitársasága az EL AL is. A látogatók kóser termékeket is kóstolhatnak, vásárolhatnak, az estét pedig egy fergeteges klezmer koncert zárja. A belépés a szakmai és egyéni érdeklődők számára díjtalan.

*****

Sorban dőlnek be az SCD budapesti cégei

Sorra dőlnek be az egykor nagyszabású  ingatlanfejlesztési és -üzemeltetési terveket szövő SCD-csoport budapesti cégei is. A társaságok nem tudták megvalósítani a tervezett tőkebevonásokat és ingatlanfejlesztéseket; milliárdokkal tartoznak.

*****

Tárlat az Art Hotel Szeged-ben

Elsőként Ale Ildikó Tájemlékek című tárlatát mutatja be az áprilisban megnyílt Art Hotel Szeged.

Az új galéria első kiállítója, Ale Ildikó festőművész felülírja a művészről alkotott sztereotip elképzeléseket: ahogy ő fogalmaz – 21. századi módon ötvözi az alkotót a menedzserrel – a képek megalkotója, tárlatainak kurátora, a szcéna rendezője és a kapcsolódó programok szervezője is lesz.                

Budea Ildikóval, a szálló igazgatójával közösen alakítják ki a szálloda és a város életébe szervesen illeszkedő galériát, amely a szálloda adottságait és a tervezett programokat illetően is különleges kihívás lesz. 

Szokatlan térlehetőségek adnak felületet a képeknek, valamint rendhagyó világítástervezési feladatot a rendezőnek.  A tárlatszervezés feladata csak részben új Ale Ildikó számára, kiállításait mindig végigkísérte a meghívóktól a sajtómegjelenésekig, tudván, hogy ezek is mindig a művészt képviselik.

Budea Ildikó hangsúlyozta: céljuk, hogy az Art Hotel ne csak szállóvendégeinek kínáljon újdonságot, hanem a szegediek vonzó  találkozóhelye is legyen. Társművészeti programok, és a művészeti élethez szorosan kötődő szakemberek interaktív előadásai frissítik majd folyamatosan a kulturális étlapot.

*****

Megszűnik Budapesten a ciprusi képviselet

A román, a brit, a cseh és az olasz után szeptember 13-tól, 10 év működés után bezár a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete is.

A gazdasági helyzet negatív hatásainak köszönhetően a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal nicosiai központja azt döntést hozta, hogy 8 országban megszünteti képviseleti tevékenységét. Ennek eredményeképpen a magyarországi iroda hivatalosan 2013. szeptember 13-i dátummal bezár a nagyközönség előtt – tájékoztatta szerkesztőségünket Ács Viktória, a képviselet eddigi vezetője. A hivatal által betervezett szakmai rendezvényeket 2013. október 10-ig tartják meg.

Szeretnénk köszönetet mondani az elmúlt 10 év munkájáért és eredményeiért. Őszintén reméljük, hogy a közösen felépített ciprusi kínálat továbbra is népszerű marad a magyar utazóközönség körében – zárja levelét az iroda két munkatársa, Ács Viktória és Kollár Ágnes.

*****

Holland falu Magyarországon

Már túl van a 2 milliárd forintos értéken, és tovább folytatódik az a turisztikai beruházás, amely tisztán holland ingatlanfejlesztésként indult el Északnyugat-Magyarországon az ezredfordulón. A Duna Residence névre keresztelt apartmanpark 2013-tól immár a Landal Green Parks hálózatában üzemel tovább – tudta meg az OGH Hírügynökség Váczi Lajos parkmenedzsertől.

Az építkezés, amelynek eredményét ma „holland faluként” is emlegetik már a kilencvenes évek végén elkezdődött, ám a fejlesztőcég tulajdonosa közben váratlanul meghalt. Jóval később, csak 2010 novemberében készült el a Duna Residence apartmanpark multifunkcionális központi épülete, mely Dunaszentmiklós „holland falujának” szíve is egyben. A több mint  2 milliárd forint értékű beruházással immár 102 apartman – ebből 20 luxusapartman – került átadásra.  

A Duna Residence 2013-tól egy elismert nemzetközi franchise hálózat, a Landal Green Parks flottájába tartozik. A Landal Hollandiából indult el hódító útjára és jelenleg amerikai befektetők érdekeltségébe tartozó dinamikusan fejlődő hálózat Európában. Piacvezető pozíciót tölt be az apartman üdülőkomplexumok üzemeltetésében és bérbeadásában. A Landal franchise hálózatban több mint 70 üdülőpark található jelenleg összesen mintegy 12.000 ingatlannal. A mintegy 16 millió lakosú Hollandiában 51 üdülőpark van már a Landal Green Parks  szárnyai alatt, Németország, Belgium, Ausztria, Svájc, Csehország után pedig immár Magyarországon is jelen vannak.