Pityergő Erzsébet

Pityergő ErzsébetAz Európai Bizottság napokon belül dönthet arról, hogy indít-e újabb kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, a cafeteriarendszer miatt. A SZÉP-Kártyával kapcsolatban már el is indult a kötelezettségszegési eljárás, most az Erzsébet-utalványról dönthetnek.

{module 221}

A Magyar Nemzet értesülései szerint az Európai Bizottság a napokban dönt arról, hogy indít-e újabb kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. Brüsszel az év elején átalakított cafeteriarendszer egyes módosításait, pontosabban az Erzsébet-utalványok és a Széchenyi Pihenő Kártya bevezetését tartja aggályosnak.

A korábbi előzetes közléseknek megfelelően Brüsszel két újabb kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Ezúttal a bírák kötelező nyugdíjazásának és az adatvédelmi felügyelő hatóság függetlenségének ügyében.

A lap azt írja, hogy a cafeteriapiacot uraló francia utalványkibocsátó azért fordult az Európai Bizottsághoz, mert véleménye szerint a kormány államosította az utalványrendszert azzal, hogy a kiemelt járulékkedvezmény csak az állami kibocsátású Erzsébet-jegy után érvényesíthető. A Bizottság korábbi közlésében diszkriminatívnak ítélte meg az utalványt, amely állami monopóliumot hoz létre.

Brüsszel először az ún. EU Pilot eljárás keretében vizsgálja meg az érintett szabályozást és kér tájékoztatást az érintett tagállamtól. A SZÉP Kártya és az Erzsébet-utalvány esetében egy ilyen előzetes eljárás van folyamatban, a SZÉP kártyával kapcsolatban pedig már el is indult a kötelezettségszegési eljárás.

Az Erzsébet-utalvány nem csak Brüsszelnek, de Franciaországnak sem tetszett. Még áprilisban bekérették a francia külügyminisztériumba Trócsányi László, párizsi magyar nagykövetet az étkezési utalványokkal kapcsolatos vitás ügyek miatt.

/Privátbankár/

{module 221}