Ezer hotelszoba épül Budapesten

Mintegy ezer szobával bővül idén a budapesti hotelpiac – több négy- és ötcsillagos szálloda is átadás előtt áll – írja a Colliers tanulmányában.

Javarészt a válság előtti fejlesztéseknek köszönhetően idén több új szereplő is tervezi piacra lépését a szállodaiparban – derül ki a Colliers International tanulmányából.

Leginkább a felső hotelszegmensben lehet hotel-átadásokra számítani 2010-ben: ebben az évben várható  többek között a négycsillagos Marriott Courtyard, az Alta Moda Fashion Hotel, az Eurostars Hotel és a Continental Hotel Zara szállodák átadása, az ötcsillagos kategóriában pedig a Thermal Hotel Rácz és a Buddha-Bar Klotild Palace készül a piacra lépni – sorolja Szircsák Norbert, a vállalat értékbecslési és piackutatási üzletágának elemzője. Ezek a szállodák mintegy ezer új szobával bővítik a budapesti hotelpiacot.

Mind a vendégek, mind a vendégéjszakák száma 8-8 százalékkal csökkent tavaly, ezen belül a külföldi vendégek száma jobban, míg a belföldieké kevésbé mérséklődött. A budapesti szállodák átlagos kihasználtsága tavaly 49 százalék volt – kategóriánként lebontva legkevésbé az ötcsillagos kategória kihasználtsága esett, a négycsillagosok csökkenéséhez pedig az új hotelek átadása is hozzájárult.

A szobaárak esetében is megtorpanás látható, összességében inkább stagnáltak, vagy enyhén csökkentek. Csökkenés leginkább a magasabb árkategóriákban volt tapasztalható. A stagnálás részben köszönhető a magas forint/euró árfolyamnak, valamint a szálláshelyekre kivetett áfa év közbeni csökkentésének. Mindent összevetve a budapesti szállodai szobaárak versenyképesnek számítanak a regionális versenytársakhoz képest: az átlagos szobaár Budapesten ötcsillagos szállodában 118, négycsillagosban 58, háromcsillagosban pedig 35 euró volt.