Ezt jól kifőzték

Az önkormányzatok mostanáig nem nagyon tudták felújítani az iskolai konyhákat és étkezőket. Fogalmazhatnánk úgy is, hogy kisebb gondjuk is nagyobb volt ennél. A közétkeztető  cégek pedig miért vágtak volna bele nagyobb beruházásba, ha nem tudták, hogy egy-két év múlva ki nyeri a következő pályázatot. Vagyis fennállt a veszélye annak, hogy más ül bele a készbe. Így aztán az a helyzet állt elő országszerte, hogy régi konyhák és lerobbant étkezők szolgálták ki a nebulókat.

Ennek most vége, Kispesten példamutatóan kifőzték, mi a megoldás. A hosszú távú szerződés. A XIX. kerületi önkormányzat 10 éves szerződést kötött a Pensio Minőségi Közétkeztetés Kft.-vel, ami ennek fejében vállalta, hogy összesen 230 millió forintért négy kispesti konyhát újít meg, ami mintegy 5 ezer kerületi óvodás és iskolás mindennapi étkezésére lesz kedvező hatással, ráadásul új munkahelyeket is teremt. Azaz családi vállalkozás adta a pénzt az önkormányzatnak.

Az első a sorban a Vass Lajos általános iskola. Az ünnepélyes átadón tálalt gyümölcslevest és rántott húst rizibizivel Gajda Péter kerületi polgármester is megkóstolta, majd a Figyelő Online-nak elmondta, hogy a XIX. kerület fejlesztésre fordítható bevételei a vártnál szerényebbek, ezért is jött jól, hogy a Pensio Kft. vállalta a létesítmények felújítását.

A Pensio a legnagyobb közétkeztetők egyike, több mint ezer főt foglalkoztat, az országban százezer adag ételt tesz az iskolai, óvodai ebédlőasztalokra, eközben kétszáz konyhát működtet. Az önkormányzat számára az sem éppen mellékes szempont, hogy a már felújított iskolai konyha változatlanul a tulajdonát képezi.

Információink szerint a modellt szerte az országban átveszik, a főváros más kerületeiben éppúgy, mint a vidéki kisvárosokban. Tekintettel arra, hogy Magyarországon nap, mint nap 1,1 millió diák eszik a menzán, egyáltalán nem mindegy, milyen körülmények között készítik és tálalják nekik az ételeket. Amúgy pedig nem arról van szó, hogy az új, rozsdamentes üstben jobb ebéd készülhet. „Nem az eszköztől, hanem a szakácstól függ, mennyire jó az étel.” – világosított fel Vargáné Achátz Zsuzsanna, a Pensio Minőségi Közétkeztés Kft. szakmai igazgatója. – „Attól javul a minőség és a választék, hogy helyben készülhet. Nem kell messziről szállítani, s végre olyan ételek (például rakott krumpli és pizza) is ehetnek a gyerekek, amiket nem is lehetne egy távoli konyhából hozatni, és melegen tartani.”

Megtudtuk, hogy országos szinten elindult a beszállítói reform elnevezésű program, amelyben a termőföldtől az étkező asztalig nyomon lehet majd követni a beérkező árukat. Azaz a káposzta és a krumpli tulajdonosát éppúgy ismerhetik majd a gyerekek, mint azoknak a konyhásoknak a nevét, akik az ételeket készítik.

/Varga Zsolt/