Interkontinentális káprázat a Hotel Nemzetiben

Madártávlatból készített fotókat idéz a Hotel Nemzeti Budapest legfrissebb tárlata, amelynek keretében a nemzetközileg is elismert festőművész, Baranyai Levente Interkontinentális káprázat című kiállítása díszíti a Budapest művészeti szellemiségét támogató szálloda falait.

Baranyai Levente Google ihletésű képei

A hotelben folyamatosan megújuló kortárs művészeti kiállítások sorában Baranyai Levente kiállítása már a negyedik, korábban megtekinthetőek voltak Köves Éva, Bakonyi Zsombor és Makláry Kálmán festményei is.

Interkontinentális káprázatot varázsol a Hotel Nemzeti falai közé a Herman Lipót és Kondor Béla díjas Baranyai Levente, aki domborműszerű, de mégis a 3D valóságot idéző különleges képeit mutatja be a 118 éves hotelben. A Hotel Nemzeti az Accor csoport felső kategóriás, egyedi szállodáit tömörítő MGallery kollekciójának első magyarországi szállodája.  A hotel teljes felújitását és megújulását követően az ún. „Artistic Spirit of Budapest” (Budapest Művészeti Szellemiségéért) gondolat jegyében nyitotta meg kapuit.  Küldetése Budapest művészeti és kulturális életének bemutatása, támogatása, az elmúlt évben havi rendszerességgel adott otthont saját szervezésű kulturális rendezvényeknek, illetve különböző művészeti és társadalmi eseményeknek is. A rendezvények mellett a szálloda szezonálisan megújuló kortárs magyar képzőművészeti kiállításokkal is várja a vendégeket.

Ennek a sorozatnak köszönhetően tekinthetik meg Baranyai Levente különleges madártávlatból készült Föld ábrázolásait a szállodába érkezők. „A Baranyai festmény egyszerre nyit és zár. A Baranyai kép látványából adódóan transzparens, azonban minél tovább nézzük, annál enigmatikusabb. Például a festészet szín és perspektíva tudásának hagyományos fegyverzetére gondolok, és azokra a művészetet ostorcsapás szerű változásokra késztető gerilla mémekre, amelyek minduntalan megkísértik eredeti értelmét és használatát: a narratív tényfeltárásra, mint filozófiára, a fotóra és a filmre, a dizájnra, mint a végsőkig finomított hasznosság elvére” – mondta el Kurdy Fehér János író a megnyitón Baranyai Leventéről, aki azt is hozzátette, hogy „különös többletet kapnak Baranyai vásznai a budapesti Hotel Nemzeti reprezentatív tereiben. Ez a szálloda az igényes és a kortárs kultúra iránt elkötelezett hazai és nemzetközi utazók egyik kiemelt célpontja volt és szándékai szerint most is ilyen kíván lenni”.

A nemzetközileg is elismert művész kiállított már Varsóban, Ljubljanában, Genfben, Einstadtban, Madridban és még sok nagyvárosban. Számos díjjal tüntették ki. A művész, mintha a föld portréfestője lenne, úgy idézi a környezet valódi sebeit művein, annak nyomait és bizonyítékait, hogy a környezetünk rombolódik. Emellett viszont realisztikus képet fest, amelyek szépséget és szimmetriát tükröznek. Baranyai Levente festményei az elmúlt évtizedekben egyenes ívű festői fejlődést mutattak, nemrég pedig elkezdte használni a művész a Google maps alkalmazást, amelynek köszönhetően még pontosabb részleteket tükröznek képei.

A különleges kiállítás a művész számos művét vonultatja fel, amelyek mind érdekes látképeket, valamint repülő motívumokat jelenítenek meg.  A festmények augusztus végéig tekinthetők meg a Hotel Nemzetiben.