Siófok: Horthy villa

Négyszázmillió forintból exkluzív vendégházzá alakítja a legforgalmasabb nyári korzón, a Petőfi sétányon álló  Thanhoffer (Horthy) villát Siófok. Sem a felújítás összege, sem a cél nem szokványos.

Thanhoffer (Horthy) villa, Siófok

Ráadásul az a strandokat üzemeltető önkormányzati társaság, a Siófok Holdingot vezető Balaton-parti Kft. kapta használatba az ingatlant és végezteti a nyárra elkészülő beruházást, mely éppen ezekben a hetekben köt szerződést a korzó vállalkozóival 15-17 évre és szedi be tőlük előre a bérleti díjat vendéglátó egységeikre és teraszaikra.

A sok tízmilliós forrásbevonás összefüggésben van-e a villafelújítással és mi kerül rajta négyszázmillióba? – érdeklődtünk a városházán.

Horthy Miklós hajdani siófoki főhadiszállását egyébként legutóbb a Kodolányi főiskola könyvtárnak használta; tíz éve felújította az épületet, ám amint az egy korábbi képviselő-testületi ülésen elhangzott, „mostanra beázik és egyéb problémák is előjöttek, tíz évnyi bérlet után éppen eddig tartott ki a felújítás, mert mára használhatatlanná vált.”

– A testület a százötven éves fürdővárosi múlthoz méltó vendégház kialakítása mellett döntött – válaszolta Kolumbán Tünde városházi sajtóreferens. – A helyi védelem alatt álló Thanhoffer villában műemléki igényű teljes felújítás zajlik. Az épület a 2010-es viharokban teljesen leázott, használhatatlanná vált. A felújítás során szinte teljesen újjáépül az épület, a külső homlokzat mellett a tető, a villa belső terei, a teljes gépészet és a kert is megújul. A Balaton-parti Kft. kereskedelmi szálláshellyé alakíttatja át az épületet. Siófok legszebb és a villák közül a legrégebbi épületét a város nem titkoltan a turisztikai vonzerő növelésére szeretné használni, az első vendégek már 2013 júniusában megszállhatnak a villában. Az épület földszintjén kisebb konferenciák és tanácskozások lebonyolítására alkalmas teret alakítanak ki. A városban található többi régi villaépületet ezzel szemben az önkormányzat értékesítette, vagy kijelölte eladásra. Volt a városnak három, csereüdültetésre alkalmas nyaralója is Igalban, valamint a szabadi és széplaki városrészben, ezek is értékesítésre kerültek. Ezek a bevételek fedezik a Thanhoffer villa felújításának költségét.

Az önkormányzat a Balaton-parti Kft. tartaléktőkéjének megemelésével biztosítja a rekonstrukcióhoz szükséges fedezetet. Azt, hogy a társaság 15 éves bérleti szerződéseket köt a vendéglátó  egységekre, „a szezonra való felkészülés és a megfelelő  gazdálkodás megteremtése indokolja” a városháza válasza szerint. Továbbá „a bérlők jelentősebb felújításokat is abban az esetben vállalnak, ha hosszú távon biztosítva érzik bérleményüket.”

A siófoki képviselő-testület ülésén ezzel kapcsolatban Völgyi Lajos (MSZP) azt javasolta, hogy ha már előre beszedi a kft. a bérleti díjakat, akkor azt fordítsa hitelei törlesztésére. A bankok amúgy is sorban állnak a pénzért, jegyezte meg Balázs Árpád polgármester. A társaság pénzügyi helyzetét firtató kérdésünkre Kolumbán Tünde azt felelte: – A Balaton-parti Kft. nyereségesen gazdálkodik és évente mintegy 90 millió forintot fizet az önkormányzat kasszájába. A bankok a Balaton-parti Kft.-nél nem állnak sorban a befolyó pénzért, ugyanakkor a Balaton-parti Kft. a Siófok Holding vezető cégeként a Termofok Kft. korábban felvett hiteleiért önként helytáll, s a Termofok hitelállományát már jelentősen csökkentette.

A képviselő-testület legutóbbi ülésére készült előterjesztés szerint a Thanhoffer villa felújításának elkészült első ütemére 127 milliós számlát nyújtott be a kivitelező. A további ütemezés: a második ütemre nettó 150 millió juthat, a harmadikra (belsőépítészet) 67 millió forintot becsülnek, a negyedikre (gyengeáramú rendszerek) 15, az ötödikre (kert- és parkolóépítés) 25 milliót, az összes munka nettó 390 millióra rúghat.

Fónai Imre