Fizetni képtelen milliárdos Budapesten

Figyelemre méltó történet, ami nem olyan régen Budapesten esett meg, igaz, hogy ékszerboltban, de bármelyik luxusszállodában is előfordulhat. 25 millió forint értékben vásárolt volna luxusórákat a világ negyedik leggazdagabb emberének, Mukesh Ambaninak két lánytestvére és édesanyja, de hitelkártyáikat nem fogadta el a terminál – írja a Bors.

Hosszas nézelődés után négy karórát választottak 120 ezer dollár, vagyis 25 millió forint értékben – mondta Czéh Nikoletta, a Franck Muller Budapest Boutique értékesítője a Borsnak. Egyetlen ember sem jár ennyi pénzzel a zsebében, ők is hitelkártyával szerettek volna fizetni.

Csakhogy sem a csúcsok csúcsát jelentő fekete American Expresszel, sem a HSBC Platina Visával nem jutottak előbbre az OTP Bank által üzemeltetett terminálnál. Holott a bank közel félmillió forintot keresett volna az átutalással – idézi fel a kellemetlen történteket a szalon munkatársa.

Az egyik kártyánál megbénult a terminál, a másik esetben pedig a hazai pénzintézet keresztkérdésekkel próbált meggyőződni a kártyatulajdonos valódiságáról. Ambani asszonyság azonban elvérzett a lakhely-meghatározásnál: nem tudta, hogy a család számos ingatlana, köztük a nemrég felépült, egymilliárd dolláros mumbai palota közül melyiknek a címét diktálja be. A közel negyven percig tartó átutalási macerában még a családi londoni bankárja is próbált segíteni, de ő sem járt sikerrel.

Az üzlet vezetősége vizsgálja a jogi kártérítés lehetőségét, és mielőbbi megoldást sürget.

Az ügyben a lap megkereste az OTP Bank kommunikációs osztályát, ahol közölték, ők a kártyatársasági szabályok szerint jártak el, nem nekik, hanem a kártyát kibocsátó banknak kell engedélyeznie a tranzakciót. Ezek szerint nem a magyar, hanem a világ legkiemeltebb kártyáit kibocsátó vezető bankoknál volt a hiba. Azon kérdéseinkre, hogy kívánják-e az érintett üzletet kártalanítani, illetve milyen tanulsággal szolgál számukra az eset, nem érkezett válasz.

Mukesh Ambani vagyona 29 milliárd dollár, ezzel a világ negyedik leggazdagabb embere. Nemrég építette fel 200 milliárd forintos, 27 emeletes lakóházába Mumbaiban, ebben 160 férőhelyes parkoló található, és 600 fős személyzet gondoskodik a család minden igényt kielégítő ellátásról.
/deluxe/