Külföldre mennek a vendéglátósok is

Külföldre mennek a vendéglátósok is

Mivel a hazai főszezon véget ért, ezért felszolgálók, szakácsok, szobalányok, bármixerek százai keresnek külföldön munkát.

Külföldre mennek a vendéglátósok is

Augusztusban még 33 ezren dolgoztak szálláshelyeken havi bruttó 140 ezer forintos átlagkeresettel, ez a szám a tapasztalatok szerint bőven 30 ezer alá szokott esni a téli hónapok alatt – írja a Világgazdaság.

„Mi főleg angliai, skóciai és walesi kisvárosban található kastélyszállodákba keresünk személyzetet. Főleg 25-35 év közöttiek mennek minimum féléves munkára” – mondta a lapnak Tanai Marcell. Az Euwork Kft. ügyvezetője szerint egy ilyen angol vidéki hotelben sokkal hamarabb lehet előrejutni a ranglétrán, mint Magyarországon. Most főleg olyan állásokat lehet betölteni, amit nyáron egyetemisták végeznek.

A legtöbben természetesen a jó fizetésért mennek. Óránként 6,2 font az órabér, sima 40-42 órás munkahéttel is havi 500-600 font (200 ezer forint) megtakarítható. Vidéken a költségek is alacsonyabbak, mint Londonban – tette hozzá az ügyvezető.

A legtöbben persze a szomszédos Ausztriában vállalnak munkát. Számos olyan közvetítő iroda működik, amelyik vorarlbergi, tiroli vagy salzburgi családi szállodákba kínál állásokat. Az ígéretek szerint egy szezon alatt akár 1,5 millió forintot is lehet keresni. A legbátrabbak pedig 7-8 hónapra is elszerződnek folyam- vagy óceánjárókra.