10 éves a Le Méridien Budapest

Adria Palota, Adria Biztositó Társulat1918: Felépül a már korán műemlékké nyilvánitott Adria Palota, mely az Adria Biztositó Társulatnak, elegáns boltoknak, műtermeknek és 14 luxus lakásnak adott otthont. Homlokzatát márványból faragott, a biztositás ágazatait jelképező tiz szobor diszitette.

1950: Budapesti Rendőrfőkapitányság. A budapestiek előtt nem ismeretlen az a tény, hogy a rendőrség épületében politikai foglyokat is előállitottak. A levéltári feljegyzések szerint az előállitó helyiség a mai szálloda alsó, a bálterem szintjén helyezkedett el. Az épület tere, mely eredetileg Erzsébet királynéról kapta a nevét 1857-ben, a kommunizmus éveiben Sztálin, majd Engels tér volt.

2000: Megnyitja kapuit a Le Méridien Budapest szálloda. Az országban elsőként kapta meg az Amerikai Vendéglátás Tudományok Akadémiájának rangos diját, a Five Star Diamond Award-ot. Több más értékes dija mellett a szálloda büszke a TripAdvisor utazási tanácsadó weboldal Travelers’ Choice elismerésére. Az elmúlt tiz évben számos hirességet fogadott, világhirű énekeseket, szinészeket, politikusokat, elnököket, sportolókat. A szálloda dolgozói máig szivesen emlékeznek Placido Domingo látogatásaira, vagy azokra az izgalmas, egyben kihivást jelentő napokra, mikor az USA elnöke vette birtokba a házat 2006-os hivatalos látogatása idején.

Megnyitja kapuit a Le Méridien Budapest szállodaTiz év jó alkalom érdekes statisztikák készitésére: közel 1 millió ember szállt meg a világ minden tájáról érkezve, a cukrászat 20 tonna lisztet használt a városban mára oly népszerű tortái sütéséhez, és megközelitőleg 400 ezer croissant fogyott el reggelire a Le Bourbon étteremben.

– Ha ki kellene emeljek három jellemző vonást az igazgatásom alatt álló szállodával kapcsolatban, – mondja Adrian Gray igazgató, azok a következők: 1) a francia életérzés hirdetése az ételeken, a sajt és bor kultúrán és általában a francia kultúrán keresztül. 2) a vendégeinknek nyújtott személyre szabott szolgáltatás, harmadiknak pedig 3) a szálloda elkötelezettsége a jótékonysági akciók terén, ezen belül is elsősorban beteg és hátrányos helyzetű gyerekek segitése. – Erre szeretnék egy élő példát is hozni, – folytatja: Starwood Hotels & Resorts kollégák tartottak kongresszust Budapesten (e hotellánc tagja a Le Meridien is), programjuk részeként ellátogattunk a Tűzoltó utcai Gyermekklinikára. Nemcsak találkoztunk a bent fekvő gyermekekkel, hanem segitettünk a székek, folyosói falak festésében, valamint a kinti játszópark kialakitásának munkálataiban 42 fokos hőségben. Mikor a kongresszus résztvevői meghallották, hogy mintegy 24 ezer euró hiányzik az immunológia kórtermeinek befejezéséhez, hazatérve, ki-ki a saját szállodájában gyűjtést kezdett a pénz előteremtésére. Három hónap múlva a Le Meridien Budapest és a Starwood Hotels 24 ezer euróról kiállitott csekkel lepte meg a kórház vezetését.