Hazai szokatlan szállodák

Öt Égtáj - BörzsönyFára épített hotel az Öt Égtáj, egy igényes és szép példája ennek a szállodatípusnak. A lombfalu a Börzsönyben található, 8 faház és egy közösségi tér bújik meg a fák koronájában. Ezeket 750 m hosszú hídrendszer köti össze. A szerkezet építésekor nagy figyelmet fordítottak a természet megóvására – a fákat nem csavarozták, nem szögelték, egy speciális szorítórendszer tartja a magasban. A területet megközelíteni csak gyalogosan lehet. Az energiát környezetbarát, alternatív forrásokból nyerik, csak a környezetben elbomló, vagy újrahasznosítható termékeket használnak. A tisztálkodáshoz szükséges vizet esővízből nyerik, és bio-vécéket működtetnek.

Volt már szó szállodává alakított templomokról, paplakokról és kolostorokról – de azt kevesen tudják, hogy aki itthon szeretne egy ilyen sprituális élményben részesülni, annak még választási lehetősége is van. Majkon az egykori kamalduli remeteség barokk épületegyüttesében nyaranta lehetőség van a néma szerzetesek hálóhelyét kipróbálni. Semmi extra luxus, csak a legszükségesebb felszerelés!

A másik opció a 2010. novemberében megnyílt, frissen felújított sopronbánfalvi pálos-karmelita kolostor. 17. századi miliő, 21. századi körülmények: ez a nemrégiben létrejött elvonulási, oktatási és meditációs központ szlogenje. 23 puritán, ámde modern komforttal berendezett fürdőszobás szállodai szoba, egy különleges étterem, két meditációs helyiség, kerengők, egy előadó- és konferenciaterem, egy alkotó- és egy kiállító terem, egy könyvtár és további közösségi terek alkotják a szállodát. Az épületet akadálymentesítették, liftet építettek be és mozgássérült szobát is kialakítottak. A parkot a barokk kertek mintájára újratelepítették, helyreállítva annak egykori sétaútját is

Kastélyszálloda van jó sok az országban (aki nem hiszi, járjon utána), az ozorai annyiban különleges, hogy éjszakára a kedves vendég kezébe nyomják a várkulcsot – így aztán valódi várúrnak és várúrnőnek érezheti magát itt mindenki. A várat szép reneszánsz stílusban újították fel, berendezése is ezt a kort tükrözi. A vár érdekessége a fegyverterem, a reneszánsz konyha és a 15. századi élményház.

Eszterházy Kastély - FertődAki viszont az Eszterházy hercegek életét szeretné legalább rövid időre kipróbálni, az Fertődön vegyen ki lakosztályt. Herceg Esterházy Antal Őfőméltósága lakosztályának szomszédságában történeti bútorokkal berendezett exkluzív egy- vagy két hálószobás lakosztályok bérelhetők.
A Stílusos Vidéki Szállodák elnevezésű szállodai csoport tagjai. Annyiban különlegesek, hogy van stílusuk. Egyedi és különleges.

Közös jellemzőjük, hogy kisméretű, vidéki házak, amelyek családi kézben üzemelnek. Fontos számukra az egyediség, a stílus és a hangulat, a vendég szeretete és a helyi gasztronómiai értékek megismertetése. A szerveződés célja, hogy egyesült erővel hatékonyabban tudjanak megjelenni a piacon. A kis méretből fakadó tipikus gondokkal küzdenek: hogyan lehet megjelenni a nemzetközi piacokon, a komoly vásárokon és a mérvadó médiában, megfelelő erő felmutatása a beszerzéseknél, és annak a vendégkörnek a megtalálása, amely éppen a „stílusos szállodák” kínálta hangulatot, szolgáltatásokat keresi.

Az új szerveződés első közös lépése, hogy megosztották egymással törzsvendéglistájukat, így ezt a kört mindegyik hotelben kedvezmények, kedvességek várják. A klubhoz nem csatlakozhat bármilyen szálloda – a belépést minden tagnak jóvá kell hagynia, és maximum 10 hotel tartozhat a körhöz.

Club SzarvaskútClub Szarvaskút – a Bakonyban, Zirc közelében, az erdő közepén található. Mindössze 12 szobával rendelkezik. Kiváló golfpályája van, de akit a golf kevésbé köt le, az teniszezhet, kerékpározhat, részt vehet nordic walking órán, merülhet a tóban, vagy kényeztetheti magát a wellness-részlegben és a szépségszalonban. A szobák mindegyike légkondicionált, erkélyes, minibárral, tévével, telefonnal felszerelt. Minden szobában korlátlan internet-elérés biztosított.

A Káli Art Inn a Balatonfelvidéken, Köveskálon található. A szálloda több épületből áll, a csodálatosan felújított egykori tiszti kaszinó lett a főépület, itt két lakosztály és egy műterem-szoba kapott helyet. Egy másik épületben találhatóak a kétágyas szobák, és emellett egy külön családi apartmanház is épült. A kertben amúgy is van hely játszani: a 10 000 négyzetméteren játszótér, homokozó és egy kis tó is található. A szobák bútorzata kézi munka, a teraszon pedig kellemesen eltölthető a délután (vagy a délelőtt). A szállodához úszómedence és szauna tartozik. Az étterem konyhája nagy hangsúlyt fektet a minőségi alapanyokra: igyekeznek mindent a helyi termelőktől minél jobb minőségben, lehetőleg biogazdaságokból beszerezni

A honlapra látogatva érdemes végigolvasni a Nomád Hotel történetét amellett, hogy igazi siker sztori, süt belőle a tulajdonos büszkesége és elkötelezettsége. Ennél sokkal több sajnos nem is derül ki belőle, de annyit biztosan mondhatunk, hogy ez a négycsillagos hotel talán a legjobb választás egy bükki pihenéshez. A 21 szobás szálloda Egertől 10 km-re található, külső úszómedence, jacuzzi, szauna, játszótér, étterem és bár várja a vendégeket.

Rosinante FogadóA Szentendrei-szigeten, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban, Szigetmonostoron található a Rosinante Fogadó. A 20 szobás kis hotelhez 50 férőhelyes étterem, fűthető fedett terasz, nyári grillterasz, konferenciaterem, szauna, hidegvizes dézsa, élményzuhany, nyitott medence és szabadtéri pezsgőfürdő tartozik

Itt lehet megvalósítani az igazi családbarát wellness nyaralást. Salgóbányán a Vendégház a Zöld Kapuhoz két családi lakosztállyal, két szobával és egy különálló kisházzal várja a pihenni vágyókat. Van természetesen wellness-részleg és egy külső úszómedence is. A vendégeknek félpanziót tudnak biztosítani – garantáltan házikoszttal.
Tapolcától nem messze, Lesencetomajon található a Villa Fiore. A régi vízimalom igényes felújítás után vált hétszobás panzióvá. Csend, romantikus hangulat toszkán beütéssel. Jacuzzi, kültéri úszómedence, kávézó, étterem. Ennyi és ennél sokkal több.

Aki szeretne a szerveződésről többet tudni, vagy első kézből akar értesülni az eseményekről az a Stílusos szállodák blogján (stilusosszallodak.blogspot.com) vagy a Facebookon létrehozott oldalukon tájékozódhat.